Malakka

Historische kuststad

Malakka vormt het culturele hoogtepunt van een reis door Maleisië. Een slaperige stadje dat eenmaal per week uitbarst tijdens de levendige night market. Het gezellige Chinatown is het hart van de stad, waar je invloeden tegenkomt uit China, India en Nederland.

Malakka

Maleisië staat bekend om haar multiculturele samenleving, met veel inwoners uit China en India. Hoogtepunt van de stad is het gezellige Chinatown, maar vlak ook Little India niet uit. Malakka is een heerlijke stad om twee dagen rond te lopen, bezienswaardigheden te bekijken en kennis te maken met al het moois dat Maleisië heeft te bieden.

Chinatown

Het leukste stukje van Malakka is Chinatown, dat sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Met smalle straatjes vol oude koopmanshuizen, rode lampionnetjes aan de daken en gezellige terrasjes, is het vooral een leuke plek om rond te wandelen. Hier zijn de historische pandjes veranderd in hippe koffiebarretjes, knusse boetiekhotels en goede restaurants met lokale gerechten op de kaart. Bovendien is er in dit deel van de stad een hoop erfgoed te bewonderen, en kun je gebedshuizen van verschillende geloven bekijken: in één straat vind je zowel een moskee, als een Chinese en een Indiase tempel.

Chinatown, Malakka

Little India, Malakka

Little India

Hoewel een stuk kleiner dan Chinatown, is ook Little India in Malakka een bezoekje waard. De sfeer is authentieker en voelt meer Indiaas dan Chinatown Chinees. Hier zit je in de restaurants met de lokale bevolking aan tafel en wordt je curry geserveerd op een bananenblad. Aan het plafond flikkert een TL-balk en eten doe je met je handen. Minder gepolijst, maar daarom niet minder leuk.

Jonker’s Walk Night Market

Doordeweeks is Malakka een slaperig stadje, maar in het weekend komen backpackers en toeristen in groten getale naar de stad. Elk weekend verandert de straat Jalan Hang Jebat in een levendige markt vol kleuren en geuren. Tijdens de Jonker’s Walk Night Market, die op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond plaatsvindt, zijn winkels tot laat in de avond open en vult de straat zich met mobiele keukentjes en markthandelaren. Een bruisende bedoening waar je goedkope prullaria op de kop tikt en kan proeven van het lekkerste street food van Maleisië.

Kunst en galleries

Malakka is een verrassend goede plek om bijzondere souvenirtjes in te slaan, want het kleine centrum barst van de kunstwinkeltjes en galeries. In Chinatown koop je schilderijen en kunstvoorwerpen, gemaakt door lokale kunstenaars. Geen plek in je koffer, maar wel genieten van bijzondere kunst? Op verschillende plekken in de stad zijn de kunstenaars ook op straat aan het werk geweest. Houd je ogen open om de bijzondere street art te spotten.

Street Art in Melakka

Stadthuys, Malakka

Stadthuys

De Nederlandse kolonisten en zeevaarders hebben grote invloed gehad op Malakka. Vanwege de directe ligging aan zee was het een belangrijke handelspoort voor de VOC, en de Nederlandse invloeden zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar. Het meest markante gebouw is het koraalrode Stadthuys, dat een kopie is van het voormalige stadhuis van Hoorn. Het werd ooit gebouwd als de woning van de gouverneur, nu huist het gebouw een museum over de geschiedenis van de stad. In het History & Ethnography Museum krijg je een bijzonder kijkje in de rol die de Nederlanders daarin hebben gespeeld.

8 Heeren Street

Een van de meest interessante overblijfselen van de Nederlandse geschiedenis in Malakka is 8 Heeren Street. Dit oude koopmanshuisje is een prachtig voorbeeld van een 18e-eeuwse woning uit de Nederlandse periode, en is door de jaren heen maar weinig veranderd. Uniek in een stad waar veel historische gebouwen zijn omgetoverd tot winkel, hotel of restaurant. Het huis heeft een fikse opknapbeurt gehad en je kunt er gratis een kijkje nemen.

St. Paul’s Church

Om er te komen moet je flink wat trappen beklimmen, maar eenmaal boven wacht een prachtige ruïne van St. Paul’s Church. Deze kerk werd in de 16e eeuw door de Portugezen gebouwd, maar raakte in verval toen de Nederlanders een andere kerk bouwden aan de voet van de heuvel. Toch is St. Paul’s Church nog steeds een van de meest bijzondere plekken van Malakka, want vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Malakka

Porta de Santiago

Ook Porta de Santiago is een erfenis van de Portugezen. Zij bouwden dit fort in het jaar 1511, tot het in 1640 in handen van de Nederlanders viel. De VOC droeg het in de 19e eeuw vervolgens weer over aan de Engelsen. De overblijfselen zijn te bekijken ten zuiden van St. Paul’s Church.

Reizen naar Malakka — Hoe kom je er?

Malakka ligt op ongeveer 2 uur rijden van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, en de makkelijkste manier om er te komen is met de bus. De grote touringcars vertrekken elk half uur en zetten je af bij het grote busstation, net buiten de stad. Met de taxi is het vervolgens nog maar een klein stukje naar het centrum.

In Malakka zelf ligt alles op loopafstand, maar het is de moeite waard om een keer een ritje te maken in een zogenoemde trishaw. Deze fietsriksja’s zijn opgetuigd met lampjes, knuffels en muziek, en het best te omschrijven als een ‘hysterische kermisattractie’.


Malakka op de kaart

Bezienswaardigheden Maleisië

Kuala Lumpur

Cameron Highlands

Langkawi

Taman Negara

Perhentian Islands

Malakka

Penang

Genting Highlands

Redang

Cherating

Bako National Park

Pulau Pangkor

De Semporna Archipel & Sipadan

Mulu National Park

Reizen naar Maleisië

Wil je meer weten over reizen naar Maleisië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Maleisië

Malakka ervaringen & beoordelingen

De Malakka ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Malakka ervaring.

Er zijn nog geen Malakka ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen