Khövsgöl Nuur

De blauwe parel van Mongolië

Is het Canada? Is het Noorwegen? Nee, het Khövsgöl Nuur Nationaal Park is een oogverblindend mooi stuk natuur in het noorden van Mongolië. Het park bestaat grotendeels uit een felblauw meer en is een van de populairste reisbestemmingen van het land

Khövsgöl Nuur

Khövsgöl Nuur is een van de grootste meren van Mongolië. Gelegen in een bergachtige omgeving en dé bestemming voor liefhebbers van ongerepte natuur. Je kunt er schitterend paardrijden, kajakken en fietsen, maar ook kamperen aan de oevers van het meer. Kies voor een nachtje in een traditionele ger of neem je eigen tentje mee voor een onvergetelijke overnachting in de wildernis.

Het meer van Khövsgöl Nuur

Het nationale park Khövsgöl Nuur concentreert zich rondom het gelijknamige meer. Dit is het op een na grootste meer van Mongolië en de omgeving is compleet anders dan wat je gezien hebt in de Gobi woestijn. Hier wordt het uitzicht gedomineerd door bergketens, gletsjers en naaldbossen. Het meer is in de winter volledig bevroren, maar in het warme seizoen kun je er schitterend varen en kun je op een heldere dag helemaal tot de bodem kijken. Het is een absolute aanrader om een kajak te huren en op eigen kracht over het water te peddelen. Tip: neem een hengel mee en vang ondertussen een visje.

Khövsgöl Nuur, Mongolië

Khövsgöl Nuur, Mongolië

Khatgal

Het plaatsje Khatgal is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Khövsgöl Nuur National Park. Je vindt er enkele simpele voorzieningen, zoals supermarkten en hotels voor elk budget. Hier kun je makkelijk een tripje naar het park regelen, bijvoorbeeld als je wil gaan wandelen, kajakken of paardrijden. Het personeel in de guesthouses en hotels kan je hierbij helpen. Ben je van plan om het meer te omcirkelen? In Khatgal kun je inkopen doen voor de komende dagen, want je gaat onderweg maar weinig voorzieningen tegenkomen. Vanuit Khatgal kun je via de linkeroever vervolgens een redelijke weg volgen die je langs het meer leidt. Let op: je dient wel een permit aan te vragen om dit deel van het park te bezoeken.

Waterbronnen

Het meer van Khövsgöl Nuur wordt omringd door verschillende waterbronnen. De warmwaterbronnen van Bolmain zijn gelegen aan de oostelijke kant van het meer en per paard te bereiken. Je bent zo’n drie dagen onderweg om bij de kleine hutjes aan de oevers van het meer te komen, maar jezelf onderdompelen in het warme water is een heerlijke beloning.

Khövsgöl Nuur, Mongolië

Khövsgöl Nuur, Mongolië

Hiken

Een van de beste manieren om het meer te bekijken is al wandelend. De bergachtige omgeving heeft een sterke aantrekkingskracht op liefhebbers van uitdagende wandeltochten. Volg een van de vele wandelpaden en klim naar mooie uitzichtpunten, zoals de Tsartai Ekh Uul of Uran Dosh Uul. Neem wel de tijd: voor de populaire hike van Khatgal naar Renchinlkhumbe moet je minstens een week uittrekken.

Mogoi Mod

Mogoi Mod betekent slangenboom en daarmee is niets teveel gezegd. Deze boom staat aan de westelijke oever van het meer en de spiraalvormige stam is een bijzonder gezicht. Voor lokale nomaden heeft de boom een religieuze betekenis en wordt geëerd met speciale sjaals.

Khovsgol Nuur, Mongolië

Khovsgol Nuur, Mongolië

Bezoek de Tsaatan

Aan de westeroevers van het meer woont een bijzonder volk: de Tsaatan. Het leven van dit nomadenvolk draait om het houden van rendieren, die ze melk, vlees en huiden geven om te overleven. De Tsaatan leven geïsoleerd, maar het is mogelijk om dit bijzonder volk te bezoeken. Om er te komen moet je eerst met een Jeep naar Tsagaannuur rijden om vervolgens nog een hele dag per paard verder te reizen. Onderweg word je getrakteerd op schitterende uitzichten over de omgeving, maar vooral de ontmoeting met de Tsaatan is een onvergetelijke ervaring.

Overnachten in een ger

Vanwege de afgelegen ligging is Khövsgöl Nuur niet een bestemming om slechts één nachtje te blijven. Als je deze regio goed wil leren kennen plan je een paar dagen aan de oevers van het meer en omcirkel je het water te paard, per fiets of met de auto. Onderweg kun je stoppen bij interessante bezienswaardigheden in de omgeving en ’s nachts blijf je slapen in een traditionele ger. Deze grote vilten nomadententen vind je in een straal van 40 kilometer rondom het stadje Khatgal. Je maakt er kennis met het lokale nomadenleven en is een geweldige manier om de lokale cultuur een beetje te doorgronden.

Khövsgöl Nuur, Mongolië

Khovsgul Nuur

Reizen naar Khövsgöl Nuur — Hoe kom je er?

Khövsgöl Nuur is gelegen in het noorden van Mongolië, vlak bij de grens met Rusland. Toegangspoort is het stadje Khatgal, dat in het zuidelijkste puntje van het meer is gelegen. Vanuit de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar is het ongeveer 12 uur rijden naar Khatgal. Om er te komen kun je de bus nemen naar het stadje Moron en vanaf daar verder liften naar Khatgal, of je huurt een jeep met chauffeur en legt het hele stuk op eigen gelegenheid af.

Eenmaal aangekomen in Khatgal kun je de jeep omwisselen voor een paard of mountainbike, of aansluiten bij een georganiseerde tour naar een van de hoogtepunten van het meer.


Khövsgöl Nuur op de kaart

Bezienswaardigheden Mongolië

Ulaanbaatar

Amarbayasgalant Klooster

Khövsgöl Nuur

Reizen naar Mongolië

Wil je meer weten over reizen naar Mongolië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Mongolië

Khövsgöl Nuur ervaringen & beoordelingen

De Khövsgöl Nuur ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Khövsgöl Nuur ervaring.

Er zijn nog geen Khövsgöl Nuur ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen