Palenque

Indrukwekkend tempelcomplex in de Mexicaanse jungle

Een van de mooiste Mayaruïnes van Mexico is gelegen in de jungle nabij de grens met Guatemala. Hier vind je de tempels van Palenque, een mysterieus complex met indrukwekkende bouwwerken uit het Mayatijdperk.

Palenque

De tempels van Palenque zijn niet heel makkelijk te bereiken. Ze liggen nogal afgelegen en niet elke reiziger heeft tijd om deze plek in zijn reisschema op te nemen. We raden het aan om dat toch te doen, want het is een van de mooist gelegen Mayatempels van heel Mexico.

Tempelcomplex van Palenque

Het tempelcomplex van Palenque omvat een oude Mayastad en is een van de mooisten in heel Mexico. De bouwwerken liggen diep in de jungle en werden tussen 400 en 900 na Christus gebouwd. Lang hebben de Maya’s er echter niet van kunnen genieten, want al na enkele jaren stortte het Mayarijk ineen en werden de tempels verlaten. Het complex raakte in verval en werd volledig overgenomen door de jungle. De ruïnes werden pas honderden jaren later herontdekt door Spaanse ontdekkingsreizigers en het duurde vervolgens nog jaren voordat het complex werd blootgelegd door archeologen. Tijdens je bezoek aan de oude Mayastad zul je zien dat wetenschappers nog steeds bezig zijn met opgravingen. Er is eigenlijk nog maar een klein deel van de stad blootgelegd.

Palenque, Mexico

Palenque, Mexico

Tempel van de zon

Het totale complex van Palenque beslaat een reusachtig oppervlak en naar schatting is nog maar 10 procent daarvan zichtbaar. Een van de belangrijkste tempels die je in het hedendaagse tempelcomplex van Palenque kan bewonderen, is de Tempel van de Zon. Deze tempel staat nog grotendeels overeind en is naar de zonsopgang gericht.

Paleis van Palenque

Het Paleis van Palenque is een van de opvallendste bouwwerken binnen het tempelcomplex, een vrij uitgestrekt bouwwerk waarvan de toren de meest prominente bezienswaardigheid is. Let ook op de details binnen het paleis. Als je goed kijkt kun je een aantal mooie reliëfs ontdekken.

Palenque, Mexico

Palenque, Mexico

Tempel van het Kruis

Een van de hoogste tempels binnen het complex is de Tempel van het Kruis, dat een beetje doet denken aan de piramide van Chichen Itza. Het verschil is echter dat je deze tempel wél mag beklimmen, dus het is zeker een aanrader om de lange trap omhoog te volgen. Een stevige klim, maar het uitzicht over de omliggende tempels en eindeloze jungle is ontzettend mooi.

Tempel van de Inscripties

De schitterend gerestaureerde Tempel van de Inscripties heb je vast wel eens voorbij zien komen in een reisgids of op sociale media. Deze mooie tempel sierde zelfs de cover van Lonely Planet, dus neem zeker de tijd om het bouwwerk te bewonderen.

Palenque, Mexico

Palenque, Mexico

Misol Ha

Behalve tochten door de jungle kun je tijdens je verblijf in Palenque ook een uitstapje maken naar een aantal mooie watervallen in de omgeving. Trek dus zeker een extra dag uit om het natuurschoon te bewonderen. Dan kun je de eerste dag naar de tempelruïnes en de tweede dag naar de watervallen. Een van die watervallen is het fotogenieke Misol Ha, waar de van 35 meter hoogte naar beneden komt gestort. Je kunt een kijkje nemen áchter de waterval, maar het is ook erg aantrekkelijk om te plonzen in het frisse water.

Agua Azul

Een bezoek aan de waterval van Misol Ha wordt vaak gecombineerd met een uitstapje naar de watervallen van Agua Azul. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier zwemmen in een felblauwe waterval. Met name op een heldere dag is het water heel helderblauw van kleur. De watervallen van Agua Azul bestaan uit verschillende verdiepingen en hoe hoger je komt, hoe rustiger het wordt.

Palenque, Mexico

Palenque, Mexico

Palenque-dorp

De uitvalsbasis voor een bezoek aan de tempels van Palenque is het gelijknamige dorp dat op een paar kilometer van de ingang van het park ligt. Je vindt er het gebruikelijke aanbod aan guesthouses en restaurants, maar echt veel valt er niet te doen. Het is leuker om in een van de mooie jungle lodges te slapen die je op weg naar het park tegenkomt. Misschien iets duurder, maar je slaapt wel een stuk sfeervoller.

Reizen naar Palenque — Hoe kom je er?

Palenque heeft niet echt een praktische ligging en wordt eigenlijk alleen bezocht door reizigers die zowel Yucatan als de Chiapas in hun planning opnemen. Zo is het met de bus negen uur reizen vanuit San Christobal de las Casas en ben je vanuit Tulum maar liefst twaalf uur onderweg. Gelukkig kun je sinds kort ook vliegen naar Palenque. Vanuit zowel Mexico Stad als Tuxtla Gutiérrez kun je met een directe verbinding naar Palenque vliegen en je betaalt tussen de 100 en 150 Amerikaanse dollar voor een enkeltje.

Eenmaal aangekomen in Palenque kun je kiezen tussen een slaapplek in het dorp of langs de weg richting het archeologisch park. Het dorp ligt ongeveer 6 kilometer buiten het tempelcomplex en er rijden colectivos (Mexicaanse minibusjes) die je voor een klein bedrag bij de ingang kunnen afzetten.


Palenque op de kaart

Bezienswaardigheden Mexico

Chichén Itzá

Cancún

Yucatán

Mexico-Stad

San Cristóbal

Playa del Carmen

Merida

Puebla

Oaxaca

Tulum

Palenque

Acapulco

Reizen naar Mexico

Wil je meer weten over reizen naar Mexico? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Mexico

Palenque ervaringen & beoordelingen

De Palenque ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Palenque ervaring.

Er zijn nog geen Palenque ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen