Si Phan Don

4000 paradijselijke eilandjes

Si Phan Don betekent letterlijk 4000 eilandjes en dat is de naam van een van de meest relaxte bestemmingen in Laos. Er valt vrij weinig te zien en te doen, maar de sfeer is goed en je kunt je dagen vullen met kajakken, zwemmen of een boekje lezen in een hangmat.

Si Phan Don

Si Phan Don bestaat voornamelijk uit rijstvelden en vissersdorpjes. De omgeving is beeldschoon en menig reiziger blijft hier langer plakken dan gepland. Niet gek, want als je ergens ultiem tot rust kan komen, dan is het hier.

Don Det

Met 4000 eilanden valt er een hoop te kiezen, maar de meeste backpackers zetten koers naar ofwel Don Det ofwel Don Khon. Op deze twee eilandjes vind je namelijk een groot aanbod aan goedkope accommodaties. Het zijn simpele guesthouses met uitzicht over het water en een hangmat op de veranda. Kortom de ideale plek om een paar dagen te blijven hangen, een boekje te lezen en Beerlao te drinken. Don Det is het kleinst van de twee en voornamelijk bedenkt met rijstvelden. Je ziet er lokale boeren op het land aan het werk en het leven gaat er een stukje langzamer dan elders ter wereld.

Si Phan Don, Laos

Si Phan Don, Laos

Don Khon

Steek vanaf Don Det de brug over en je staat op Don Khon. Ook hier hangt dezelfde relaxte sfeer, maar er is net iets meer te zien en te doen. Allereerst is Don Khon een fractie groter, en is het een aanrader om met een fiets het eiland te omcirkelen. Volg de Don Khon Loop en je ziet het lokale leven langzaam aan je voorbij trekken. Een prachtige rit door de rijstvelden en langs de oevers van de rivier, en je komt langs een aantal interessante plekken om even te stoppen.

Don Khong

Vergis je niet in de namen, want ondanks dat ze op elkaar lijken gaat het om twee verschillende bestemmingen. Don Khong is het grootste eiland van Si Phan Don en meet ongeveer 18 bij 8 kilometer. Ook dit eiland bestaat grotendeels uit rijstvelden, maar er zijn ook een aantal kleine dorpjes. Het is hier over het algemeen iets ontwikkelder, met enkele tempels, een museum en een pinautomaat. Die kom je niet tegen op Don Det of Don Khon, dus zorg dat je hier voldoende geld opneemt.

Si Phan Don, Laos

Si Phan Don, Laos

Varen op de rivier

Met zoveel water ontkom je natuurlijk niet aan een tochtje over de rivier. Het is erg leuk om rondom de eilandjes te gaan kajakken, maar je kunt ook in een zogenoemde tube de rivier afzakken. Je wordt dan stroomopwaarts afgezet en kunt op eigen tempo naar het eindpunt dobberen. Als je geen zin hebt om zelf actief te peddelen, dan kun je er ook voor kiezen om een georganiseerde boottocht te doen. Guesthouses kunnen je helpen met het organiseren van een boottocht waarbij je gaat vissen, eilandhoppen of vogels spotten.

Dolfijnen spotten

Dolfijnen spotten in Laos? Het land dat nergens aan zee grenst? Jazeker, dat kan in Si Phan Don. Hier kun je namelijk zeldzame Irrawaddy dolfijnen spotten. Het aantal dolfijnen dat hier nog rondzwemt is op één hand te tellen, dus je moet wel een beetje geluk hebben. Buiten regenseizoen kun je ze soms zien vanuit het dorpje Ban Hang Khon op Don Khon, maar meestal zul je een boottochtje moeten maken. Deze worden overal in het dorp aangeboden en vaak gecombineerd met een bezoek aan een waterval in de omgeving.

Si Phan Don, Laos

Si Phan Don, Laos

Watervallen

De watervallen op Don Khon worden tot de bekendste bezienswaardigheden in de omgeving gerekend. Je vindt er een aantal in de rivier rondom het eiland, en de Khon Phapheng Falls zijn zonder de twijfel de meest indrukwekkende. Elke seconde komen hier miljoenen liters water naar beneden en langs de waterkant vind je wiebelige bamboevlotten waar heldhaftige vissers aan het werk zijn. Andere mooie watervallen in de omgeving zijn Tat Somphamit en de Khon Pa Soi Falls.

Stranden

Je hebt misschien geen zee in Laos, maar wel een strand. Xai Kong Nyai Beach ligt in het zuidwesten van Don Khon en is de ideale stek op een warme dag. Je kunt er je handdoekje uitrollen op het zachte zand en het is zelfs mogelijk om er te zwemmen.

Si Phan Don, Laos

Si Phan Don, Laos

Si Phan Don — Hoe kom je er?

Si Phan Don ligt helemaal in het zuiden van Laos, op steenworp afstand van de grens met Cambodja. Deze plek wordt dus vooral veel bezocht door backpackers en toeristen die op doorreis zijn. Hier kun je namelijk eenvoudig de grens oversteken en verder reizen naar de schatten van Cambodja of juist verder naar het noorden van Laos.

Heb je eenmaal een eiland uitgekozen om een paar dagen te blijven, dan is het aan te raden om een fiets te huren. Er is bijna geen verkeer, dus je hebt er de weg voor jezelf. Vrijwel elk guesthouse op zowel Don Det, Don Khon als Don Khong heeft fietsen te huur.


Si Phan Don op de kaart

Bezienswaardigheden Laos

Luang Prabang

Vang Vieng

Vientiane

Si Phan Don

Nong Khiaw

Champasak

Reizen naar Laos

Wil je meer weten over reizen naar Laos? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Laos

Si Phan Don ervaringen & beoordelingen

De Si Phan Don ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Si Phan Don ervaring.

Er zijn nog geen Si Phan Don ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen