Mandalay

Voormalige hoofdstad vol paleizen en heiligdommen

Mandalay is de tweede stad van Myanmar en voor veel reizigers een plek waar je niet al te lang blijft hangen. Niet helemaal terecht, want er valt ontzettend veel moois te zien. Prachtige paleizen en indrukwekkende heiligdommen bijvoorbeeld. Mandalay is een fascinerende stad waar je niet uitgekeken raakt.

Mandalay

Mandalay werd in 1859 gesticht door koning Mindon, die hier zijn paleizen liet bouwen en de stad benoemde tot hoofdstad van Birma. Een sprookje dat niet lang mocht duren, want al snel werd de stad overgenomen door de Engelsen. Brand en oorlogen maakten een einde aan de prachtige houten paleizen, maar gelukkig is er inmiddels weer een heleboel heropgebouwd.

Mahamuni Pagoda

Mahamuni Pagoda behoort tot Myanmar’s meest heilige plekken. Dit rijkversierde tempelcomplex is een plaatje om te zien, maar de echte aandacht gaat uit naar het 4 meter hoge boeddhabeeld dat is versierd met een dikke laag puur goud en juwelen. Tijdens je bezoek aan het heiligdom kun je een zakje bladgoud kopen om het beeld mee te bedekken, wat het beeld inmiddels een gouden schil van zo’n 15 centimeter dik heeft opgeleverd. Dit is echter alleen voor mannen weggelegd, vrouwen mogen de boeddha alleen van een afstandje bekijken. Bij de uitgang kun je nog een kijkje nemen bij het museum.

Mahamuni Pagoda in  Myanmar

Mandalay Palace

Mandalay Palace

Het koninklijk paleis van Mandalay is een stad binnen een stad, vergelijkbaar met de Verboden Stad in Beijing. Het complex werd halverwege de 19e eeuw gebouwd, maar werd volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het heropgebouwde complex bestaat uit verschillende gebouwen, torens en de koninklijke tombes. Een interessante plek om een kijkje te nemen en alle pracht en praal van dichtbij te bekijken. In het westelijke deel van het paleis is een interessant museum met wapens, uniformen en foto’s. Toeristen mogen het ommuurde complex alleen betreden via de oostelijke ingang.

Shwenandaw Monastry

Het Shwenandaw Monastry is ongetwijfeld een van de mooiste kloosters die je ooit hebt gezien. Het gebouw is volledig opgetrokken uit prachtig bewerkt teakhout en werd in 1880 gebouwd binnen de muren van het koninklijk paleis. Het gebouw deed dienst als woning van koning Mindon, maar zijn zoon verplaatste het later naar een ander deel van Mandalay. Maar goed ook: het was het enige koninklijke gebouw dat de Tweede Wereldoorlog overleefde, en is daarmee het laatste stukje van het originele paleis dat je vandaag de dag nog kunt bewonderen.

Mandalay Hill

Mandalay Hill is een 230 meter hoge heuvel die uitkijkt over Mandalay. Op de top bevinden zich enkele prachtige pagodes en tempels, maar ook tijdens je voettocht omhoog word je beloond met talloze kleinere tempels en kloosters die op de heuvel liggen. Met 1700 traptreden is het een flinke klim naar de top, maar de prachtig versierde tempels met kleurrijke mozaïeken en het uitgestrekte uitzicht zijn de inspanning absoluut waard.

Kuthodaw Pagoda

Aan de voet van Mandalay Hill ligt de Kuthodaw Pagode, een prachtig bouwwerk uit de achttiende eeuw. Het complex bestaat uit 729 stoepa’s die elk onderdak bieden aan een bladzijde uit het grootste boek ter wereld. De dubbele pagina’s zijn gemaakt van een dikke plak marmer en meten 107 centimeter in de breedte, 153 centimeter in de lengte en 13 centimeter in de dikte. Het boek omvat de Pali-canon, een vroeg-boeddhistische verzameling van de toespraken van Boeddha.

Atumashi Monastry

Ten zuiden van de Kuthodaw Pagoda ligt het Atumashi Monastry, een indrukwekkend klooster dat oorspronkelijk in 1857 werd gebouwd en tot de meest indrukwekkende bouwwerken van heel Zuidoost Azië behoorde. Helaas werd het originele klooster volledig verwoest tijdens een brand in 1890 en lag het vervolgens nog bijna 100 jaar in puin. Pas in de jaren-90 werd besloten om het voormalige klooster in ere te stellen en werd het heiligdom heropgebouwd.

U Bein Bridge

Op enkele kilometers ten zuiden van Mandalay vind je het mooiste plekje om de zonsondergang te bekijken. De U Bein Bridge is ruim een kilometer lang en volledig opgetrokken uit teakhout. De brug stamt uit 1870, loopt over het Taungthaman Meer, en is de langste teakhouten voetgangersbrug ter wereld. Zowel locals als toeristen verzamelen zich hier aan het eind van de middag om de prachtige zonsondergang te bekijken. Zoek een plekje op de brug of kom op tijd en regel een bootje die je over het water peddelt.

U Bein Bridge

Reizen naar Mandelay — Hoe kom je er?

Mandalay is gelegen in het hart van Myanmar en beschikt over een eigen hypermodern vliegveld, op ongeveer 45 kilometer buiten de stad. Onder andere budgetmaatschappij Airasia verbindt de stad met de rest van Azië; zo is Mandalay eenvoudig te bereiken vanuit Chiang Mai, Bangkok en Singapore.

Reis je met het openbaar vervoer, dan heb je keuze uit de bus of de trein. Vanuit Yangon vertrekken elke dag meerdere (nacht)treinen naar Mandalay, al zijn de coupés niet heel erg comfortabel en moet je rekening houden met een reis van zeker 15 uur. Mandalay beschikt daarnaast over drie busstations en is met de bus te bereiken vanuit onder andere Yangon, Bagan en Inle Lake

Mandalay ervaringen & beoordelingen

De Mandalay ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Mandalay ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Mandalay op de kaart

Bezienswaardigheden Myanmar

Magisch mooi tempelcomplex
Hoofdstad van Myanmar
Prachtig meer in Myanmar
Afgelegen tempelstadje in ongerept Myanmar
Mandalay
Voormalige hoofdstad vol paleizen en heiligdommen
De strandbestemming van Myanmar
Welkom op het Birmese platteland

Reizen naar Mandalay

Rondreis Myanmar Uitgebreid, 30 dagen

Rondreis Myanmar Uitgebreid, 30 dagen

Individuele rondreizen
30 dagen

Myanmar is een enorm land en heeft behalve de 'must-sees' als Mandalay, Bagan en het Inle Meer nog v...

vanaf
€ 3.845
Rondreis de hoogtepunten van Myanmar (15 dagen) - Van Verre Reizen

Rondreis de hoogtepunten van Myanmar (15 dagen) - Van Verre Reizen

Individuele rondreis
15 dagen

Myanmar, oftewel Birma, is een ontdekking: wat een prachtig land. Heeft u niet zoveel tijd, dan is d...

vanaf
€ 1.600
17-daagse groepsrondreis Myanmar: Lievelingsland van Boeddha

17-daagse groepsrondreis Myanmar: Lievelingsland van Boeddha

Groepsrondreis
17 dagen

Tijdens deze Myanmar rondreis nemen we je mee op ontdekkingsreis door het oude Birma, dat lange tijd...

vanaf
€ 2.049
Groepsreis Myanmar in 2 weken; Tropische trip door voormalig Birma

Groepsreis Myanmar in 2 weken; Tropische trip door voormalig Birma

Groepsrondreis
15 dagen

Birma is de nog onontdekte ‘Parel van Zuidoost-Azië. Doordat het overwegend boeddhistische land jare...

vanaf
€ 1.599

Reizen naar Myanmar

Wil je meer weten over reizen naar Myanmar? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Myanmar

Blogs over Mandalay

FOTOSERIE: magisch Myanmar
5 september 2013