Fès

Historische parel van Marokko

Fès is de best bewaarde stad en het historische hoogtepunt van Marokko. Je hebt er eeuwenoude architectuur, een medina vol verhalen, en ambachtslieden die nog steeds volgens traditioneel gebruik hun werk doen. In het prachtige Fès waan je je even in de Middeleeuwen.

Fès

Naast Marrakesh, Meknes en Rabat is ook Fès één van Marokko’s koningssteden. Wellicht niet zo bekend als Marrakesh, maar daarom niet minder interessant. Fès wordt ook wel gezien als de culturele hoofdstad van Marokko en heeft een prachtig historisch centrum. De stadsmuren van Fès ommuren een doolhof van maar liefst 9400 smalle steegjes, en het is bijna alsof de tijd er sinds de 13e eeuw stil heeft gestaan. Een bezoek waard dus!

De oude stad

Koningsstad Fes is opgedeeld in drie delen: Fès el Bali, Fès-Jdid en Ville Nouvelle. Fès el Bali is het oudste deel van de stad, en staat sinds 1981 op de werelderfgoed lijst van UNESCO. De wirwar aan smalle steegjes is de grootste autovrije zone ter wereld en al het vervoer vindt plaats per ezel.

Een wandeling door het oude centrum van Fès voelt dan ook als een reis terug in de tijd en voorbij elke bocht ligt weer een nieuwe verrassing te wachten: van met de hand bewerkte deuren tot rijkversierde binnenplaatsen. In dit deel van de stad vind je moskeeën, badhuizen, koranscholen en stalletjes vol groenten, vlees en zoet geurend fruit. Wil je dit immense labyrinth optimaal verkennen? Regel dan een gids. Die weet niet alleen de weg, maar kan je ook de verborgen plekjes laten zien. En dat zijn er een hoop.

Bab Bou Jeloud

Omdat Fès door de jaren heen steeds is uitgedijd, stikt het er van de toegangspoorten. De mooiste en belangrijkste is Bab Bou Jeloud. Felblauw aan de buitenkant, Islamitisch groen aan de binnenkant. Bab Bou Jeloud is tevens de poort die naar tal van restaurantjes en de hoofdstraten van Fès el Bali leidt, en daarom een goed startpunt van een ontdekkingstocht door de medina.

Medersa Bou Inania

Medersa Bou Inania is het meest gefotografeerde plekje in Fès, en dat is niet voor niets. Deze oude koranschool werd gebouwd in de veertiende eeuw en is een perfect voorbeeld van de Merinidische architectuur. Gedetailleerd houtsnijwerk, een marmeren binnenplaats, kleurrijk mozaïekwerk en zware koperen deuren maken deze plek een lust voor het oog. Bou Inania is daarnaast het enige religieuze bouwwerk in de hele stad waar niet-moslims mogen komen, dus genoeg redenen om er een kijkje te nemen.

Fes

Leerlooierijen

Fes staat bekend om zijn oude ambachten en ook leer wordt nog op traditionele wijze bewerkt. De kleurrijke verfbaden in de medina zijn een ware bezienswaardigheid, en vanaf de omringende dakterrassen heb je perfect uitzicht op het hele proces. Bekijk hoe mannen tot hun knieën in de verf staan en urenlang bezig zijn met het onderdompelen van dierenhuiden in sterk geurende chemicaliën. Wanneer een huid de juiste kleur heeft worden ze te drogen gelegd om vervolgens per ezel naar de andere kant van de medina te worden gebracht.

Karaouine Moskee

Midden in de medina staat de prachtig versierde Karaouine moskee. Het gebedshuis is gebouwd in het jaar 859 en is de oudste moskee in de westelijke moslimwereld. De bijbehorende universiteit is zelfs ouder dan de universiteit van Oxford en de Sorbonne Universiteit in Parijs. De moskee wordt al eeuwenlang gezien als één van de belangrijkste spirituele en intellectuele centra van de Arabische wereld, en biedt plek voor ongeveer 20.000 gelovigen. De Karaouine moskee is groots en vol met details, maar hoogtepunten zijn de gebedsruimte en de grote binnenplaats met zijn marmeren zuilengalerij en prachtige fonteinen. Het is voor niet-moslim niet toegestaan om de moskee van binnen te bezichtigen, maar via de toegangspoorten heb je dikwijls een mooi doorkijkje.

Slaap in een riad

Een riad is een traditioneel Marokkaans huis met een centraal gelegen binnenplaats, en in de medina van Fes stikt het van deze fraaie panden. Veel zijn omgebouwd tot hotel of bed & breakfast, en voor het echte Marokko-gevoel logeer je tijdens je verblijf bij voorkeur in een van deze accomodaties.

Palais Royal

Het koninklijk paleis Dar el- Makhzen ligt in stadsdeel Fes-Jdid en is een goede reden om de medina even te verlaten. Het was het hoofdverblijf van de sultan en wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt wanneer de huidige koning van Marokko op bezoek is. Het enorme complex is daarom alleen van buiten de paleismuren te bewonderen, maar zoals zoveel gebouwen in Fes is ook dat de moeite waard.

Fes

Reizen naar Fès — Hoe kom je er?

Sinds 2012 jaar vliegt budgetmaatschappij Ryanair twee keer per week van Eindhoven naar Fès. De prijs van een retourtje begint bij € 65, en de reis duurt ongeveer 3,5 uur. Het is ook mogelijk om vanaf luchthaven Weeze-Dusseldorf te vertrekken, vlak over de grens bij Nijmegen. Een retourtje kost dan vanaf € 60 en de vliegtijd is hetzelfde.

Het vliegveld ligt vervolgens op 15 kilometer buiten de stad. Vanaf de aankomsthal vertrekt elke dertig minuten een shuttlebus naar het treinstation, maar er rijden ook taxi’s. De prijs voor een shuttlebus bedraagt 20 dirham, een taxi kost tussen de 120 en 150 dirham. Fès el Bali is alleen toegankelijk te voet, in de rest van de stad kun je je per bus of rode taxi laten vervoeren.

Fès ervaringen & beoordelingen

De Fès ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Fès ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Fès op de kaart

Bezienswaardigheden Marokko

Betoverende koningsstad
Fès
Historische parel van Marokko
Traditionele havenstad
Prachtige bergketen
De grootste badplaats van Marokko
Ongekend mooie Koningsstad

Reizen naar Fès

Marokko

Marokko

Kampeerrondreis
39 dagen

De medina's in de grote steden zoals Marrakech en Fès zijn exotisch. De steden aan de kust zijn duid...

vanaf
€ 1.664
MAROKKO compleet - prive rondreis 13 dagen

MAROKKO compleet - prive rondreis 13 dagen

Individuele rondreis
13 dagen

Deze rondreis laat je het mooiste van Marokko zien! Verken koningssteden Fès en Marrakech, de oneind...

vanaf
€ 785
12-daagse groepsrondreis Koninklijke Steden en Oases

12-daagse groepsrondreis Koninklijke Steden en Oases

Groepsrondreis
12 dagen

Marokko is een mystiek land, vol kleurige souks met kleine kronkelige straatjes en indrukwekkende pa...

vanaf
€ 1.099
Familiereis MAROKKO AVONTUUR - 22 dagen; Van woestijn naar strand

Familiereis MAROKKO AVONTUUR - 22 dagen; Van woestijn naar strand

Familiereis
22 dagen

Dit is een familiereis voor gezinnen met kinderen tot 19 jaar. Marokko is zo dichtbij, maar ook zo e...

vanaf
€ 1.695

Reizen naar Marokko

Wil je meer weten over reizen naar Marokko? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Marokko