Lüderitz

Voormalig diamandstadje

Een van de meest interessante stadjes in het zuiden van Namibië is het van oorsprong Duitse Lüderitz. Vroeger was het een welvarend diamantstadje, tegenwoordig komen de meeste toeristen vooral af op het nabijgelegen spookdorpje Kolmanskop.

Lüderitz

Lüderitz kent een lange Duitse geschiedenis en dat zie je op nog veel plekken terug in het straatbeeld. Het stadje ligt een beetje uit de richting, maar er zijn genoeg redenen om deze plek in je reisschema op te nemen.

Diamantstadje

De geschiedenis van het stadje Lüderitz gaat terug tot de 19de eeuw, toen het werd gesticht door de Duitse tabakshandelaar Adolf Lüderitz. Hij begon hier een handelspost en daarmee was het de allereerste Duitse nederzetting in dit deel van Afrika. Het stadje begon pas echt te groeien nadat er in 1907 bij toeval diamanten werden gevonden. Diamantkoorts bracht schepen vol Duitse gelukszoekers naar Namibië en in de jaren die volgden stond het stadje bekend om haar bloeiende handel in diamanten. Dat duurde enkele tientallen jaren, tot de diamanten grotendeels op waren en de handel in elkaar stortte vanwege de oorlog. In Lüderitz is overigens nog steeds een memorial te vinden dat het nalatenschap van Adolf Lüderitz eert.

Duitse invloeden

De langdurige Duitse invloed heeft zijn sporen achtergelaten in het centrum van Lüderitz. Tijdens een stadswandeling kom je er al snel achter dat veel bouwwerken uit de Duitse periode nog netjes overeind staan en daardoor doet het stadje heel Europees aan. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Lüderitz is de Felsenkirche, die bovenop de Diamantberg in het midden van de stad is gelegen. Ook het bekijken waard is het monumentale Goerke-Haus, een prachtig Art Nouveau-huis waar de vroegere luitenant Hans Goerke heeft gewoond. Hoewel er tegenwoordig niet meer zoveel diamanten worden gevonden als vroeger, kun je nog steeds diamantzoekers aan het werk zien. Dat gebeurt met name ten zuide van de stad en op het water: waar diamantvissers diamanten van de bodem proberen te plukken.

Spookstadje Kolmanskop

Het dorpje Kolmanskop ligt vlak bij Lüderitz en diende oorspronkelijk als woonplaats voor de vele diamantzoekers. Toen de diamanthandel in elkaar stortte raakte het dorpje echter snel in verval en in de jaren erna is het langzaam overgenomen door de natuur. De vroegere huisjes staan echter nog steeds overeind en het spookstadje is de laatste jaren uitgegroeid tot een ware toeristenattractie. Hier kun je een kijkje nemen in de oude woningen waar het woestijnzand vrij spel heeft gekregen. Tijdens een rondleiding mag je in sommige huizen een kijkje nemen en kom je erachter welke functie deze plekken vroeger hadden. Zo zat hier vroeger een theater, gymzaal, kegelbaan en zelfs een ijsfabriek die diende om het bier te koelen.

Kitesurfen

Kitesurfers vanuit de hele wereld komen in groten getale naar Lüderitz om te kitesurfen. Vanwege de unieke ligging aan de rand van de woestijn en pal aan de koude oceaan kan het héél hard waaien in dit deel van Namibië. Er is een speciaal kanaal waarop ze hun kunsten vertonen en waar jaarlijks een poging wordt gedaan om het snelheidsrecord te breken.

Pinguïns spotten

Voor de kust van Lüderitz ligt een eiland met de naam Penguin Eiland. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier pinguïns spotten, maar ook andere zeevogels en dieren zoals dolfijnen, walvissen en zeehonden laten zich regelmatig zien. Genoeg redenen dus om een excursie te plannen. Dat hoeft niet heel lastig te zijn. Stap aan boord van een van de vele toeristenboten in de haven, neem plaats op een stoeltje op het dek en speur het water af naar zeedieren.

Lüderitz Museum

Als je het interessant vindt om meer te lezen over de koloniale geschiedenis van Lüderitz en de lokale diamantindustrie, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het plaatselijke museum. Het Lüderitz Museum is kleinschalig, maar heeft stellingkasten vol interessante voorwerpen die de geschiedenis van het stadje vertellen. Er zijn oude foto’s uit de Duitse periode te bekijken, maar je kunt er ook archeologische vondsten en informatie over de oorspronkelijke bewoners vinden.

Reizen naar Lüderitz — Hoe kom je er?

Lüderitz ligt in het zuiden van Namibië, op ruim 700 kilometer van de hoofdstad Windhoek. Om er te komen ben je dus wel even onderweg, maar gelukkig zijn er meer bezienswaardigheden die in dit deel van Namibië liggen. Zo kun je Lüderitz het best combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld de Fish River Canyon en de Sossusvlei. Het is een aanrader om tijdens je rondreis door Namibië een auto te huren, want openbaar vervoer is er nauwelijks en als het er al is kost het vaak onnodig veel extra tijd.

Lüderitz ervaringen & beoordelingen

De Lüderitz ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Lüderitz ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Lüderitz op de kaart

Bezienswaardigheden Namibië

Subliem wildpark
Één van de hoogtepunten van Namibië
De op één na langste canyon ter wereld
Fantastisch regio in Namibië
Scheepswrakken, walvisskeletten en wildernis
Gemoedelijk kustplaatsje met duitse kenmerken
Centrale hub in het zuiden van Namibië
Iconische rotsformatie in Namibië
Lüderitz
Voormalig diamandstadje

Reizen naar Namibië

Wil je meer weten over reizen naar Namibië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Namibië