Bako National Park

Neusapen spotten op Borneo

Het Bako National Park is een van de bekendste natuurparken op Maleisisch Borneo en mag niet in je reisplanning ontbreken. Je hebt er dichte jungle, witte stranden en een fascinerend aanbod aan wildlife.

Bako National Park

Orang oetans ga je er niet spotten, maar in het Bako National Park kun je wel een andere zeldzame apensoort tegenkomen. Het is namelijk dé plek om de beroemde neusaap te spotten. Deze iconische aap heeft een reusachtige neus en is een van de bekendste inwoners van Maleisisch Borneo.

Neusapen spotten

De bekendste bewoner van het Bako National Park is de neusaap, een opvallend dier met een reusachtige neus. Leuk weetje: door de locals wordt deze aap ook wel Orang Belanda genoemd, wat zoiets als ’Nederlander’ betekent. De neusaap wordt ernstig met uitsterven bedreigd en dit park is een van de zeldzame plekken waar je ze in het wild kan spotten. Uit onderzoek blijkt dat er zo’n 275 exemplaren in het dichte regenwoud leven en de kans is groot dat je er eentje tegenkomt. Neusapen vallen met hun roodbruine vacht behoorlijk op tussen het groene bladerdak en poseren dikwijls gewillig voor een foto. De beste tijden om ze te spotten is in de vroege morgen of een paar uur voor zonsondergang.

Bako National Park, Maleisiê

Bako National Park, Maleisiê

Nog meer wildlife in het Bako National Park

Behalve neusapen zijn er nog veel meer wilde dieren te spotten in het Bako National Park. Zo is het park ook het domein van het bedreigde baardzwijn en kun je makaken, silver leaf monkeys, slangen en verschillende soorten vogels tegenkomen. Je hoeft daarvoor niet eens diep de jungle in, want ze laten zich overal in het park zien. Als je blijft overnachten in het park is er ook een mogelijkheid om ’s avonds op pad te gaan. Na zonsondergang is er namelijk een kans om nachtdieren te spotten. Tijdens een night walk ga je samen met een gids de jungle in om op zoek te gaan naar spookdiertjes, civetkatten en slangen.

Vleesetende planten

Bomen en planten zijn misschien iets minder interessant dan wilde dieren, maar dat geldt niet voor de flora in het Bako National Park. In het park kijk je namelijk ook op dat vlak je ogen uit. Van torenhoge bomen tot uitgestrekte mangroves, je kunt er maar liefst zeven verschillende ecosystemen tegenkomen. Een van de opvallendste planten in het Bako National Park is de vleesetende bekerplant. Het bekervormige aanhangsel lokt insecten met een zoete vloeistof, die vervolgens verdrinken. Je hebt de grootste kans om deze planten tegen te komen tijdens de Lintang wandeling, een trail van ruim vijf kilometer.

Bako National Park, Maleisië

Bako National Park, Maleisiê

Paku trail

Vergeet niet om goede wandelschoenen aan te trekken, want met 18 verschillende routes is het Bako National Park een paradijs voor hikers. Je hebt zowel korte als lange wandelroutes, en het is zelfs mogelijk om ’s nachts te blijven kamperen in het park. Een van de bekendste wandelingen is de Paku trail. Deze vrij eenvoudige wandeling is 800 meter lang en je loopt over vrijwel vlak terrein. Het is een van de kortste wandelingen, maar tegelijkertijd een van de meest belonende: op dit kleine stukje kom je tal van wilde dieren tegen, waaronder de neusaap. De wandeling neemt ongeveer een uurtje in beslag en eindigt op een mooi strand.

Limau trail

Houd je van wat meer uitdaging dan kun je er ook voor kiezen om de Limau trail te lopen, een wandeling van bijna 6 kilometer die de hele dag in beslag kan nemen. Ook deze wandeling eindigt op een mooi strand, maar na zo’n intensieve wandeling kunnen we niet garanderen dat je daar nog echt van kan genieten. Ben je van plan om de Limau trail te gaan lopen? Zorg dan dat de mensen bij het parkkantoor van je avontuur op de hoogte zijn, want er zijn wel eens mensen verdwaald onderweg.

Bako National Park, Maleisiê

Bako National Park, Maleisië

Overnachten in het Bako National Park

Kun je geen genoeg van het park krijgen en wil je de natuur in volle glorie beleven? In slaap vallen met de ruisende natuur op de achter grond en wakker worden van het geluid van spelende aapjes? Dan is het mogelijk om in het park te blijven slapen. Er zijn simpele bungalows bij de ingang van het park en er is een plek waar je kunt kamperen. Als je op zoek bent naar wat meer luxe, dan kun je beter een overnachting in de stad Kuching boeken.

Reizen naar het Bako National Park — Hoe kom je er?

Het Bako National Park is gelegen op het Maleisische eiland Borneo, op zo’n anderhalf uur reizen van de stad Kuching. Om er te komen moet je eerst met de bus naar Bako reizen, en vervolgens is het nog zo’n 20 minuten met de boot naar de officiële ingang van het park. Het ritje met de kleine motorboot is echter een avontuur op zich, want je krijgt een voorproefje van het immense regenwoud.


Bako National Park op de kaart

Bezienswaardigheden Maleisië

Kuala Lumpur

Cameron Highlands

Langkawi

Taman Negara

Perhentian Islands

Malakka

Penang

Genting Highlands

Redang

Cherating

Bako National Park

Pulau Pangkor

De Semporna Archipel & Sipadan

Mulu National Park

Reizen naar Maleisië

Wil je meer weten over reizen naar Maleisië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Maleisië

Bako National Park ervaringen & beoordelingen

De Bako National Park ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Bako National Park ervaring.

Er zijn nog geen Bako National Park ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen