Mulu National Park

Bezoek de wereldberoemde kalkstenen natuurwonderen van Sarawak Borneo

Diep in de jungle van Maleisisch Borneo ligt een national park dat je om heel veel verschillende redenen niet moet overslaan als je van een mooi avontuur houdt. Het Mulu National Park is wereldberoemd vanwege een gigantisch stelsel van kalkstenen grotten. Maar de grotten zijn niet de enige reden waarom je naar Mulu wil.

Mulu National Park

Op dit moment is er zo’n 300 kilometer aan grotten in kaart gebracht, maar dit is slechts 30-40% van het totaal wat er verborgen ligt. Je kunt hier ook één van de tofste hikes in Maleisie maken. De drie daagse trek naar de Pinnacles wil je zeker op je must do lijstje zetten. 

Unesco

Sinds 2000 is het park op de UNESCO werelderfgoedlijst gezet, maar dat is niet alleen vanwege het indrukwekkende grottenstelsel. Ook de biodiversiteit (17 vegetatie zones en 3500 plantsoorten), het primaire oerwoud en de adembenemende ligging tussen drie pieken van de Gunung Mulu (2,376 m), Gunung Api (1,750 m) en de Gunung Benarat (1,858 m) maken het park een magische plek. Zo magisch dat de populaire BBC serie Planet Earth en de Netflix serie Our Planet allebei aandacht hebben besteed aan de bijzondere planten, dieren en grotten van Mulu.

grot

gardenofeden

Deer Cave

De grotten van Mulu komen in allerlei soorten en maten. Maar slechts een paar kunnen - onder begeleiding van een gids - worden bezocht. De beroemdste en grootste grot is de ‘Deer Cave’, waar volgens David Attenborough een vliegtuig doorheen zou kunnen vliegen. Je kunt een hike maken door deze 2 kilometer lange grot om de ‘Garden of Eden’ te bezoeken. Diep in de grot ligt ineens deze betoverende groene tuin compleet met een sprookjesachtige waterval. Om hier te komen moet je je wel voorbereiden op een wandeling door een vochtige grot met bergen guano (vleermuizen poep). Deze guano stinkt enorm naar ammoniak en trekt met name kakkerlakken in grote getalen aan. Maar trek dichte schoenen aan en neem een zaklamp mee en je bent zeker van een onvergetelijke ervaring.

vleermuizen

Bat Exodus

Een andere reden waarom een bezoek aan de Deer cave een aanrader is, is vanwege de zogenaamde ‘Bat Exodus’. De bergen guano in de Deer cave komen van de miljoenen vleermuizen die er wonen. Meer dan 12 soorten leven er door elkaar. Iedere dag rond zonsondergang verlaten de vleermuizen de grot voor het avondmaal. In zwermen vliegen ze uit de grot in de meest fantastische vormen. Terwijl de vleermuizen op jacht gaan zijn er tegelijkertijd roofvogels die de jacht openen op de vleermuizen. Het is een super spectaculair schouwspel in de lucht. 

Er zijn nog een aantal andere grotten zeer de moeite waard om te bezoeken, bijvoorbeeld de Lang Cave, Clearwater Cave, Cave of the Winds, Racer Cave, Lagang Cave en de Sarawak Chamber. Voor een aantal grotten moet je echt een gevorderde ontdekker zijn, daar zal je ook een bewijs van moeten overleggen, maar er is gelukkig ook genoeg te zien voor de minder ervaren ‘caver’.

pinnacles

Pinnacles

Heb je het niet zo op grotten of wil je gewoon graag meer zien van het National Park? Dan is de hike naar de Pinnacles een aanrader. Deze 45 meter hoge kalkstenen rotsformaties zijn een uniek natuurverschijnsel. Het is een driedaagse tocht door de jungle, die start met een relaxt en prachtig boottochtje. Je loopt op dag 1 naar het basecamp. Vanuit daar vertrek je de volgende dag heel vroeg en start je met de beklimming van 2,4 kilometer. Dat klinkt heel behapbaar maar in dit geval gaat de wandeling van redelijk steil, naar heel erg steil, om vervolgens te eindigen met verticaal naar boven klimmen via ijzeren trappen en touwen. Het uitzicht wat je boven hebt over de Pinnacles is uitzonderlijk mooi en is het afzien meer dan waard. 

Als je dacht dat de beklimming zwaar was, dan staat er je met de afdaling nog iets te wachten. Die ga je nog wel een paar dagen voelen in je benen. Gelukkig kun je als je eenmaal terug in het basecamp bent, afkoelen in de rivier en een nachtje uitrusten alvorens je weer terugloopt naar het hoofdkwartier van het park.

vliegtuig

Reizen naar Mulu — Hoe kom je er?

Om de natuurwonderen van Mulu te kunnen bekijken moet je wel een beetje een lange adem hebben. De meest gangbare route is een vlucht naar de kuststad Miri te pakken. Vanuit hier kun je met een klein propellor vliegtuigje naar Mulu vliegen. De vluchten gaan 2 keer per dag en duren ongeveer een half uurtje. Als het slecht weer is dan worden de vluchten nogal eens gecanceld, dus een beetje flexibele reishouding is wel handig. Het is ook mogelijk om direct op Mulu te vliegen vanuit Kota Kinabalu en Kuching. Voor de echte doorgewinterde reizigers is er ook een mogelijkheid om over land (4x4) naar het park te reizen, het is een 8 tot 10 uur durend off road avontuur.


Mulu National Park op de kaart

Bezienswaardigheden Maleisië

Kuala Lumpur

Cameron Highlands

Langkawi

Taman Negara

Perhentian Islands

Malakka

Penang

Genting Highlands

Redang

Cherating

Bako National Park

Pulau Pangkor

De Semporna Archipel & Sipadan

Mulu National Park

Reizen naar Maleisië

Wil je meer weten over reizen naar Maleisië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Maleisië

Mulu National Park ervaringen & beoordelingen

De Mulu National Park ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Mulu National Park ervaring.

Er zijn nog geen Mulu National Park ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen