Bagan

Magisch mooi tempelcomplex

Het hoogtepunt van een reis door Myanmar is een bezoek aan de mysterieuze tempelstad Bagan. Bekend om de vele prachtige tempels en pagodes, velen al honderden jaren oud. Huur een fiets en trek enkele dagen uit om zoveel mogelijk heiligdommen te bekijken.

Bagan

Nergens ter wereld vind je zoveel tempels en religieuze bouwwerken op dezelfde plek als in Bagan. De tempelstad werd gesticht in het jaar 849 en op een oppervlak van 104 vierkante meter zijn meer dan 2000 tempels en bouwwerken te bezichtigen. Sinds begin 2016 is het helaas verboden om de tempels in Bagan te beklimmen, en dat betekent dat de bijzondere en iconische uitzichten verleden tijd zijn. Vele tempels hebben al schade opgelopen en er is een terechte angst dat de eeuwenoude gebouwen zullen instorten onder het gewicht van alle toeristen. Gelukkig valt er vanaf de grond alsnog genoeg te zien en zijn er genoeg redenen om een paar dagen op deze boeiende plek te blijven hangen.

Bagan, Myanmar

Anada Tempel, Bagan

Anada Tempel

Een van de beroemdste en mooiste tempels van Bagan is de Ananda Tempel. Het is de meest heilige tempel van Bagan en werd gebouwd in het jaar 1091. De tempel is groter dan vele anderen op de vlakte en heeft een minstens zo indrukwekkend decor. Binnenin staan vier gouden boeddhabeelden, elk gericht in een andere windrichting en voorzien van prachtige details die je goed van dichtbij moet bekijken. Deze vier beelden staan voor de boeddha’s die het nirvana hebben bereikt. Momenteel worden delen van de tempel gerestaureerd, dus schrik niet van de steigers.

Dhammayangi Tempel

De Dhammayangi tempel is de meest kolossale tempel van Bagan. Zijn reusachtige voorkomen valt bovendien extra op vanwege het ontbreken van het topje van de stoepa, want deze tempel werd nooit helemaal afgemaakt. De tempel werd gebouwd in opdracht van koning Narathu, die zijn vader en oudste broer ombracht om aan de macht te komen. Hijzelf onderging eenzelfde lot en werd tijdens de constructie van de tempel gedood, waardoor de hele bouw uiteindelijk werd stilgelegd. Bekijk het bouwwerk vooral goed van de buitenkant, want de tempel is van binnen beperkt toegankelijk.

Dhammayangi Tempel, Bagan

Bagan, Myanmar

Manuhar Pagode

De Manuhar Pagode is een prachtig voorbeeld van Mon architectuur. Gebouwd door koning Manuhar van het nabijgelegen koninkrijk Thaton, die zijn juwelen verkocht om de bouw van de tempel te financieren. Ook in deze tempel kun je vier boeddha’s bekijken: drie zittende en één liggende. Vooral de zittende boeddha’s moet je even uitgebreid van dichtbij bekijken, de subtiele glimlach lijkt bij binnenkomst van de tempel namelijk te veranderen in een frons. Een verwijzing naar het verleden van de koning, die (net als de boeddha’s) een tijdje zat opgesloten in de gevangenis.

Gawdawpalin Tempel

De Gawdawpalin tempel komt uit de 13e eeuw en raakte in 1975 flink beschadigd door een zware aardbeving. Gelukkig werd al vlak daarna begonnen met de restauratie en inmiddels staat deze prachtige tempel weer fier overeind. De tempel wordt voornamelijk gebruikt voor meditatie en boeddhistische rituelen. De tempel bestaat uit twee verdiepingen en combineert Birmese en Indiase bouwstijlen. De Gawdawpalin tempel is de tweede hoogste tempel van Bagan en staat vooral tijdens het uur voor zonsondergang prachtig in het licht.

Gawdawpalin tempel, Bagan

Bagan tempel in Myanmar

Shwezigon pagode, Bagan

Shwezigon Pagode

De Shwezigon Pagode is een oogverblindend mooie tempel met een blinkend gouden stoepa die vele ansichtkaarten en reisgidsen van Myanmar siert. Volgens de verhalen huist de tempel een stuk bot en de tand van boeddha, en diende de Shwenzigon Pagode als voorbeeld voor vele andere bouwwerken. Op een zonnige dag is de gouden façade van ver te spotten, maar bekijk deze bijzondere tempel ook zeker van dichtbij.

Thatbyinnyu Pagode

De Thatbyinnyu Pagode is met 66 meter het hoogste bouwwerk van Bagan en in vergelijking met vele andere tempels een oase van rust. Tijdens je bezoek zul je maar weinig andere toeristen tegenkomen, waardoor je op je gemak de bijzondere mozaïeken en boeddhabeelden aan de binnenkant van deze 12de eeuwse tempel kan bekijken.

Thatbyinnyu, Bagan

Luchtballon boven Bagan, Myanmar

Reizen naar Bagan — Hoe kom je er?

Bagan is gelegen in centraal Myanmar en de meest gangbare toegangspoort tot de heiligdommen is het plaatsje Nyaung U, dat te bereiken is met per bus, trein, boot en vliegtuig. Grote steden Yangon en Mandalay hebben zowel over land als met het vliegtuig verbinding met Nyaung U.

Eenmaal in Bagan moet je eerst langs het loket, waar je op vertoon van je paspoort een toegangskaartje voor vier dagen kan kopen. Vervolgens kun je op verschillende manieren de tempels bekijken, maar houd er rekening mee dat de afstanden groot zijn en dat je wel even onderweg bent van de ene naar de andere tempel. De beste en meest efficiënte manier om de tempels te bezoeken is per fiets of e-bike. De meeste hotels en guesthouses hebben (elektrische) fietsen te huur en vooral op de warmere dagen is een beetje trapondersteuning geen overbodige luxe.

Wil je de tempels van grote hoogte bekijken? Klim aan boord van een luchtballon en zweef tijdens zonsopgang over de vlakte. Niet goedkoop, maar wel onvergetelijk mooi.

Bagan ervaringen & beoordelingen

De Bagan ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Bagan ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Bagan op de kaart

Bezienswaardigheden Myanmar

Bagan
Magisch mooi tempelcomplex
Hoofdstad van Myanmar
Prachtig meer in Myanmar
Afgelegen tempelstadje in ongerept Myanmar
Voormalige hoofdstad vol paleizen en heiligdommen
De strandbestemming van Myanmar
Welkom op het Birmese platteland

Reizen naar Bagan

Rondreis Myanmar Uitgebreid, 30 dagen

Rondreis Myanmar Uitgebreid, 30 dagen

Individuele rondreizen
30 dagen

Myanmar is een enorm land en heeft behalve de 'must-sees' als Mandalay, Bagan en het Inle Meer nog v...

vanaf
€ 3.845
Groepsrondreis Myanmar

Groepsrondreis Myanmar

Groepsrondreis
25 dagen

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Myanmar ontdek je een land met een rijke koloniale geschied...

vanaf
€ 2.399
Rondreis de hoogtepunten van Myanmar (15 dagen) - Van Verre Reizen

Rondreis de hoogtepunten van Myanmar (15 dagen) - Van Verre Reizen

Individuele rondreis
15 dagen

Myanmar, oftewel Birma, is een ontdekking: wat een prachtig land. Heeft u niet zoveel tijd, dan is d...

vanaf
€ 1.600
Rondreis MYANMAR - 22 dagen; Monniken, markten, minderheden

Rondreis MYANMAR - 22 dagen; Monniken, markten, minderheden

Groepsrondreis
22 dagen

Myanmar, het voormalige Birma, heeft een rijk verleden, mooie monumenten en authentieke bevolkingsgr...

vanaf
€ 2.395

Reizen naar Myanmar

Wil je meer weten over reizen naar Myanmar? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Myanmar