Chichén Itzá

Wereldberoemde oude Maya-stad

Ten tijde van de herontdekking van Chichén Itzá was de oude Mayastad overwoekerd met planten en bomen, maar tegenwoordig is het Mexico’s bekendste attractie. De goed bewaarde stad staat al sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en werd in 2007 zelfs uitgeroepen tot één van de zeven moderne wereldwonderen. En terecht. Chichén Itzá is een bijzondere bestemming.

Chichén Itzá

Chichén Itzá was één van de belangrijkste steden van het Mayarijk en hult zich vandaag de dag nog steeds in mysteries. Al tientallen jaren proberen wetenschappers wijs te worden uit alle geheimen die de Maya’s hebben achtergelaten. Zo werd recent nog een ondergronds meer ontdekt onder El Castillo, het belangrijkste bouwwerk van het complex. Een ontdekking die uiteraard nog veel meer vragen oproept.

El Castillo

El Castillo is het symbool van Chichén Itzá en het bekendste bouwwerk van heel Mexico. Deze indrukwekkende pyramide werd in negende eeuw door de Maya’s gebouwd en diende als tempel voor de god Kukulcán (in het Nederlands: ‘gevederde slang’). Het gebouw zit waanzinnig ingenieus in elkaar en moet een enorme kalender voorstellen. Er zijn tal val verwijzingen naar de moderne én de Mayakalender. Zo zijn er vier trappen die gezamenlijk 365 treden hebben, evenveel als de dagen van het jaar. En tweemaal per jaar, op 21 maart en 21 september, strijkt de zon op zo’n manier langs de pyramide dat de schaduwen veranderen in een omhoog kruipende slang. Archeologen hebben daarnaast ontdekt dat deze pyramide werd gebouwd over een kleinere, nog oudere pyramide. Er ligt een tunnel die naar het binnenste van de pyramide leidt, maar deze is helaas niet open voor publiek. En hoewel ontzettend verleidelijk: het is ook niet meer toegestaan om de trappen van El Castillo te beklimmen.

Chichén Itzá

Gran Juego de Pelota

Gran Juego de Pelota

El Castillo mag dan wel het stralende middelpunt zijn, Chichén Itzá is veel meer dan alleen de beroemde pyramide. Het gehele complex besloeg ooit een oppervlakte van maar liefst 6 vierkante kilometer, en bestaat uit nog een flink aantal andere bijzondere bouwwerken en tempels. De Gran Juego de Pelota, ofwel de Grote Balspeelbaan, is daar één van. Het is een enorm sportveld waar de Maya’s vroeger balspelen speelden, en wordt geflankeerd door tempels en twee hoge stenen muren met daaraan een ring bevestigd. Het was de bedoeling om een bal door de ring te werpen, en het schijnt dat de aanvoerder van het winnende team na de wedstrijd werd onthoofd en geofferd.

Maar dat is niet alleen wat deze plek vandaag de dag zo speciaal maakt. Het veld heeft namelijk een bijzonder goede akoestiek: Als het helemaal stil is zou je elkaar aan de overkant van het 135 meter lange veld moeten kunnen verstaan, en wanneer je in je handen klapt weerkaatst het geluid meerdere keren tegen de muren. Houd dus zeker even halt na het rondkijken, klap in je handen en luister. Al is dat midden op de dag misschien iets lastiger te testen, met alle andere klappende toeristen aan je zijde.

Cenota Sagrado

Als je vanaf El Castillo in noordelijke richting het pad van de vele souvenirstalletjes volgt, kom je vanzelf uit bij Cenota Sagrado. Deze met planten en bomen bedekte ‘heilige cenote' is een natuurlijke put van 60 meter breed en wel 35 meter diep. Aangenomen wordt dat de Maya’s de put gebruikten om mensen en voorwerpen te offeren aan hun goden. Onderzoekers hebben verschillende objecten uit de put opdoken, waaronder beeldjes, goud en sieraden, en menselijke resten. Chichén Itzá betekent letterlijk ‘mond van de bron van Itzá’, en is dus vernoemd naar deze heilige cenote.

Cenota Sagrado

Cenota Sagrado

El Caracol

El Caracol

El Caracol is een bijzonder bouwwerk dat zijn naam ‘slakkenhuis’ dankt aan de spiraalvormige trap. Deze enorme uitkijktoren werd waarschijnlijk gebruikt om de hemel te observeren. De ramen zijn zo gepositioneerd dat ze een aantal dagen per jaar in een rechte lijn met bepaalde sterren staan. Vanuit deze voorloper van het observatorium konden de Maya’s heel precies de dagen en belangrijke datums voorspellen. Best knap, toch?

Reizen Chichén Itzá — naar Hoe kom je er?

Chichén Itzá ligt op het Mexicaanse schiereiland Yucatan, op ongeveer twee uur rijden van het internationale vliegveld van Cancun. Vanuit Nederland gaan geen directe vluchten, en dus moet je ergens onderweg overstappen. Boek bijvoorbeeld via KLM en stap over in de Verenigde Staten, of vlieg met British Airways via Londen. De prijzen voor een retourtje beginnen bij € 700, afhankelijk van de maatschappij en vertrekdatum.

Eenmaal in Mexico is het niet lastig om bij Chichén Itzá te komen. Vanuit Cancun en de omliggende plaatsen worden dagtours naar het tempelcomplex georganiseerd, maar wie liever op eigen houtje reist kan ook met de bus. De bus vanuit Cancun gaat elk uur en doet er ongeveer drie uur over. De bus zet je vervolgens precies voor de ingang af, maar houd er rekening mee dat het complex zelf erg groot is. Als je alle bezienswaardigheden wil bekijken, dan moet je daar zeker een halve dag voor uittrekken.

Chichén Itzá ervaringen & beoordelingen

De Chichén Itzá ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Chichén Itzá ervaring.

Er zijn 3 Chichén Itzá ervaringen geplaatst.

7.7
Totaalscore

3 beoordelingen

6,0

Te toeristisch

🇲🇽 Mexico
19-01-2016

Afgelopen jaar een dagtrip gemaakt vanuit Tulum naar Chichen Itza. Ik had helaas weinig tijd in Mexico vandaar dat ik eerst dit stuk bekeken heb. Chichen Itza is opzich een mooi en interessante plek maar het is mij veel en veel te toeristisch. er lopen overal hordes mensen achter een paraplu aan om wat informatie op te vangen.

Daarbij, ga niet in het regenseizoen! Dan regen je gegarandeerd zeiknat. Mocht je dan wel gaan neem een goede regenjas mee! Dat is geen overbodige luxe. En het is leuker om op eigen gelegenheid te gaan dan met een tour.

Alleen gereisd
10

Een must see

🇲🇽 Mexico
13-01-2016

Neem een tour. Het is ontzettend interessant om het verhaal van Chichen Itza te horen. Het zijn veelal ruinen en verder op tussen de kraampjes door heb je nog een cenote. Tip: Ga niet op een hele zonnige dag. Dan kan het namelijk echt heel heet worden omdat het een open veld is. Of neem zeker een hoedje mee en zonnebrand.

Gereisd met partner
7,0

1 dag chichen itza

🇲🇽 Mexico
07-01-2016

We zijn met de huurauto naar chichen itza gereden en hebben daar rondgelopen en alles bekeken. Zeer indrukwekkend aangezien wij een maja Tour deden en steeds meer over de maja's te weten kwamen. Minpuntje is de drukte maar ja dat is bij alle indrukwekkende bezienswaardigheden op de wereld ;)

Gereisd met partner

Heb je zelf Chichén Itzá bezocht?

Bezienswaardigheden Mexico

Dé badplaats op Yucatán
Zonovergoten schiereiland vol mooie bezienswaardigheden
Levendige hoofdstad van Mexico
Prachtig gelegen Mexicaanse stad
Populaire Mexicaanse badplaats
Het koloniale hoogtepunt van Yucatan
Het culinaire hoogtepunt van je reis door Mexico
Het culturele hart van Mexico
Strand en tempelruïnes
Indrukwekkend tempelcomplex in de Mexicaanse jungle
Tempelcomplex ten noorden van Mexico-Stad
Beroemd vanwege het nachtleven

Reizen naar Chichén Itzá

Rondreis Mexico, 16 dagen

Rondreis Mexico, 16 dagen

Groepsrondreis
16 dagen

Bewonder hoogtepunten van de klassieke Mayacultuur als Chichén Itzá, Tulum en Palenque en dwaal door...

vanaf
€ 1.795
12-daagse rondreis Mexico van de Azteken

12-daagse rondreis Mexico van de Azteken

Groepsrondreis
12 dagen

Laat je op een relaxte manier meevoeren naar belangrijke Mayatempelcomplexen zoals een van de zeven...

vanaf
€ 1.793
18-daagse groepsrondreis Mexico - Guatemala - Honduras vanaf april 2021

18-daagse groepsrondreis Mexico - Guatemala - Honduras vanaf april 2021

Groepsrondreis
18 dagen

Beleef deze zeer indrukwekkende rondreis die door Mexico, Guatemala en Honduras voert en onder ander...

vanaf
€ 1.959
Mexico rondreis: lokaal, kleinschalig en op maat

Mexico rondreis: lokaal, kleinschalig en op maat

Individuele rondreis
20 dagen

Deze self-drive rondreis Mexico Yucatán heeft het allemaal. In een rustig tempo met beperkte afstand...

vanaf
€ 1.265

Reizen naar Mexico

Wil je meer weten over reizen naar Mexico? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Mexico