Yangon

Hoofdstad van Myanmar

Yangon is een stad met koloniale architectuur, rijkversierde tempels van blinkend goud en enorme boeddhabeelden. Een plek met Engelse, Birmese, Chinese en Indiase invloeden, en genoeg bezienswaardigheden om een paar dagen rond te kijken.

Yangon

Yangon (vroeger bekend als Rangoon) was tot 2005 de hoofdstad van Myanmar, maar is nog steeds de grootste en meest dynamische stad van het land. De bekendste plekken zijn de Schwedagon Pagode en de Bogyoke Aung San Market, maar maak ook zeker een ritje met de trein voor een kijkje in het dagelijks leven van de lokale bewoners.

Schwedagon Pagode

De indrukwekkende Schwedagon Pagode behoort tot de meest heilige boeddhistische plaatsen ter wereld en trekt pelgrims aan uit alle windstreken. Dit bijzondere tempelcomplex met de prachtige gouden koepel en talloze kleinere bouwwerken met minstens zoveel pracht en praal zou acht haren van Gautama Boeddha moeten herbergen, evenals relieken van drie andere boeddha’s. Bijzonder mooi om te zien bij zonsondergang, maar eigenlijk is deze tempel op elk moment van de dag het bezoeken waard. Kom vroeg om de andere toeristen te vermijden en bedek knieën en schouders want de kledingvoorschriften zijn streng.

Schwedagon Pagode, Yangon

Bogyoke market in Yangon, Myanmar

Bogyoke Aung San Market

Je hoeft niet van winkelen te houden om je te vermaken op de Bogyoke Aung San Market, een enorme overdekte mark met meer dan 2000 winkeltjes vol bijzondere souvenirs en handgemaakte schatten. Je vindt er zowel goedkope prullaria als bijzondere kunstwerken en antiek.

Inya Lake

Een klein stukje buiten het centrum van Yangon ligt het Inya Lake, een romantisch en sereen plekje dat in schril contrast staat met de rest van de stad. Je kunt er niet zwemmen, maar wel mooie wandelingen maken door de omringende tuin en picknicken aan de waterkant. Vooral de locals komen hier graag om te genieten van het vredige sfeertje.

Inya Lake, Yangon

Sule Pagode, Yangon

Sule Pagode

De Sule Pagode is gelegen in het hart van Yangon aan de rand van de koloniale wijk, en bevindt zich in het midden van een druk kruispunt. De pagode werd 2500 jaar geleden gebouwd en is zelfs ouder dan de beroemde Schwedagon Pagode. Het complex was regelmatig het toneel van politieke protesten, maar tegenwoordig vind je er als toerist een oase van rust en lijkt zelfs het razende verkeer even heel erg ver weg.

Ngahtatgyi Buddha Temple

De Ngahtatgyi Buddha Temple is de plek waar je een prachtige, zittende boeddha kan bekijken. De boeddha is gehuld in een gouden gewaad met gedetailleerde kunstwerkjes. De achtergrond is gemaakt van donker houtsnijwerk, vakmanschap zoals je niet vaak tegenkomt. Zonder twijfel een van de meest indrukwekkende boeddhabeelden van het land.

Ngahtatgyi Buddha Temple, Yangon

Chaukhtatgyi, Yangon

Chaukhtatgyi Buddha Temple

Als je de zittende boeddha hebt gezien, dan moet je natuurlijk ook de beroemde liggende boeddha van Yangon hebben bekeken. Deze reusachtige boeddha ligt comfortabel op zijn zij en is wederom gehuld in een gouden gewaad. Op zijn hoofd draagt deze boeddha een prachtige kroon met edelstenen en zelfs de voetzolen zijn ware kunstwerkjes die je goed moet bekijken.

Taukkyan Oorlogsbegraafplaats

Op zo’n 25 kilometer buiten Yangon en op ongeveer een uurtje rijden ligt de indringende oorlogsbegraafplaats Taukkyan. Op deze goed onderhouden begraafplaats vind je de graven van meer dan 6000 Engelse soldaten die zijn overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Birma. Aan het begin van het ereveld staan grote zuilen met daarop de namen van alle 27.000 slachtoffers. Een plek waar je stil van wordt.

Taukkyan Oorlogsbegraafplaats, Yangon

Yangon National Museum

National Museum

Als je interesse hebt in de geschiedenis van Yangon dan moet je zeker even een bezoekje brengen aan het National Museum. Het museum is gevestigd in een vrij lelijk gebouw en de ruimtes zijn slecht verlicht, maar de tentoonstellingen maken gelukkig een hoop goed. Het museum heeft een bijzonder uitgebreide collectie van prachtige Birmese kunst, gouden voorwerpen en een mooie tentoonstelling over lokale klederdracht. Je krijgt er een goede indruk van de enorme rijkdom van de vroegere Birmese koningen en de cultuur van Myanmar.

Circular Train

Een van de leukste manieren om Yangon te bekijken is door een ritje te maken in de Circular Train. Het perfecte voorbeeld van slow travel, want deze trein maakt in drie uur tijd een rondje door de buitenwijken van Yangon en komt onderweg langs levendige markten en rijstvelden. Vanuit de trein trekt het dagelijks leven van de lokale bewoners aan je raampje voorbij. Bekijk de enthousiast zwaaiende kinderen langs de kant, de vrouwen op de markt en zie van dichtbij hoe de mensen hier wonen: veel bewoners moeten het met een heel weinig luxe doen. Onderweg kun je uitstappen en een rondkijken bij de verschillende haltes.

Circular Train Yangon

Reizen naar Yangon — Hoe kom je er?

Yangon International Airport ligt op 30 minuten ten noorden van het centrum. Vanuit Nederland is het onmogelijk om direct naar Myanmar te vliegen, maar als je overstapt in bijvoorbeeld Singapore, Kuala Lumpur of Bangkok kom je er ook.

De meeste reizigers zullen echter over land naar Myanmar reizen en de grens oversteken in Thailand. De bekendste route is via de grens van Mea Sot en Myawaddy, met directe verbindingen vanuit Bangkok en Chiang Mai. Eenmaal over de grens kun je de bus nemen naar Yangon.

Yangon ervaringen & beoordelingen

De Yangon ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Yangon ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Yangon op de kaart

Bezienswaardigheden Myanmar

Magisch mooi tempelcomplex
Yangon
Hoofdstad van Myanmar
Prachtig meer in Myanmar
Afgelegen tempelstadje in ongerept Myanmar
Voormalige hoofdstad vol paleizen en heiligdommen
De strandbestemming van Myanmar
Welkom op het Birmese platteland

Reizen naar Yangon

Groepsrondreis Myanmar

Groepsrondreis Myanmar

Groepsrondreis
25 dagen

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Myanmar ontdek je een land met een rijke koloniale geschied...

vanaf
€ 2.399
Rondreis de hoogtepunten van Myanmar (15 dagen) - Van Verre Reizen

Rondreis de hoogtepunten van Myanmar (15 dagen) - Van Verre Reizen

Individuele rondreis
15 dagen

Myanmar, oftewel Birma, is een ontdekking: wat een prachtig land. Heeft u niet zoveel tijd, dan is d...

vanaf
€ 1.600
17-daagse groepsrondreis Myanmar: Lievelingsland van Boeddha

17-daagse groepsrondreis Myanmar: Lievelingsland van Boeddha

Groepsrondreis
17 dagen

Tijdens deze Myanmar rondreis nemen we je mee op ontdekkingsreis door het oude Birma, dat lange tijd...

vanaf
€ 2.289
Rondreis Myanmar, 21 dagen

Rondreis Myanmar, 21 dagen

Groepsrondreis
21 dagen

Proef de bijzondere sfeer van dit minder bezochte land in Zuid-Oost Azië. Vanuit de voormalige hoofd...

vanaf
€ 2.295

Reizen naar Myanmar

Wil je meer weten over reizen naar Myanmar? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Myanmar

Blogs over Yangon

FOTOSERIE: magisch Myanmar
5 september 2013