Amarbayasgalant Klooster

Het spirituele hart van Mongolië

Het is een van de mooiste plekken van het hele land en er zijn maar weinig mensen die er überhaupt van hebben gehoord: maak kennis met het magische Amarbayasgalant Klooster in Mongolië.

Amarbayasgalant Klooster

Het Amarbayasgalant Klooster is een van de belangrijkste spirituele bestemmingen van Mongolië. Een eeuwenoud klooster dat door de jaren heen vele veldslagen en oorlogen heeft doorstaan, en waar je een bijzonder inkijkje krijgt in het Mongoolse geloof.

De geschiedenis van het klooster

Wat de tempels van Angkor zijn voor Cambodja, dat is het Amarbayasgalant Klooster voor Mongolië. De letterlijke vertaling van het heiligdom is Klooster van het Rustige Geluk, en het is een van de grootste boeddhistische centra in heel het land. Het klooster werd gesticht in het jaar 1727 en diende oorspronkelijk als laatste rustplaats voor de belangrijke geestelijke Zanabazar. De bouw van het heiligdom duurde negen jaar en uiteindelijk werden de gemummificeerde overblijfselen van Zanabazar pas in het jaar 1779 bijgezet.

Amarbayasgalant Klooster, Mongolie

Amarbayasgalant Klooster, Mongolie

Architectuur

Het klooster is gebouwd in Chinese stijl en toont grote gelijkenissen met de Lama Tempel in Beijing. Het oorspronkelijke bouwwerk was veel groter dan het huidige en omvatte meer dan 40 verschillende tempels. Destijds werd het klooster bewoond door meer dan 2000 monniken, maar een groot deel van het complex ging verloren tijdens de zuiveringen onder het bewind van Stalin, die het land tussen 1937 en 1939 in hun greep hielden. Monniken werden geëxecuteerd en schilderijen, standbeelden en manuscripten weggeroofd, maar het complex zelf bleef redelijk ongeschonden. Met behulp van UNESCO is men in 1988 begonnen met de wederopbouw van het bouwvallige klooster en heeft het bijzondere complex weer iets van zijn glans teruggekregen.

Ceremonie

Vandaag de dag wordt het klooster bewoond door 30 monniken en elke dag om 10 uur is er een bijzondere ceremonie. Een uniek moment om bij aanwezig te mogen zijn, want elke dag wordt in stijl begonnen met chanten, het ritmisch uitspreken van oude boeddhistische teksten. Om erbij aanwezig te zijn moet je diep in de nacht vertrekken vanuit Ulaanbaatar, maar een betere (en leukere) manier is door een nachtje te blijven logeren in de omgeving. In augustus is de tempel bovendien het toneel van de ’Gongoriin Bombani Hural’ een belangrijke ceremonie waar jaarlijks honderden mensen op af komen. Een indrukwekkende dans met kleurrijke maskers en gewaden is onderdeel van de jaarlijkse traditie.

Amarbayasgalant Klooster, Mongolie

Amarbayasgalant Klooster, Mongolie

Tsogchin Dugan

Het gehele complex bestaat uit 28 verschillende bouwwerken en de belangrijkste tempel is de Tsogchin Dugan. Let hier vooral op de details: de kleine standbeeldjes, slingers, het schilderwerk en de gebedswielen. Het meest opvallende item in deze tempel is het gouden en levensgrote standbeeld van ’lama’ Rinpoche Gurdava, de geestelijke die in de jaren-90 veel geld heeft ingezameld voor de restauratie van de tempel. De beeltenis zal je ongetwijfeld bekend voorkomen, want er staat een soortgelijk standbeeld op een heuvel net buiten het klooster.

Hiken in de omgeving

Het klooster is gelegen in een schitterende omgeving, een gebied met groene heuvels en eindeloze vergezichten. Er zijn geen dorpen, wegen of andere menselijke invloeden, en dat betekent dat je er ontzettend mooi kan wandelen. Het is in ieder geval de moeite waard om naar de omliggende heuvels te klimmen: niet alleen heb je vanaf daar een geweldig mooi uitzicht over het heiligdom, je vindt er ook standbeelden en stoepa’s van recente makelij.

Amarbayasgalant Klooster, Mongolie

Amarbayasgalant Klooster, Mongolie

Paardrijden

Mongolië is het land bij uitstek om te paardrijden, en het is een geweldig avontuur om de omgeving van het klooster vanaf de rug van een paard te ontdekken. Of je nou een ervaren ruiter bent of niet, veel excursiebureautjes bieden de optie om onderweg te stoppen bij een manege en het laatste deel per paard af te leggen.

Overnachten in een ger

Als je dan toch blijft slapen, dan kun je net zo goed voor de meest authentieke manier van overnachten kiezen. Laat de toeristenkampen links liggen en kies in plaats daarvan voor een verblijf bij een lokale nomadenfamilie. Een ger is een traditionele Mongoolse nomadentent, gemaakt van vilt en ingericht als een compleet huis. Van binnen is het verrassend knus, en als gast van een lokale familie maak je van dichtbij kennis met lokale tradities en gebruiken.

Amarbayasgalant Klooster, Mongolie

Amarbayasgalant Klooster, Mongolie

Reizen naar het Amarbayasgalant Klooster – Hoe kom je er?

Het Amarbayasgalant Klooster ligt op 350 kilometer ten noorden van de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar en op 60 kilometer van Erdenet, de tweede stad van het land. Er zijn verschillende manieren om er te geraken, want je hebt keus uit zowel openbaar vervoer als privétransfers. Met het openbaar vervoer ben je gegarandeerd een tijdje onderweg: een perfect excuus voor een bijzondere rondreis, maar wellicht niet de meest efficiënte manier van reizen. De meeste reizigers kiezen daarom voor een georganiseerde tour waarbij ze een of twee nachtjes in de buurt blijven overnachten bij een lokale familie. Er zijn verschillende bureautjes en reisorganisatie die een dergelijke tour voor je kunnen arrangeren.


Amarbayasgalant Klooster op de kaart

Bezienswaardigheden Mongolië

Ulaanbaatar

Amarbayasgalant Klooster

Khövsgöl Nuur

Reizen naar Mongolië

Wil je meer weten over reizen naar Mongolië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Mongolië

Amarbayasgalant Klooster ervaringen & beoordelingen

De Amarbayasgalant Klooster ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Amarbayasgalant Klooster ervaring.

Er zijn nog geen Amarbayasgalant Klooster ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen