Luang Prabang

Mooiste stad van Laos

Luang Prabang is een prachtige oude stad in het noorden van Laos. Het gemoedelijke plaatsje telt tientallen tempels en de talloze oude gebouwen zijn nog in perfecte staat. Niet voor niets staat Luang Prabang op de werelderfgoedlijst van UNESCO, want er zijn maar weinig steden in Azië die zo authentiek voelen als deze.

Luang Prabang

Luang Prabang is het mooiste tempelstadje van Laos. Het is de ideale stek om een paar dagen te blijven hangen, en te genieten van alle prachtige tempels en de vriendelijke bevolking.

Aalmoes ceremonie

Tijdens je verblijf in Luang Prabang zul je een keer de wekker moeten zetten om getuige te kunnen zijn van een bijzonder ritueel. Elke ochtend rond 6 uur schuifelt een lange rij monniken langs Sakkaline Road om hun ochtendalmen te ontvangen. Gehuld in hun saffraankleurige gewaden wandelen ze langs een lange rij lokale bewoners die eten, wierook en bloemen doneren. Een geweldig gezicht, en één van de hoogtepunten van je verblijf in Luang Prabang. Wil je hier getuige van zijn, dan moet je je wel aan een aantal regels houden: draag bedekkende kleding, fotografeer niet met flits en blijf op gepaste afstand. Het is voor niet-boeddhistische toeristen ongebruikelijk om zelf eten aan te bieden, maar wil je toch iets geven? Bereid dan zelf een rijsthapje of laat dat door je guesthouse doen.

Luang Prabang, Laos

Wat Xieng Thong, Luang Prabang

Wat Xieng Thong

Luang Prabang telt talloze tempels, en je ontkomt er tijdens je verblijf niet aan om er een paar te bezoeken. Verreweg de meest bijzondere tempel is de Wat Xieng Thong. Deze tempel uit 1560 is versierd met prachtige mozaïeken die het verhaal van de gewone man vertellen, en op het terrein vind je een aantal prachtige paviljoens en stoepa’s met boeddhabeelden.

Wat Wisunalat

De Wat Wisunalat is de oudste, nog in gebruik zijnde tempel van Laos, en is qua bouwstijl minder opvallend dan de rest. De oorspronkelijke tempel dateert uit 1513, maar moest aan het eind van de 19e eeuw heropgebouwd worden na een verwoestende aanval van de Chinezen. Op het complex staan boeddhabeelden uit verschillende periodes, maar vooral de bolvormige stoepa tegenover de tempel is het bekijken waard.

Suwannaphumaham, Luang Prabang

Wat Mai Suwannaphumaham

De Wat Mai Suwannaphumaham uit 1821 is de grootste en indrukwekkendste tempel van Luang Prabang. De houten tempel heeft een prachtig dak met 5 verdiepingen, en is versierd met gedetailleerde gouden reliëfs die zowel het dagelijks leven als de reïncarnatie van Boeddha laten zien.

Royal Palace Museum

Het Royal Palace Museum was aan het begin van de vorige eeuw het thuis van koning Sisavang Vong, en is gebouwd in de Franse koloniale periode. Het pand heeft Franse en Laotiaanse invloeden, en een groot deel van de kamers is verrassend goed bewaard gebleven. Tegenwoordig is het paleis een museum, met als hoogtepunten een indrukwekkende collectie boeddhabeelden en tentoonstellingen over het vroegere koningshuis.

Phu Si

Een mooie plek om de stad te bewonderen is vanaf de Phu Si. Deze stijle berg is ongeveer 100 meter hoog, en een geliefde plek om te kijken naar de zonsondergang. Vanaf de noordelijke kant van de berg is het ruim 300 traptreden omhoog, en onderweg kun je even stoppen bij de Wat Pa Huak, een kleine tempel met drie gouden boeddhabeelden. Eenmaal boven wacht een enorme vergulden stoepa van 24 meter hoog, en natuurlijk een fantastisch uitzicht over de stad en de omgeving.

Phu Si, Luang Prabang

Night Market, Luang Prabang

Night Market, Luang Prabang

Night Market

Net als elke andere stad in Zuidoost-Azië is het ook in Luang Prabang fijn wandelen over de gezellige night market. Elke avond tussen 17:00 en 23:00 verandert Settathilat Road in een bruisende markt vol verkopers. Je koopt er prachtige souvenirs van stammen uit de omliggende dorpen, boeken en koude biertjes. Aan het eind van de markt vind je de stalletjes met eten, waar je voor een klein prijsje een goede maaltijd kan krijgen.

Kuang Si waterval

Op ongeveer 30 kilometer buiten de stad ligt de Kuang Si waterval, één van de mooiste watervallen ter wereld. Het water is er glashelder en heeft een smaragdgroene kleur. De waterval bestaat uit verschillende verdiepingen en poelen waar je heerlijk kunt pootjebaden. Op sommige plekken is het ook toegestaan om te zwemmen. Vanuit Luang Prabang gaan elke dag tours naar de watervallen, maar als je liever zelf op pad gaat kun je ook een scooter huren of je met een tuktuk laten brengen, je bent dan ongeveer een half uur onderweg. Het beste moment om de watervallen te bezoeken is in de ochtend.

Kuang Si waterval

Reizen naar Luang Prabang — Hoe kom je er?

Luang Prabang ligt in het noorden van Laos, en ligt ingeklemd tussen de Mekong en de Nam Khan Rivier. De stad heeft een klein vliegveld met dagelijks vluchten vanuit de Thaise steden Bangkok en Chiang Mai, en vanuit Hanoi in Vietnam. Veel reizigers nemen echter de boot of bus. Vanaf de grens met Thailand reis je in 1 of 2 dagen per boot over de Mekong Rivier. Vanuit de Laotiaanse hoofdstad Vientiane en het populaire dorpje Vang Vieng kun je ook met de bus naar Luang Prabang reizen. Eenmaal in Luang Prabang ontdek je de omgeving lekker op zijn Hollands: huur een fiets en ontdek de stad vanaf de tweewieler!

Luang Prabang ervaringen & beoordelingen

De Luang Prabang ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Luang Prabang ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Luang Prabang op de kaart

Bezienswaardigheden Laos

Luang Prabang
Mooiste stad van Laos
Tof dorpje in Laos
Hoofdstad van Laos
4000 paradijselijke eilandjes
Slaperig dorpje in de binnenlanden van Laos
Relaxt dorpje in het noorden van Laos
Toegangspoort tot Zuid-Laos
Provincie vol bezienswaardigheden

Reizen naar Luang Prabang

Groepsrondreis Laos/Cambodja

Groepsrondreis Laos/Cambodja

Groepsrondreis
23 dagen

Tijdens deze complete rondreis door Laos en Cambodja ervaren we het leven langs de Mekong van noord...

vanaf
€ 2.159
Rondreis Laos; Juwelen van Laos (13 dagen) - Van Verre Reizen

Rondreis Laos; Juwelen van Laos (13 dagen) - Van Verre Reizen

Individuele rondreis
13 dagen

Weidse landschappen, hoog oprijzende kliffen, kleurrijke tempels, monniken in oranje gewaden; de ron...

vanaf
€ 1.550
Rondreis Laos & Cambodja, 22 dagen

Rondreis Laos & Cambodja, 22 dagen

Groepsrondreis
22 dagen

Rondreis door twee landen in het voormalige Indochina. Bezoek de koninklijke stad Luang Prabang, Phn...

vanaf
€ 2.295
23-daagse groepsrondreis Laos & Cambodja

23-daagse groepsrondreis Laos & Cambodja

Groepsrondreis
23 dagen

Ontdek de schoonheid Laos en Cambodja tijdens deze zeer complete rondreis. We starten de reis met ee...

vanaf
€ 2.599

Reizen naar Laos

Wil je meer weten over reizen naar Laos? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Laos