Nairobi National Park

Natuurpark grenzend aan de hoofdstad

Nairobi National Park is het enige natuurreservaat ter wereld dat rechtstreeks aan een hoodstad grenst. Tóch zijn er voldoende wilde dieren te spotten! Soms zelfs met de skyline van de stad Nairobi in de achtergrond.

Nairobi National Park

Nationaal Park Nairobi, of Nairobi National Park, is te vinden in het prachtige Kenia. Het is met 117 vierkante km één van de kleinste nationale parken van Afrika. Een safari in Nairobi National Park is echter zeer de moeite waard, want er is veel te zien.

Het nationaal park ligt binnen een straal van tien kilometer van het centrum van de hoofdstad en bij het centrum kan je dan ook een hek zien dat het natuurgebied scheidt van de stad. De elektrische afrastering is bedoeld om te voorkomen dat de wilde dieren die in het nationaal park leven de stad in wandelen. Echter, het gebeurt wel dat dieren te dichtbij de elektrische afrastering komen of dat de mensen uit de stad de migratieroutes van het wild bedreigen. Dit is dan ook het nadeel dat een natuurgebied zo dicht op een grote stad te vinden is.

Nairobi National Park

Dieren in Nairobi National Park

Er leven veel verschillende wilde dieren in het nationaal park, en veel van deze dieren zijn te bewonderen tijdens een safari door het gebied. Je kunt in het park onder meer cheeta’s, hyena’s, luipaarden, leeuwen en giraffes tegenkomen. Erg bijzonder aan Nairobi NP is de relatief grote hoeveelheid zwarte neushoorns die er leven (de dichtste concentratie van heel Afrika). Er leven rond de 50 zwarte neushoorns in dit gebied.

Ook voor vogelspotters is het park een uitstekende optie. Er zijn honderden vogelsoorten te vinden in Nairobi National Park. Je mag niet zomaar kennis gaan maken met de dieren in het nationaal park. Om in het park te komen heb je een paspoort nodig en moet je in het bezit zijn van een zogenaamde safarikaart. Deze zijn verplicht en te koop tegen een bedrag van ongeveer duizend Keniaanse Shilling (KES). Dit is omgerekend ruim tien euro, afhankelijk van de wisselkoers.

Zebra's in Nairobi National Park

Wildlife, Nairobi National Park

Leeuw, Nairobi National Park

Zeventig jaar Nairobi National Park

Het nationaal park werd in 1946 opgericht als eerste officieel erkend nationaal park van heel Kenia. Vooral omdat het nationaal park zo dicht op de stad ligt is het in formaat relatief klein vergeleken met andere nationaal parken in Afrika. Echter, dit heeft helemaal geen effect op de unieke ervaring ervan. Er is een gevarieerde wildstand aanwezig en in het droge seizoen zijn veel migrerende herbivoren, zoals bijvoorbeeld de neushoorn, te vinden in het park. Door de jaren heen is er niet erg veel veranderd in het park, behalve dat de wildstand aanzienlijk is gegroeid. Je kunt er dan ook uitstekend op safari om er prachtige dieren in het wild te zien.

Giraffes in de voortuin

In de negentiende eeuw kwamen de kolonisten aan op de plek waar nu Nairobi National Park is te vinden. Aan de oost- en zuidkant van waar nu de hoofdstad te vinden is waren de Athi vlakten te vinden, waar een bijzonder overvloedige fauna was. Het gebied werd bewoond door de Masai en hielden hun vee hier in hetzelfde gebied als de wilde dieren. De stad Nairobi groeide gestaag door en er werd steeds meer gebied van het natuurgebied afgenomen om bij de stad te trekken. Hierdoor kwam men op een gegeven moment in een situatie waarin de bewoners van de stad dag en nacht een geweer bij zich moesten dragen om zich te kunnen beschermen tegen de wilde dieren die uit het natuurgebied de stad in kwamen lopen. De tuinen van de inwoners van Nairobi werden vernield door de leeuwen en vooral giraffes die uit het gebied kwamen. Hierop heeft de overheid van het land het gebied afgeschermd en benoemd tot officieel natuurreservaat.

Nairobi National Park

Nairobi National Park

Wildlife Conservation Education Centre

In Nairobi zijn natuurlijk nog tal van andere bezienswaardigheden te vinden. Het is immers de hoofdstad van Kenia en er is van alles te zien, te beleven en te doen. Toch is Nairobi National Park de belangrijkste bezienswaardigheid die er in de omgeving te vinden is. Verreweg de meeste toeristen die Nairobi of omgeving aandoen tijdens de vakantie doen dit om een bezoek te brengen aan het nationaal park. Hierbij wordt in de meeste gevallen ook een bezoek gebracht aan het park Wildlife Conservation Education Centre. Dit educatieve centrum biedt de meest indrukwekkende tentoonstellingen over de wilde dieren, organiseert lezingen die zeer interessant zijn en verzorgt mooie rondleidingen door het nationaal park. Opvallend is dat de lokale gemeenschap vaker gebruik maakt van deze georganiseerde rondleidingen dan de toeristen.

Migraties van dieren

De meest indrukwekkende periode van het jaar in Nairobi National Park is toch wel juli en augustus. In deze maanden vinden de migraties van dieren plaats. Dit zijn stuk voor stuk bijzondere verschijningen die je niet snel meer zal vergeten. Het gaat hier in de eerste plaats om de migratie van gnoes, maar er vinden ook migraties plaats van zebra’s.

Nairobi

Reizen naar Nairobi National Park – Hoe kom je er?

Om het nationaal park te bezoeken vlieg je naar het vliegveld van Nairobi in Kenia. Deze luchthaven, Jomo Kenyatta International Airport, is te bereiken met een vlucht van een kleine tien uur vanaf Amsterdam. Het vliegveld is het drukste vliegveld van heel Centraal- en Oost-Afrika. Vanaf hier kun je naar het centrum reizen. Het Nairobi National Park is ten zuiden van de stad te vinden, op ongeveer zeven kilometer.

Nairobi National Park ervaringen & beoordelingen

De Nairobi National Park ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Nairobi National Park ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Nairobi National Park op de kaart

Bezienswaardigheden Kenia

Één van de mooiste parken van Afrika
Nairobi National Park
Natuurpark grenzend aan de hoofdstad
Een prachtige oase in Kenia
Uniek park in Kenia
Bruisende stad met strand en natuur om de hoek
Een metropool tussen de natuurparken
Olifanten spotten in Kenia
Op wandelsafari in Kenia

Reizen naar Kenia

Wil je meer weten over reizen naar Kenia? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Kenia