Vientiane

Hoofdstad van Laos

Vientiane is de gemoedelijke hoofdstad van Laos. Een verademing in vergelijking met andere Aziatische steden, want een stuk minder hectisch en bedwelmend. Maak er een ronde langs de mooie tempels en duik in de geschiedenis van dit bijzondere land. Maar geniet vooral van de relaxte atmosfeer en het koude Beerlao bier op de nightmarket.

Vientiane

Met de groeiende stabiliteit en de komst van meer en meer toeristen wordt Vientiane steeds groter en moderner. Toch blijft de stad zijn eigen kleinschalige karakter houden en is het niet te vergelijken met steden in buurlanden. De stad zelf heb je in een dag wel gezien, maar blijf een paar dagen hangen om te genieten van de sfeer.

Wat Si Saket

Wat Si Saket of het Sisaket Museum omvat de oudste nog intact zijnde tempel van Vientiane. Ondanks burgeroorlogen en bombardementen ziet deze tempel in Thaise stijl er nog relatief goed uit. Het complex bestaat uit verschillende bouwwerken en ontelbaar veel boeddhabeelden. Van grote beelden in allerlei houdingen, stijlen en materialen tot piepkleine beeldjes die zijn te vinden in de kleine nissen van de kloostermuren. De tempel zelf is geïnspireerd op de tempels die je in ook wel in Thailand ziet, met een vijfdelig dak en vele details. Let bijvoorbeeld op de kleurrijke muurschilderingen en bloemmotieven op het plafond.

Wat Si Saket, Vientiane

Si Saket, Vientiane

Cope Visitor Centre, Vientiane

Cope Visitor Centre

Het COPE Visitor Centre is het indringende bezoekerscentrum van COPE, een organisatie voor slachtoffers van clusterbommen. Ten tijde van de Vietnamoorlog werd het land herhaaldelijk gebombardeerd door Amerikaanse troepen en nog wekelijks sterven mensen aan de gevolgen van niet ontplofte bommen. In het centrum krijg je een goed beeld van deze onbekende oorlog en welke gevolgen dit nog steeds heeft voor de lokale bevolking. Een must visit in Vientiane.

Lao National Museum

In het Lao National Museum leer je in sneltreinvaart over de geschiedenis van Laos. Het begint bij archeologische opgravingen uit de steentijd en neemt je via het Laotiaanse koninkrijk mee langs oorlogen met de Siamezen, de Fransen en de Amerikanen. De collectie bestaat uit enkele stoffige voorwerpen en vergeelde foto’s, maar als je een middag over hebt kun je je er makkelijk een paar uur vermaken.

Lao National Museum

Pha That Luang, Vientiane

Pha That Luang

Pha That Luang

Het meest opvallende bouwwerk van Vientiane is de blinkend gouden Pha That Luang. De boeddhistische stoepa werd gebouwd in de 16e eeuw, al gaat de geschiedenis van deze heilige plek terug tot de 3e eeuw. Het bijzondere complex is een van de bekendste landmarks van Laos en het belangrijkste religieuze monument van het land. Je kunt dagelijks een kijkje nemen binnen de muren van het complex. De tempel is ook te zien in het wapen van Laos en heeft een prominente plek op de lokale bankbiljetten.

Patuxai

Het Laotiaanse antwoord op de Parijse Arc de Triomphe staat in Vientiane. De niet te missen Patuxai is een rijk versierde triomfboog, vol bijzondere details en kleurrijk schilderwerk. Het bouwwerk is gemaakt van Amerikaans beton, dat was gedoneerd om een vliegveld aan te leggen. De lokale bewoners wilden liever een triomfboog, dus zo het geschiedde. Uiteindelijk kwam het vliegveld er ook, maar het blijft een mooi verhaal. Klim ook zeker naar boven en geniet van het uitzicht op Vientiane.

Patuxai, Vientiane

Putaxai

That Dam, Vientiane

That Dam

That Dam (vertaling: Zwarte Stoepa) is een eeuwenoude stoepa, gelegen in het centrum van Vientiane. Het kleurloze bouwwerk was ooit bedekt met een laagje goud, maar dat is er rond 1827 door de Siamezen vanaf geroofd. Volgens de verhalen wordt de stoepa bewoond door een zevenkoppige draak, die de lokale bevolking moest beschermen tijdens de oorlog met het Siamese leger. De That Dam heeft het in ieder geval maar op het nippertje overleefd.

Talat Sao

De meest interessante markt van Vientiane is Talat Sao, ofwel de ochtendmarkt. Wat je ook nodig hebt, hier ga je het ongetwijfeld vinden. Hier koop je zijden sjaals, kleding en goedkope souvenirs, al is alleen rondkijken in het labyrint van smalle steegjes ook erg leuk. Naast de markt zit de Talat Sao Mall, het enige winkelcentrum met airconditioning in heel Laos. Een dankbaar toevluchtsoord op een warme dag.

Talat Sao, Vientiane

Buddha Park, Vientiane

Buddha Park

Een stukje buiten de stad, bijna tegen de grens met Thailand, ligt het indrukwekkende Buddha Park, waar zo’n 200 verschillende hindoe- en boeddhabeelden zijn te bewonderen. De metershoge beelden hebben verschillende houdingen en zijn voorzien van bijzondere (en soms zelfs angstaanjagende) details. Vanaf het park heb je een mooi overzicht over de Mekong rivier en Thailand aan de overkant. Een leuke plek voor een dagtripje. Het Buddha Park is het best te bereiken met een fiets, scooter, tuktuk of bus.

Reizen naar Vientiane — Hoe kom je er?

Het internationale vliegveld van Vientiane ligt op slechts enkele kilometers buiten de stad, maar heeft gelimiteerde verbindingen met de rest van Azië. Vanuit Nederland zul je in ieder geval via Bangkok, Singapore of Kuala Lumpur moeten reizen, want er gaan geen directe vluchten naar Laos. Reis je eerst door Thailand dan kun je ook vrij makkelijk de oversteek over land maken via het grensstadje Nong Khai.

Eenmaal in Vientiane is het centrum vrij makkelijk te voet te verkennen, maar als je uitstapjes gaat maken zijn de fiets, bus of tuktuk een betere optie. Je moet echter niet opkijken als de chauffeur in dat laatste geval onderweg nog meer mensen oppikt, want zolang zijn wagentje niet vol zit kan er geld verdient worden.


Vientiane op de kaart

Bezienswaardigheden Laos

Luang Prabang

Vang Vieng

Vientiane

Si Phan Don

Nong Khiaw

Champasak

Reizen naar Laos

Wil je meer weten over reizen naar Laos? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Laos

Vientiane ervaringen & beoordelingen

De Vientiane ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Vientiane ervaring.

Er zijn nog geen Vientiane ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen