Mombasa

Bruisende stad met strand en natuur om de hoek

Mombasa is een sprankelende kustplaats in het oosten van Kenia. Een stad met eeuwenoud hart en fantastische stranden. In de omgeving bezoek je bijzondere natuurparken en historische forten, maar je kunt ook rustig een paar dagen op de prachtige zandstranden doorbrengen.

Mombasa

Mombasa is in het verleden door onder andere de Portugezen, Arabieren en Britten bezet, en die invloeden zijn vandaag de dag nog overal zichtbaar. Het oude centrum met haar koloniale gebouwen en de historische forten zijn de overblijfselen van een roerige handelsgeschiedenis. Mombasa is een multiculturele broedplaats waar Afrika, India en het Midden-Oosten elkaar ontmoeten.

Old Town

De oude binnenstad van Mombasa is als een reis door de tijd en staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Old Town is gebouwd in Arabische stijl, vol prachtige koloniale huizen met sierlijke balkons en kleurige gevels. In het straatbeeld worden ze afgewisseld door tempels, moskeeën en kleine kleurrijke winkeltjes. Hier komt het multiculturele karakter van de stad tot leven en krijg je een mooi beeld van hoe het hier vroeger moet zijn geweest.

Old Town Mombasa

Fort Jesus Mombasa

Fort Jesus

Een van de beroemdste bezienswaardigheden van Mombasa is het historische Fort Jesus. Het werd in 1593 gebouwd in opdracht van de koning van Portugal en deed dienst als het Portugese hoofdkwartier in dit deel van de wereld. Het fort, gelegen aan de kust van Mombasa was achtereenvolgend een militair complex, slavenhuis en gevangenis, maar heeft inmiddels een vredelievende functie als museum. Neem zeker een kijkje achter de dikke muren van dit goed bewaard gebleven fort voor een inkijkje in de geschiedenis van de stad. De collectie bestaat uit voorwerpen die refereren naar de slavenhandel en je kunt een kijkje nemen in de martelkamers en cellen van de gevangenis.

Stranden van Mombasa

Mombasa is gelegen aan zee en heeft vanzelfsprekend een aantal mooie stranden, bijvoorbeeld in de wijk Nyali. Hier vind je een prachtig wit zandstrand, rijen met palmbomen en een helderblauwe zee met mooi koraal. In dit deel van de stad kun je logeren in een luxe hotels en mooie resorts die direct toegang hebben tot het strand, maar ook gezellige hostels waar graag backpackers komen. Iets verderop ligt het kleinere, maar minstens zo mooie Bamburi Beach. Dezelfde mooie zee, fijn strand en leuke accommodaties, maar dan wel een stuk rustiger.

Strand nabij Mombasa

Indiaanse kunst in Mombasa

Swaminarayan Tempel

Mombasa heeft een grote Indiase gemeenschap en soms lijkt het net alsof je je in een totaal ander werelddeel bevindt. Een bezoekje aan de hindoeïstische Swaminarayan tempel is daar een perfect voorbeeld van. Te herkennen aan de opvallende architectuur en van binnen nog vele malen mooier dan van buiten. Het interieur is een kleurrijk ratjetoe van bijzondere muurschilderingen, ornamenten en details, waardoor je je regelmatig even in het Indiase Mumbai waant.

Haller Park

De meeste reizigers zullen Kenya bezoeken om haar spectaculaire natuurparken en wildlife, en ook in de buurt van Mombasa kom je wat dat betreft ogen tekort. Vlak buiten de stad ligt het prachtige Haller Park, een kleine dierentuin waarbij het lijkt of je midden in een spectaculair wildpark staat. Wilde aapjes slingeren door de bomen, en via de brede wandelpaden kom je langs talloze prachtige dieren zoals giraffes en nijlpaarden.

Giraf in Haller Park Mombasa

Krabbetjes op het strand nabij Mombasa

Marine National Park

Een mooie plek om te duiken, snorkelen en meer te leren over de wonderlijke onderwaterwereld van Kenya is het Marine National Park. Gelegen ten noorden van Mombasa ligt dit beschermde natuurgebied waar je optimaal kan genieten van zon, zee en strand. Het park is het thuis van kleurrijke vissen, zoals krabben, zeesterren, zeekomkommers en schildpadden, en je hebt zelfs kans om dolfijnen en walvissen te spotten. Je kan er onbekommerd snorkelen, duiken en windsurfen, of een boottochtje maken op een zeilboot en onderweg dagverse vis eten bij een restaurantje.

Jumba la Mtwana

Op zo’n 20 kilometer afstand van Mombasa liggen de ruïnes van Jumba la Mtwana, een oude, verlaten nederzetting aan zee. Het kleine dorp werd rond de 14e eeuw gebouwd en om onbekende reden een eeuw later alweer verlaten. Zo’n 500 jaar later zijn alleen de vier moskeeën, vier huizen en een graftombe nog herkenbaar. Jumba la Mtwana betekent ’het grote slavenhuis’ in Swahili en is gelegen aan een rustig strand. In de directe omgeving zijn een aantal uitstekende restaurants te vinden, wat dit het ideale daguitstapje vanuit Mombasa maakt.

Reizen naar Mombasa — Hoe kom je er?

Mombasa is gelegen aan de kust van Kenia, op ongeveer 500 kilometer ten oosten van de hoofdstad Nairobi. KLM heeft een rechtstreekse verbinding met Nairobi en vliegt vanaf € 680 heen en weer. Van Nairobi is het vervolgens nog drie kwartier vliegen naar Mombasa, met de trein doe je ongeveer 13 uur over de reis. Een lange zit, maar onderweg kom je wel door prachtige natuurgebieden en heb je grote kans om wilde dieren te spotten.

Eenmaal in Mombasa is de meest gangbare manier van vervoer de matatu, een minibus met vaste route. Doorgaans zitten ze tjokvol mensen, maar met een beetje proppen kun je altijd wel een plekje vinden.


Mombasa op de kaart

Bezienswaardigheden Kenia

Masai Mara

Nairobi National Park

Nakurumeer

Tsavo National Park

Mombasa

Nairobi

Reizen naar Kenia

Wil je meer weten over reizen naar Kenia? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Kenia

Mombasa ervaringen & beoordelingen

De Mombasa ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Mombasa ervaring.

Er is 1 Mombasa ervaring geplaatst.


Plaats beoordeling
9,0
Totaalscore
1 beoordeling
9,0

Mombasa met locals

  • Kenia
  • Mombasa
  • 07 September 2017

Ik had mijn reis naar Kenya bij een lokaal reisbureau in Mombasa geboekt. Na een safari nog 4 dage Mombasa. Een heel drukke en levendige stad waar oost en west elkaar tegenkomen
De stranden: Bij alle resorts toegankelijk voor de gasten, schoon en rustig, maar ha ook eens naar Pirat Beach, waar de locals komen. Een smal paadje,(met veel plastic aan de kant, kom je op het verlengde van het strand, vol met kraampjes waar je wat te eten (oppassen) fruit en drinken kan kopen, maar ook Tshirts ed. Op het stand hebben we met z'n 4ren stoelen en een tafeltje gehuurd voor net een euro omgerekend en daar heerlijk mensen zitten kijken en zitten kletsen. Ik voel erg op, de enige blanke en men wilde wel zo nu en dan wat aan me verkopen, maar Hapana sasa en ook de aanwezigheid van de andere 3 maakte dat het vervelend was
Old town. Huur een tuktuk met chauffeur en ga met hem de oude stad door en geef aan wat je bedoeling is om te zien. (Moet er wel even bij zeggen dat ik met een kruk loop) en hij brengt je overal voor rond de 15 euro door de oude stas. Mijn gids, waar ik ij geboekt had, was er ook bij en hij had de prijs afgesproken.
Fort Jesus, heel interessant en ook nog wat Nederlands te ontdekken, Het fort ligt aan de baai en is door Portugezen gesticht, een paar keer platgebrand, maar geeft een goed idee van de Portugezen, Nederlanders en Indiers die er hebben gewoond/huis gehouden
Haller Park, geen echte dierentuin zoals wij die kennen, maar ik een groot gebied lopen niet gevaarlijke dieren vrij rond en kruist zomaar een giraffe voor je, grote schildpadden, apen, diverse soorten antippes, heel mooi. Maar we moesten er op een bepaalde tijd zijn, mij niet duidelijk toen.. Maar om 3 uur krijgen de giraffes eten en kan je een zakje voer kopen en de giraffen die net nog voor je voeten liepen, uit je hand laten eten. (De dieren komen naar een bepaald punt en jij staat hoger) een heel speciaal iets, Oog in oog met die dieren en ondanks dat zij grote stekels eten, pakken ze heel zacht het voer uit ja hand..........
Maar gebruik de tuktuk ook om het andere deel van de stad door the gaan. Je ziet heel veel en er is bijna altijd een mogelijkheid om te stoppen, ook op de straat waar de grote slagtanden staan........
Ik heb gereisd met SMARTLINKS SAFARIS, PObpx 89312 Mombasa, www.smartlinkssafari.com. Ik ben begonnen in Nairobi, naar Samburu NP. Mt Kenys, Lake Naivasha, Lake Nakurui, Amboseli NP en Tsavo east en west en dan Mombasa

Alleen gereisd
Reiziger icon