Mrauk U

Afgelegen tempelstadje in ongerept Myanmar

Mrauk U is een afgelegen tempelstadje in het westen van Myanmar en na Bagan de meest beroemde archeologische vindplaats van het land. Het is het ongerepte antwoord op zijn drukbezochte tegenhanger. Want dankzij de geïsoleerde ligging maak je hier kennis met het échte Myanmar.

Mrauk U

Wil je Mrauk U bezoeken, dan kun je maar beter een paar dagen uittrekken om er te komen. De reis gaat hoe dan ook een dag in beslag nemen, en als je de ferry net hebt gemist kan je gerust twee dagen zitten wachten. Maar eenmaal daar wacht een unieke bestemming met prachtige tempels. En het mooie: in het Myanmar dat elke maand populairder wordt heb je deze plek nagenoeg voor jezelf.

Shittaung Paya

De bekendste tempel van Mrauk U is de prachtige Shittaung Paya, daterend uit 1535 en gebouwd door Koning Minbin. De tempel bestaat uit talloze stoepa’s in verschillende vormen en maten, en volgens de vertellingen waren hier ooit 80.000 heilige beelden en beeltenissen te bewonderen. Of dat aantal ook daadwerkelijk klopt is niet bekend, maar dat de rijkversierde hallen met de prachtige reliëfs het bezoeken waard zijn moge duidelijk zijn.

Shittaung Paya van binnen

Tempel in Mrauk U, Myanmar

Kothaung Paya

Kothaung Paya is de grootste tempel van Mrauk U, en werd in 1553 gebouwd door Koning Mintaikkha met als doel zijn vaders Shittaung Paya tempel te overtreffen. In dit vierkante bouwwerk zijn 90.000 beelden te bewonderen en de vijf terrassen waren ooit bezaaid met maar liefst 108 stoepas. Vanwege onbekende reden raakte de tempel in verval, maar een grondige renovatie heeft het bouwwerk weer iets van zijn oorspronkelijke glans teruggegeven.

Dukkanthein Paya

De indrukwekkende Dukkathein Paya behoort tot de hoogtepunten van Mrauk U en is gelegen op een eenzame bergtop tegenover de Shittaung Paya. De tempel omvat een grote klokvormige stoepa die wordt omringd door vier kleinere exemplaren. Het complex bestaat uit een lange, spiraalvormige hal met reliëfs van onder andere boeddha en maakt drie rondes voordat deze eindigt in een mysterieuze ruimte met daarin het grootste boeddhabeeld van de tempel.

Mahabodhi Shwegu

De achthoekige Mahabodhi Shwegu ligt goed verstopt in het groen op een heuvel ten noordwesten van het paleis. De eenvoudige tempel werd halverwege de vijftiende eeuw gesticht en ligt aan een het eind van een overwoekerd pad. Het halletje van de tempel is voorzien van prachtige reliëfs en als je doorloopt kom je bij een levensgroot beeld van Boeddha uit.

Dukkanthein Paya

Pagoda's van Mrauk U

Royal Palace

Ooit was Mrauk U een koninklijke hoofdstad en stond hier een groots paleis met muren die een gebied van bijna 2 vierkante kilometer omringden. Het houten paleis uit de 15e eeuw heeft de tand des tijds niet weten te doorstaan, maar de ruïnes geven een redelijk beeld van de vroegere pracht en praal. Het meest interessante deel van het oude paleis is echter het Archeologisch Museum van Mrauk U, te vinden in het westelijk deel van het paleis. Hier bewonder je een interessante collectie van Boeddhabeelden, munten, schilderijen en oude foto’s, verzameld bij verschillende tempelruïnes in Mrauk U.

Chin-dorpen

Als je eenmaal in Mrauk U bent, ga je natuurlijk niet meteen weer weg. Je kan ervoor kiezen om het rustig aan te doen, maar een uitstapje naar de nabijgelegen Chin-dorpen behoort ook tot de mogelijkheden. De Chin-vrouwen staan bekend om hun getatoeëerde gezichten en tijdens een excursie ben je getuige van hun lokale tradities en gebruiken. Een dagtrip langs 2 à 3 dorpjes is eenvoudig te regelen bij je hotel of een bureautje in de stad.

Vrouw met gezichtstatoeage in Chin Myanmar

Jonge monnikken in een tempel in Myanmar

Wethali

Op enkele kilometers ten noorden van Mrauk U ligt het kleine dorpje Wethali. Van het jaar 327 tot in de achtste eeuw na Christus was dit gehucht de hoofdstad van het Wethali-koninkrijk, maar helaas is er maar weinig overeind blijven staan. Tempels zijn verwoest en verdwenen en van het voormalige paleis is alleen de fundering nog te zien. Het enige aandenken aan die tijd is de zogenoemde Great Image of Hsu Taung Pre, een vijf meter hoog boeddhabeeld dat uit één stuk steen is gehouwen en net zo oud als het koninkrijk zelf. Vanuit Mrauk U is het ongeveer twee uur fietsen naar Wethali.

Mrauk U — Hoe kom je er?

Mrauk U is vrij geïsoleerd gelegen in het oosten van het land en het is nogal een uitdaging om in deze uithoek te geraken. Vanuit Bagan kun je een bus nemen naar Magwe, 3 à 4 uur verderop, en daar overstappen op een bus naar Mrauk U. Deze doet er vervolgens nog 14 à 19 uur over, dus bereid je voor op een lange zit.

Een alternatief (en eigenlijk veel leuker) is een tochtje met de boot. Neem vanuit Yangon het vliegtuig naar Sittwe en pak daar de ferry naar Mrauk U. Deze vaart je in 7 uur via de prachtige backwaters naar Mrauk U, en combineert op die manier het noodzakelijke met het aangename.

Eenmaal in Mrauk U kom je te voet een heel eind, maar het is ook zeker een aanrader om een fiets te huren en op die manier alle bezienswaardigheden af te strepen.

Mrauk U ervaringen & beoordelingen

De Mrauk U ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Mrauk U ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Mrauk U op de kaart

Bezienswaardigheden Myanmar

Magisch mooi tempelcomplex
Hoofdstad van Myanmar
Prachtig meer in Myanmar
Mrauk U
Afgelegen tempelstadje in ongerept Myanmar
Voormalige hoofdstad vol paleizen en heiligdommen
De strandbestemming van Myanmar
Welkom op het Birmese platteland

Reizen naar Myanmar

Wil je meer weten over reizen naar Myanmar? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Myanmar