Masai Mara

Één van de mooiste parken van Afrika

Masai Mara is een fantastisch wildreservaat in het zuidwesten van Kenia. Masai Mara is beroemd vanwege de massale migratie (ook wel "Grote Trek"), maar is ook los daarvan een bezoek meer dan waard.

Masai Mara

Masai Mara is het meest populaire natuurreservaat van Kenia, maar is ook wereldwijd zeer bekend. Het safaripark staat vooral bekend om het feit dat er op jaarbasis meer dan een miljoen gnoes en zebra's door het gebied trekken. Dit wordt ook wel de Great Wildebeest Migration genoemd. Het safaripark is zeer indrukwekkend en mag dan ook eigenlijk niet gemist worden wanneer je in de buurt van het park verblijft. Een bezoek aan de Masai Mara is voor jong en oud onvergetelijk. Wanneer je het hele gebied goed wilt leren kennen, en wilt genieten van de diverse uitzichten en landschappen, dan is het zeker nodig minimaal een week de tijd te neme voor een rondreis door het gebied.

Masai Mara safari

De Great Wildebeest Migration

De gnoes die in de Serengeti leven trekken in zeer grote aantallen naar de Masai Mara wanneer er in de Serengeti de droogteperiode aanbreekt. De trek begint in de meeste gevallen in juni of uiterlijk juli. Meer dan een miljoen gnoes komen in beweging om een nieuw leefgebied op te zoeken in de Masai Mara. Deze trek, de Great Wildebeest Migration, wordt gezien als natuurverschijnsel dat behoort tot de meest spectaculaire verschijnselen in de wereld. Wanneer je de colonne voorbij ziet trekken op een juist moment, dan zie je geen begin of einde van de colonne. Het is dan ook een heel bijzondere ervaring om dit eens mee te maken.

Grote Migratie in Masai Mara

Grote Migratie in Masai Mara

Grote Migratie in Masai Mara

Masai Mara gnoes

Niet alle gnoes overleven de tocht. Onderweg moet de Mara rivier overgestoken worden en hier laten veel gnoes het leven. Deze gnoes worden door de krokodillen in de rivier aangevallen en opgegeten. Het gaat hier om de zwakste dieren uit de colonne. Daarnaast overlijden er gnoes onderweg door de stroming van de rivier en door vertrapping door andere gnoes die als een wilde in het water springen. Op de heenweg van de trek zijn de gnoes bij de Masai Mara te bewonderen in de maanden juli en augustus. Uiteraard gaan de gnoes na de droogteperiode weer terug naar hun oorspronkelijke leefgebied in de Serengeti. In oktober beginnen de gnoes dan ook weer aan hun trek terug. Naast ruim een miljoen gnoes nemen ook andere wilde dieren deel aan de colonne tijdens de trek naar de Masai Mara. Ook de elanden, zebra’s en gazelles lopen mee. In totaal bestaat de colonne hiermee uit ongeveer twee miljoen dieren.

Poelen in de Masai Mara

In de Masai Mara zijn diverse poelen (zogenaamde "waterholes") te vinden tussen de uitgestrekte grassavannes. Deze poelen zijn te vinden langs de twee rivieren die door het gebied van 1500 vierkante kilometer lopen, de Mara en de Talek. Deze poelen zijn een ontmoetingsplaats voor wild dat in de Masai Mara leeft. Bij deze poelen kun je onder meer kennis maken met nijlpaarden, otters en krokodillen. In de rest van de Masai Mara kan je ook zeker wilde dieren tegenkomen. Zo leven er onder meer impala's, hyena’s, zebra’s en leeuwen. Ook voor de echte vogelspotter is het een hele beleving in het natuurgebied. In totaal zijn er maar liefst een ruime 450 vogelsoorten te vinden.

Masai Mara waterhole

Masai dorp

Een bezoek aan een Masai dorp

In de Masai Mara zijn dorpen te vinden, ook wel Masaidorpen genoemd. Je kan deelnemen aan een excursie naar een echt Masaidorp om te ontdekken hoe deze mensen leven in een prachtig maar soms ook gevaarlijk natuurgebied als de Masai Mara. Je kan niet alleen een Masaidorp gaan ontdekken en kennis maken met de levensstijl van de plaatselijke bewoners, maar het is ook mogelijk om een wandeling door het gebied te maken met een echte Masai gids. Deze gids vertelt onderweg veel over het gebied en het is een zeer leerzame en onvergetelijke ervaring. Uiteraard is een dergelijke wandeling met een echte kenner ook de ideale gelegenheid om vragen over de Masai Mara te stellen.

De ultieme safaribeleving

Er is een mogelijkheid om in meerdere dagen door de Masai Mara te reizen. Dit zorgt natuurlijk voor de ultieme safaribeleving waarbij je kennis maakt met de meest uiteenlopende delen van het gebied. Er zijn meerdere kampen met lodges in het gebied te vinden. Veel mensen kiezen er dan ook voor om van kamp naar kamp te reizen, zodat de hele Masai Mara ontdekt kan worden. Je hebt minimaal vier tot vijf dagen nodig om het gebied te verkennen tijdens een safari. Voor wildobservaties mag je de noordwestzijde van de Masai Mara zeker niet missen.

Masai Mara wildlife

Giraffe in Masai Mara natuurreservaat, Kenia

Reizen naar Masai Mara — Hoe kom je er?

De Masai Mara is een geweldige ervaring voor iedereen die van safari, een mooie natuur en wilde dieren houdt. Een bezoek aan dit wildpark is absoluut een onvergetelijke beleving. Vanaf Amsterdam is het ongeveer 9,5 uur vliegen naar Kenia. De Masai Mara is te vinden in het zuidwesten van het land. De Masai Mara grenst direct aan de Serengeti, van waar de gnoes, zebra’s en diverse andere wilde dieren elk jaar opnieuw naar de Masai Mara trekken.

Beste reistijd Masai Mara

De beste reistijd voor het Masai Mara nationaal park is tijdens de droge maanden (juli tot oktober). Hoewel je het hele jaar door wild kunt spotten in Masai Mara zijn er tijdens deze periode veel dieren te zien rondom de waterholes. Wil je de Grote Trek zien dan zul je er rekening mee moeten houden dat je voldoende tijd hebt. Het is namelijk niet exact te zeggen wanneer de gnoe's zullen arriveren. De migratie begint doorgaans eind juli vanuit Serengeti Nationaal Park. Rond augustus / september zijn de dieren dan in Masai Mara.

Masai Mara ervaringen & beoordelingen

De Masai Mara ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Masai Mara ervaring.

Er is 1 Masai Mara ervaring geplaatst.

10,0
Totaalscore

1 beoordeling

10

Migratie!

Kenia
Masai Mara
18-01-2017

In de masai mara twee keer de indrukwekkende migratie van de gnoes over de rivier mogen aanschouwen! Ik was er half juli, goede tijd! Het kost je wat geduld en tijd, maar het is her wachten absoluut waard! Masai mara is wat mij betreft het Afrika wat je je er bij voorspeld: uitgestrekt, groots, authentiek en indrukwekkend! Het is echt de middle of nowhere: de weg naar de ingang naar masai mara is een zandweg vol gaten en hobbels en kost je met een grote truck uren. Kamperen net buiten het park heeft echt wat en je hoort de vele dierengeluiden vanuit je tentje!

Alleen gereisd

Masai Mara op de kaart

Bezienswaardigheden Kenia

Masai Mara
Één van de mooiste parken van Afrika
Natuurpark grenzend aan de hoofdstad
Een prachtige oase in Kenia
Uniek park in Kenia
Bruisende stad met strand en natuur om de hoek
Een metropool tussen de natuurparken
Olifanten spotten in Kenia
Op wandelsafari in Kenia

Reizen naar Masai Mara

13 dagen Kenia Busch & Beach + Zanzibar

13 dagen Kenia Busch & Beach + Zanzibar

Individuele rondreis
13 dagen

Tijdens deze Droom Safari, die start en stopt in Nairobi, ga je zo'n beetje álle bekende Nationale N...

vanaf
€ 2.035
Familiereis Kenia, Tanzania en Zanzibar

Familiereis Kenia, Tanzania en Zanzibar

Familiereis
23 dagen

Tijdens deze familiereis door Kenia, Tanzania en Zanzibar reis je langs de mooiste en meest afwissel...

vanaf
€ 3.989
Rondreis Kenia; Migratie in de Masai Mara (9 dagen) - Van Verre

Rondreis Kenia; Migratie in de Masai Mara (9 dagen) - Van Verre

Individuele rondreis
9 dagen

De Masai Mara is een van de bekendste wildparken ter wereld. Tijdens de migratieperiode is het volge...

vanaf
€ 2.500
12-daagse groepsrondreis Beste van Oost-Afrika

12-daagse groepsrondreis Beste van Oost-Afrika

Groepsrondreis
12 dagen

Deze onvergetelijke rondreis door Kenia en Tanzania laat ons het beste van twee geweldige landen zie...

vanaf
€ 3.839

Reizen naar Kenia

Wil je meer weten over reizen naar Kenia? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Kenia