Mèknes

Ongekend mooie Koningsstad

Van de vier Koningssteden is Meknes de minst bezochte en dat is nu precies wat Meknes zo leuk maakt: het is er iets rustiger en gemoedelijker, maar heeft wél prachtige bezienswaardigheden en een fijne Marokkaanse medina!

Mèknes

Meknes behoort tot de vier populaire koningssteden die Marokko rijk is en staat op de vijfde plaats van steden met de meeste inwoners van het land. Dit betekent overigens niet dat het er bijzonder druk is, want er zijn slechts ruim een half miljoen inwoners in de stad te vinden. Meknes heeft een zeer rijke geschiedenis, en dit is terug te zien door de hele stad. Niet voor niets werd de volledige stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

De Bap Mansour el-Aleuj

Een bijzondere bezienswaardigheid is de Bap Mansour el-Aleuj. Dit is de prachtige stadspoort van Meknes en deze is te vinden in de medina. De poort werd in opdracht van de Sultan gebouwd door een architect die van oorsprong christelijk was, maar zich tot de islam had bekeerd. Deze stadspoort is te herkennen aan de zigzag structuur. Deze unieke zigzag was bedoeld om het lastiger te maken om snel de stad binnen te dringen. De medina is de oude stad en maakt onderdeel uit van drie delen van de stad. De andere twee stadsdelen zijn de Kasbah en de Ville Nouvelle. De medina en de indrukwekkende koninklijk paleis ruïnes hebben ervoor gezorgd dat de stad op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst, en het is dan ook zeer de moeite waard om hier een bezoek aan te brengen. De prachtige toegangspoorten zijn ook zeker indrukwekkend en binnen de stadsmuren zijn eindeloos monumenten te vinden. Daarnaast kun je er ook enkele mooie paleizen bewonderen.

De Bap Mansour, Meknes

Soek, Meknes

De Souk

De Souk is de plaatselijke markt, welke in het stadscentrum te vinden is. Het stadscentrum kan zeer productief worden genoemd. Hier vindt al het leven plaats en worden de meest uiteenlopende producten bijna aan de lopende band af- en aangevoerd. De Souk is absoluut een bezoek waard. Hier kun je kennis maken met tal van deze producten, waaronder teenslippers, zilverwaren, tapijten, wijnen, granen, citrusvruchten en olijven. Daarnaast kun je er in de gezellige winkeltjes ook veel lederproducten en djellaba’s vinden.

De Moorse stijl

De Romeinen namen Meknes over in de tweede eeuw. Negen eeuwen vond de officiële oprichting van Meknes plaats, door Almoravids. In de tijd van Sultan Moulay Ismail was de stad de hoofdstad van het land. Dit was in de periode tussen 1672 en 1727. De stad werd vernoemd naar een Berberstam en de stad werd opgebouwd tot wat het nu is. De Sultan heeft ervoor gezorgd dat er vandaag de dag de meest indrukwekkende bouwwerken in Meknes te vinden zijn. De meeste bouwwerken zijn gebouwd in de indrukwekkende Moorse stijl, met een vleugje Spaanse invloed. Deze bouwwerken zijn stuk voor stuk bezienswaardigheden op zich.

Meknes

Moskee in Meknes

Al Adam Moskee

Als je in Meknes een moskee wilt bezoeken, dan mag je de Al Adam Moskee (Great Mosque) zeker niet overslaan. Dit is namelijk niet alleen de grootste moskee die er in de stad te vinden is, maar ook de oudste. De Al Adam Moskee werd al in de elfde eeuw gebouwd en heeft maar liefst elf toegangspoorten en in totaal 143 indrukwekkende bogen. De Almoraviden zijn verantwoordelijk voor de bouw van de Al Adam Moskee, maar het laatste deel werd er door de Sultan aan toegevoegd. Deze heeft er in het jaar 1203 een mihrab bij laten bouwen. Dit is een nis bedoeld voor gebeden, welke in de moskee de richting van Mekka aangeeft.

Volubilis

Als je de meest indrukwekkende historische plek van heel Marokko wilt bezoeken, dan moet je bij Volubilis zijn, een Romeinse nederzetting waar nu nog mooie overblijfselen van te bewonderen zijn. Volubilis staat apart vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad Volubilis werd in 1755 getroffen door een zware aardbeving, waardoor een groot deel van de plaats volledig verwoest raakte. Sultan Ismail gebruikte de stad om de bouwstenen, welke hij liet gebruiken om paleizen van te bouwen in Meknes. Je kunt er tegenwoordig indrukwekkende ruïnes bewonderen, maar er zijn ook nog dertig prachtige mozaïeken te vinden die nog altijd een zeer hoogwaardige kwaliteit bezitten.

Volubilis, Meknes

Volubilis, Meknes

Meknes markt

Winkelen

Winkelen kan op diverse plaatsen in Meknes. Er zijn natuurlijk diverse reguliere winkels te vinden, maar als je echt leuk en goedkoop wilt shoppen, dan ga je toch naar een souk. Hier wordt er van je verwacht dat je gaat onderhandelen over de prijs, en juist hierdoor ben je eigenlijk altijd goedkoop uit. Het is zelfs zo dat je in Meknes goedkoper kan winkelen dan in de meeste andere grotere steden van Marokko. Rond de souks zijn natuurlijk ook diverse horecagelegenheden te vinden om even op een terrasje bij te komen van al het onderhandelen.

Reizen naar Meknes – Hoe kom je er?

Als je vanaf Schiphol in Amsterdam vertrekt met het vliegtuig, dan land je op Fes-Sais Airport. De vlucht duurt ongeveer drie uur en veertig minuten. Vanaf deze luchthaven in Fès is het nog een ruime zestig kilometer rijden om in Meknes aan te komen.

Mèknes ervaringen & beoordelingen

De Mèknes ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Mèknes ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Mèknes op de kaart

Bezienswaardigheden Marokko

Betoverende koningsstad
Historische parel van Marokko
Traditionele havenstad
Prachtige bergketen
De grootste badplaats van Marokko
Mèknes
Ongekend mooie Koningsstad

Reizen naar Marokko

Wil je meer weten over reizen naar Marokko? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Marokko