Chitwan National Park

Op safari in Nepal

Olifanten, tijgers, krokodillen, luipaarden en neushoorns, het Chitwan National Park is dé plek in Nepal om wilde dieren te spotten. Nergens ter wereld vind je een grotere populatie van de Indische neushoorn en de kans is groot dat je onderweg oog in oog staat met deze bijzondere dieren.

Chitwan National Park

Het Chitwan National Park omvat bijna 1000 vierkante kilometer aan tropische vegetatie, grasland en oerwoud. Het is hier doorgaans iets warmer dan in de rest van Nepal en juist die afwisseling maakt het zo'n leuke halte tijdens je reis door Nepal. Heb je genoeg van de steile bergwandelingen en wil je op je gemak dieren spotten? Plan dan een bezoekje aan het Chitwan National Park.

Indische neushoorn spotten

Het Chitwan National Park werd in 1973 opgericht met als belangrijkste doel om de Indische neushoorn te beschermen. Deze diersoort werd bedreigd door stropers die de hoorns verkochten aan handelaren in China, en als er niet werd ingegrepen zou deze neushoorn uitsterven. Met succes, want sinds de laatste telling leven inmiddels meer dan 600 Indische neushoorns in het park en nergens ter wereld heb je meer kans om een exemplaar te spotten. Tijdens een bezoek aan het nationale park ga je samen met een ranger op pad en kan je onderweg zomaar een van de neushoorns tegenkomen.

Nepal, Chitwan National Park, Neushoorn

Nepal, Chitwan National Park,

Nepal, Chitwan National Park

Jungle Trek

Er zijn twee manieren om het Chitwan National Park te bezoeken, tijdens een jungle trek en tijdens een jeep safari. Met een jungle trek ga je te voet het park en wandel je door de afwisselende landschappen en langs traditionele Tharu-dorpjes. Onderweg sta je oog in oog met de ongerepte natuur en heb je volop kans om wilde dieren te spotten. Behalve Indische neushoorns leven hier namelijk ook apen, herten, olifanten, wilde zwijnen en tijgers, al is de kans erg klein dat je die laatste tegenkomt. Uiteraard ga je samen met een lokale gids op pad, die niet alleen de beste plekjes kent, maar je ook een hoop kan vertellen over de tradities van de lokale Tharu-bewoners.

Jeep Safari

Een andere manier om het park te verkennen is tijdens een jeep safari. Het voordeel is dat je met een jeep veel dieper het park kan inrijden en dus in theorie meer wilde dieren zou kunnen spotten, het nadeel is dat de dieren in het park doorgaans worden verjaagd door de ronkende motoren. Daarnaast zul je het overgrote deel van de safari op de grote wegen doorbrengen, terwijl de wilde dieren zich graag ophouden in het struikgewas.

Nepal, Chitwan National Park, Neushoorn

Nepal, Chitwan National Park,

Zwemmen in de Rapti Rivier

Een bezoek aan het Chitwan National Park is niet compleet zonder een boottochtje gemaakt te hebben over de Rapti River, want op het water zou je nog wel eens een krokodil of neushoorn kunnen tegenkomen. Het is mogelijk om je jungle trek met een boottochtje te combineren, want op deze manier kun je een heel stuk verder de jungle in. En vind je dat frisse water er ook zo aantrekkelijk uitzien? Voor de echte durfals is het een optie om af te koelen in de rivier. Nadat je gids het water heeft vrijgemaakt van bijtgrage krokodillen kun je naar hartelust zwemmen en plonzen. Je moet het maar durven.

Elephant Breeding Centre

In het Elephant Breeding Centre is een goede plek om olifanten van dichtbij te bekijken. Hier worden de grote dikhuiden verzorgd en gevoerd, en kun je met een beetje geluk zelfs babyolifantjes spotten. Het centrum biedt ook jungletochten aan waarbij je de wildernis op de rug van een olifant doorkruist. Klinkt als een mooi avontuur, maar denk goed na of je wel op een olifant wil rijden, het is namelijk niet bepaald een diervriendelijk uitje. In deze blog lees je waarom je in Azië nooit op een olifant moet stappen.

Nepal, Chitwan National Park,

Nepal, Chitwan National Park,

Nepal, Chitwan National Park,

Tharu Cultural Show & Tharu Cultural Museum

Het Chitwan National Park wordt bewoond door traditionele Tharu-stammen en dat zal niet onopgemerkt blijven tijdens je verblijf. In het stadje Sauhara, gelegen net buiten de grenzen van het park kun je een bezoekje brengen aan het Tharu Cultural Museum, waar je een inkijkje krijgt in de lokale cultuur. Tentoonstellingen laten lokale kunstvormen en gebruiksvoorwerpen zien, en geeft een goed beeld van hoe de mensen hier leven. Later op de dag kun je in je guesthouse een dansvoorstelling bekijken. De meeste accommodaties hebben elke avond een voorstelling geprogrammeerd, waarbij traditionele liederen worden gezongen en gedanst wordt met stokken.

Reizen naar Chitwan National Park — Hoe kom je er?

Het Chitwan National Park ligt op zo’n 160 kilometer ten westen van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Vanuit zowel Kathmandu als Pokhara vertrekken elke ochtend bussen richting het park, die je vijf tot zeven uur later bij het dorpje Sauraha afzetten. Vanaf daar is het nog een klein stukje lopen naar de ingang van het park. Sauraha is de toegangspoort van het park en je vindt er tal van guesthouses en accommodaties waar je de nacht kan doorbrengen.

Chitwan National Park ervaringen & beoordelingen

De Chitwan National Park ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Chitwan National Park ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Chitwan National Park op de kaart

Bezienswaardigheden Nepal

Hectische hoofdstad van Nepal
De spiegel van de Himalaya
Trektocht door de Himalaya
Chitwan National Park
Op safari in Nepal
Het culturele hoogtepunt van Nepal
Het dak van de wereld
Het Nepalese Jungle Book

Reizen naar Chitwan National Park

15-daagse groepsrondreis Namasté Nepal

15-daagse groepsrondreis Namasté Nepal

Groepsrondreis
15 dagen

Een spectaculaire rondreis waarbij we je meenemen naar het prachtige Nepal, dat ineengeklemd tussen...

vanaf
€ 1.799

Reizen naar Nepal

Wil je meer weten over reizen naar Nepal? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Nepal