De Semporna Archipel & Sipadan

Het ultieme duikparadijs

Helemaal in het zuidoosten van Sabah, op Maleisisch Borneo, vind je in de Celebeszee de Semporna Archipel. Een verzameling van kleine bounty eilandjes in een tropische turquoise zee. Eén van die eilandjes is inmiddels wereldberoemd. De magische onderwaterwereld van het piepkleine Sipadan behoort tot de absolute wereldtop van duikspots. Als je de kans hebt, gaan!

De Semporna Archipel & Sipadan

haai

Duiken bij Sipadan is een overweldigende ervaring. Er is tegelijkertijd zoveel moois te zien, dat je van gekkigheid niet weet waar je moet kijken. Loom voorbij glijdende zeeschildpadden zo groot als een keukentafel, fluorescerende octopussen, haaien, barracudas en met een beetje mazzel een walvishaai en reuzenmanta's. Je kijkt je ogen uit!

koraalduivel

Semporna

Om naar de eilanden in de archipel af te reizen zal je langs de stad Semporna komen. Niet bepaald een highlight maar meer een noodzakelijke pitstop om een boot te kunnen pakken naar het duikersparadijs. In Semporna zitten alle grote duikscholen waar je het verblijf en duiken op de eilanden kan regelen.

Als je plan is om te gaan duiken dan is het verstandig om dit ruim van te voren te regelen (1,5 maand zeker). Sipadan is een beschermd gebied en de overheid heeft het aantal duiken hier aan banden gelegd. Per dag worden er 120 vergunningen uitgegeven, en dit is vooral in het hoogseizoen (juli, augustus en kerst) een schaars aantal. De duikscholen in Semporna kunnen je helpen om verzekerd te zijn van een plek.

semporna

Mabul

Omdat Sipadan een onbewoond eilandje is hebben de meeste duikscholen resorts op het naburige eiland Mabul. Verwacht hier geen uitgestrekte bounty stranden. Er zijn wel een boel palmbomen, een kristalheldere zee en prachtige zonsondergangen. Er hangt een fijne laidback vibe. Helaas is er ook vrij veel vervuiling van rondzwervend afval. In 2018 is er een opruimactie geweest en is er meer dan 2000 kilo afval verzameld. Al het afval van het eiland moet vervoerd worden naar de vaste wal en er is geen goede controle of alle resorts dit ook netjes doen. Het is een vrij schokkend contrast met het onderwater paradijs.

De oorspronkelijke bewoners van de Semporna Archipel, de zogenaamde ‘Bajau sea gypsies’, zal je op Mabul ontmoeten. Traditioneel leefde deze zee zigeuners een nomadisch bestaan in bootjes en leefde ze van de opbrengst van de visvangst. Nu wonen veel van hen op het eiland of in houten hutjes op palen in zee. Het heeft iets weg van een sloppenwijk en er is behoorlijk wat armoede. De opbrengsten van het toerisme op het eiland komt maar in zeer beperkte mate bij hen terecht.

mabul

bajau kinderen

Rondom Mabul heb je ook een aantal mooie duikspots. Mabul is wereldberoemd vanwege het macro-duiken, als je oog hebt voor het spotten van kleine zeediertjes dan kun je hier je hart ophalen. Alle duikscholen bieden pakketten aan waar je een paar duiken doet rondom Mabul en een dag gaat duiken bij Sipadan. Je kan hier ook cursussen doen om je duikbrevet halen.

boxfish

nudibranch

Sipadan

De kers op de taart is het duiken bij Sipadan. Dit afgelegen eilandje heeft een perfecte ligging. Het is de top van een onderwater berg waar je rondom kan duiken. Het lijkt alsof je aan een soort maritieme snelweg zit, waar de meest exotische vissen voorbij zwemmen. Denk aan clownvissen, papegaaivissen, inktvisjes, zeepaardjes, echt alles komt voorbij. Er zijn ongeveer twaalf duikspots, waarvan Barracuda point het meest beroemd is. Je kan hier terecht komen in gigantische scholen van barracuda's, die als een soort kolkende vortex om je heen draaien. Geweldige ervaring! De hoeveelheid kleuren van het prachtige koraal en de tropische vissen is overweldigend, de foto’s spreken voor zich. Een kant van het eiland grenst aan de diepzee waardoor er zo nu en dan ook grote zeedieren gespot kunnen worden. Met enige regelmaat komen er walvishaaien voorbij. Er zijn zelfs orka’s gezien. De overvloed van zeeleven zal je duizelen. Combineer dit met de perfecte condities en het heldere warme water en je hebt een ervaring om te koesteren.

Sipadan is een beetje meer gericht op advanced duikers vanwege de stromingen die er kunnen staan. Maar met een open water duikbrevet mag je gewoon mee en kan je prima uit de voeten, je mag alleen iets minder diep.

sipadan eiland

baracuda

manta


Veiligheid

Dat Sipadan nu zo’n mooie plek is met zoveel onderwater leven is niet vanzelfsprekend. Een aantal jaren geleden stonden er nog resorts op Sipadan zelf en voeren de duikboten af en aan. Dit beschadigde het maritieme leven behoorlijk. Door een een territoriaal dispuut tussen een militante Filipijnse groep en de Maleisische overheid en een aantal kidnappingen van toeristen werd de veiligheidssituatie op Sipadan onhoudbaar. Alle resorts zijn toen van het eiland gehaald. Het aantal duiken werd aan banden gelegd waardoor het koraal en het maritieme leven zich weer heeft kunnen herstellen. Een ‘blessing in disguise’ dus. De veiligheidssituatie is nog steeds fragiel, je ziet behoorlijk wat militaire aanwezigheid op Mabul en Sipadan. Maar de afgelopen jaren is het rustig geweest en genieten er 120 duikers per dag van deze prachtige onderwaterwereld.

koraal

Reizen naar Sipadan — Hoe kom je er?

De Semporna Archipel ligt vrij afgelegen in het zuidoosten van Sabah op Maleisisch Borneo. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Tawau. Hier kan je een bus of taxi pakken naar Semporna. Uiteraard kan je ook over land naar Semporna reizen. Het handigst is om met een duikschool je verblijf te regelen op het eiland Mabul. Vanuit Mabul vertrekken de boten om te gaan duiken bij Sipadan. De reis er naartoe is een behoorlijke onderneming, maar de geweldige duikervaring is deze meer dan waard!

hutjes op palen

strand


De Semporna Archipel & Sipadan op de kaart

Bezienswaardigheden Maleisië

Kuala Lumpur

Cameron Highlands

Langkawi

Taman Negara

Perhentian Islands

Malakka

Penang

Genting Highlands

Redang

Cherating

Bako National Park

Pulau Pangkor

De Semporna Archipel & Sipadan

Mulu National Park

Reizen naar Maleisië

Wil je meer weten over reizen naar Maleisië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Maleisië

De Semporna Archipel & Sipadan ervaringen & beoordelingen

De De Semporna Archipel & Sipadan ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun De Semporna Archipel & Sipadan ervaring.

Er zijn nog geen De Semporna Archipel & Sipadan ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen