Spitzkoppe

Iconische rotsformatie in Namibië

Een van de meest iconische plekken in Namibië is de Spitzkoppe, ook wel de Matterhorn van Namibië genoemd. Deze indrukwekkende rotsformatie is het resultaat van een jarenlang proces van erosie en steekt vele honderden meters boven de omgeving uit. 

Spitzkoppe

Voor veel reizigers is een bezoek aan de Spitzkoppe het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van een reis naar Namibië. Je kunt er mooi hiken, klimmen, sterren kijken én eeuwenoude rotstekeningen spotten.

Landschap

Er zijn maar weinig plekken in zuidelijk Afrika waar het landschap zo iconisch is als dat van de Spitzkoppe in Namibië. Het uitzicht wordt hier gedomineerd door een enorme granieten eilandberg die op zijn hoogste punt maar liefst 700 meter boven het omliggende landschap uittorent. Een bijzonder gezicht, want de rest van de omgeving is vrijwel plat en juist dat maakt deze plek zo uniek. Vanwege het gebrek aan bebouwing en andere menselijke aanpassingen heb je hier regelmatig het idee dat je je op een buitenaardse planeet bevindt, en het zal je dan ook niet verbazen dat deze plek dienst deed als filmlocatie voor de science fiction film 2001: A Space Odyssey.

Ontstaan van Spitzkoppe

Voor het ontstaan van de bijzondere Spitzkoppe rotsformaties moeten we vele miljoenen jaren terug in de tijd. Volgens onderzoekers kreeg het landschap zijn iconische vorm door het instorten van een vulkaan, gevolgd door een jarenlang proces van winderosie. Het resultaat is een van de mooiste plekken in heel Namibië. De Spitzkoppe is naar schatting zo’n 700 miljoen jaar oud en het hoogste punt ligt maar liefst 1784 meter boven zeeniveau.

Hiken

Het is zeker een aanrader om één dag uit te trekken om een mooie wandeling te maken door het gebied. Onderweg krijg je de rotsformaties vanuit een heel nieuw perspectief te zien en heb je bovendien kans om verschillende soorten wilde dieren tegen te komen. Rondom Spitzkoppe zijn drie routes uitgestippeld die om een zekere mate van fitheid vragen. De makkelijkste hiken is de Pontok Route, deze duurt ongeveer 4,5 uur en neemt je mee naar het uitkijkpunt op de top van de Spitzkoppe. De Bushman Circle Route (7 uur) en de Matterhorn Route (6-8 uur) vragen om iets meer klimervaring en bevatten redelijk wat steile stukken. Voor alle routes geldt overigens dat je een gids mee moet nemen en deze niet op eigen gelegenheid mag afleggen.

Rotstekeningen

Rondom de Spitzkoppe rotsformatie zijn veel eeuwenoude rotstekeningen van de San gevonden. Bij de ingang van het park kun je een kaartje krijgen waarop ze alle 37 staan aangegeven, maar let op dat je ze alleen onder begeleiding van een gids mag bezoeken. In het verleden zijn veel van de rotstekeningen verwoest door vandalisme en sindsdien moet je altijd met iemand van het park mee. Dat is overigens geen straf, want zij kunnen je meer vertellen over de geschiedenis van deze plek en de San. Zo blijkt uit onderzoek dat Spitzkoppe vooral in het droge seizoen een toevluchtsoord was en veel rotstekeningen hebben dan ook te maken met rituelen die voor regen moesten zorgen.

Klimmen

Echte sportievelingen kunnen er ook voor kiezen om te gaan rotsklimmen in het gebied. De eerste keer dat iemand de Spitzkoppe wist te beklimmen was in 1946 en sindsdien trekt de rotsformatie jaarlijkst vele klimmers. Er zijn acht routes die naar de top leiden en dat kan in principe zelfs zonder zekering.

Kamperen bij Spitzkoppe

Je hebt ontzettend mooie lodges rondom de Spitzkoppe, maar misschien is kamperen nog wel het mooiste avontuur. Rondom de rotsformaties heb je alle ruimte om je eigen kamp op te zetten en het is hier ondanks de indrukwekkende natuur vrijwel nooit echt druk. Per kampeerplek worden maximaal 8 personen tegelijkertijd toegelaten en dankzij de vele rotsen kun je altijd een eigen plekje creëeren. De meeste kampeerplekken zijn vrij basic, maar er zijn ook plekjes met een toilet en een plek om te braaien.

Sterrenkijken

Een van de leukste activiteiten die je bij Spitzkoppe kan ondernemen? Sterrenkijken. Het wordt hier na zonsondergang namelijk zó ontzettend donker dat je de sterrenhemel en melkweg duidelijk aan de hemel kan zien staan. Met name op nachten dat de maan nog niet zo vol is, kun je verschillende sterrenbeelden en planeten aan de hemel spotten. Het is slim om van tevoren een app te downloaden waarmee je de verschillende sterrenstelsels van elkaar kunt onderscheiden.

Reizen naar Spitzkoppe — Hoe kom je er?

Spitzkoppe ligt in de regio Damaraland in Namibië, op een vrij strategische plek ten opzichte van hoogtepunten als Etosha National Park, Swakopmund en Windhoek. Openbaar vervoer vind je in dit deel van Namibië niet en dus ben je aangewezen op vervoer met een huurauto. In principe is het mogelijk om vanuit Windhoek (3 uur rijden) of Swakopmund (1,5 uur) een dagtrip te maken, maar in de praktijk ben je dan heel veel aan het rijden. Het is daarom een aanrader om in ieder geval één nachtje te blijven slapen voordat je verder reist.

Spitzkoppe ervaringen & beoordelingen

De Spitzkoppe ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Spitzkoppe ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Spitzkoppe op de kaart

Bezienswaardigheden Namibië

Subliem wildpark
Één van de hoogtepunten van Namibië
De op één na langste canyon ter wereld
Fantastisch regio in Namibië
Scheepswrakken, walvisskeletten en wildernis
Gemoedelijk kustplaatsje met duitse kenmerken
Centrale hub in het zuiden van Namibië
Spitzkoppe
Iconische rotsformatie in Namibië
Voormalig diamandstadje

Reizen naar Namibië

Wil je meer weten over reizen naar Namibië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Namibië

Blogs over Spitzkoppe