Nakurumeer

Een prachtige oase in Kenia

Middenin Kenia ligt het Nakurumeer, een beschermd gebied dat voor vogelliefhebbers een waar paradijs is!

Nakurumeer

Het Nakurumeer, of Lake Nakuru, is te vinden in een indrukwekkend National Park dat vrij recentelijk (2011) op de werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst. Het meer is te vinden in de welbekende Rift Valley in Kenia. Het National Park staat vooral bekend om de flamingo’s die er leven. Daarnaast bezoeken ook veel mensen het Nakurumeer om de neushoorns en de bavianen te bewonderen in hun eigen leefgebied.

Lake Nakuru National Park

Lake Nakuru National Park is natuurlijk het nationaal park waar het Nakurumeer te vinden is. Het natuurgebied is zonder meer bewonderenswaardig. Wanneer je een bezoek brengt aan de omgeving, en je een echte natuurliefhebber bent, dan mag de dit Nationaal Park absoluut niet missen. Het Nakurumeer behoort tot de meren die op hun beurt weer behoren tot gebied dat we in Nederland kennen als de Grote Slenk. Het Nakuru Nationaal Park ligt in centraal Kenia, aan de zuidzijde van de gelijknamige stad. Het hoeft zeker geen dagen te duren om het park goed te leren kennen. Het is namelijk voor een nationaal park bijzonder klein, met een grootte van slechts 45 vierkante kilometer.

Flamingo's bij het Nakurumeer

Flamingo’s

Verreweg de meeste bezoekers van het Nakurumeer bezoeken de omgeving om een blik te werken op de flamingo’s. Het gaat dan ook niet om slechts enkele flamingo’s, maar om een groep van miljoenen roze beesten. Deze flamingo’s zijn dol op het gebied, en dan met name op de plek rond Baboon Clif, omdat er veel algen in het meer te vinden zijn. De flamingo’s zorgen letterlijk voor een roze kustlijn. In principe kun je hier altijd terecht voor een bezoekje aan de flamingo’s. De groep blijft voortdurend groeien en de flamingo’s bouwen hun nesten in de buurt van het meer. Het is een zeer goed leefgebied voor de roze dieren, waardoor zij zeker niet zonder heel goede reden zullen vertrekken.

Rift Valley

Nakuru is niet alleen een verwijzing naar het meer, maar het is vooral ook de hoofdstad van Bonde la Ufa, een provincie in Kenia. De provincie wordt ook wel Rift Valley genoemd en ligt aan de westelijke kant van Kenia. Nakuru is te vinden tussen de bekende steden Nairobi, Meru en Kisumu. De stad is niet bijzonder groot, met een inwonersaantal van ongeveer 400.000, maar het is zeker een bezienswaardige stad. Deze hoofdstad van de provincie Bonde la Ufa ligt op een kleine tweeduizend meter boven zeeniveau en is ook de hoofdstad van het district Nakuru. De naam Nakuru komt van de Masai, een bevolkingsgroep. De Masai hebben de stad in eerste instantie ‘En-Akuro’ genoemd. Dit betekent vrij vertaald ‘wervelend stof’. De stad heeft echter meer namen gekend in het verleden.

Bomen bij het Nakurumeer

White Highlands

De Britten gaven Nakuru een aantrekkelijkere naam dan de Masai. Waar de Masai de stad het liefst omschreven als een wervelwind van stof, kozen de Britten ervoor de stad de mooie naam ‘White Highlands’ te geven, ofwel de witte hooglanden. Het waren de Britten die in het jaar 1904 de stad stichtten. In deze tijd was er nog een zeer belangrijk treinstation te vinden langs het spoor tussen Oeganda en Kenia.

Wilde dieren en vogelsoorten

Rond het Nakurumeer leven veel wilde dieren en ook vogels kunnen er eindeloos worden gespot. Een andere populaire vogelsoort die er kan worden gespot is de pelikaan.  De meest populaire dieren zijn natuurlijk de flamingo’s, maar er zijn ook bavianen te vinden. Daarnaast zijn er ook erg grote wilde dieren te bewonderen in het park, zoals de zwarte neushoorn en de witte neushoorn.

Wildlife bij het Nakurumeer

Andere bezienswaardigheden rond het Nakurumeer

In het nationaal park waar het Nakurumeer in te vinden is zijn nog meer bezienswaardigheden te vinden. Zo kun je een bezoek brengen aan het archeologische Hyrax Hill. Hier werd eerder een nederzetting gevonden die al ongeveer drieduizend jaar oud is. Daarnaast zijn er ook diverse vondsten gedaan uit de prehistorie. Deze vondsten werden gedaan voor Mary en Louis Leakey. Ook een bezoek aan de Menengai Krater behoort tot de mogelijkheden. Dit is een grote schildvulkaan met een hoogte van maar liefst 2278 meter. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat de vulkaan ineens uitbarst tijdens je bezoek aan het nationaal park en de Menengai Krater. De laatste uitbarsting vond namelijk plaats in het jaar 6050 voor Christus.

Lake Nakuru National Park

Het Nakurumeer – Hoe kom je er?

Er is een vliegveld te vinden in Nakuru, echter, deze wordt veelal gebruikt voor plaatselijke vluchten. In de meeste gevallen vlieg je dan ook naar het vliegveld in Nairobi wanneer je naar dit gebied in Kenia wilt gaan. Vanaf Amsterdam gerekend zal de vlucht ongeveer 9,5 uur duren. Wanneer je vanaf Nairobi naar het Nakurumeer wilt rijden met de auto, dan moet je rekening houden met een reistijd van een ruime twee uur. Het Nakurumeer ligt op 173 kilometer afstand van de hoofdstad. De gemiddelde snelheid die je er kan rijden ligt rond de 63 kilometer per uur.

Nakurumeer ervaringen & beoordelingen

De Nakurumeer ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Nakurumeer ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Nakurumeer op de kaart

Bezienswaardigheden Kenia

Één van de mooiste parken van Afrika
Natuurpark grenzend aan de hoofdstad
Nakurumeer
Een prachtige oase in Kenia
Uniek park in Kenia
Bruisende stad met strand en natuur om de hoek
Een metropool tussen de natuurparken
Olifanten spotten in Kenia
Op wandelsafari in Kenia

Reizen naar Nakurumeer

Rondreis Kenia, Tanzania & Zanzibar, 21 dagen kampeerreis

Rondreis Kenia, Tanzania & Zanzibar, 21 dagen kampeerreis

Kampeerrondreis
21 dagen

Reis van de kleurrijke Samburustammen in het Noorden van Kenia via het prachtige Nakurumeer naar Tan...

vanaf
€ 2.945

Reizen naar Kenia

Wil je meer weten over reizen naar Kenia? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Kenia