Kathmandu Vallei

Het culturele hoogtepunt van Nepal

Wie het culturele erfgoed van Nepal wil ontdekken doet er goed aan om een flink aantal dagen in de Kathmandu Vallei door te brengen. De vallei omvat een gebied van zo’n 600 vierkante meter en herbergt eeuwenoude steden en spectaculair Werelderfgoed.

Kathmandu Vallei

De Kathmandu Vallei is gelegen in het hart van Nepal en je vindt er de drie grootste steden van het land, verschillende kleine dorpjes en prachtige tempels en stoepa’s. De aardbeving van 2015 heeft een spoor van verwoesting achtergelaten, maar langzaam maar zeker worden tempels opgebouwd. Neem hoofdstad Kathmandu als uitvalsbasis voor dagtripjes in de omgeving, of reis van plaatsje naar plaatsje en maak kennis met het échte Nepal.

Kathmandu

De Nepalese hoofdstad Kathmandu is het startpunt van je bezoek aan de Kathmandu Vallei. Deze indringende stad prikkelt alle zintuigen en je kijkt er gegarandeerd je ogen uit op de mooie pleinen en in de rokerige tempels. Backpackers overnachten graag in de levendige wijk Thamel, je vindt er namelijk een heleboel betaalbare hostels en guesthouses. Hoogtepunten van de stad Kathmandu zijn UNESCO Werelderfgoed Durbar Square, de schitterende Monkey Temple en de bijzondere Pashupinath tempel, waar je getuige bent van rituele crematies langs de oevers van de heilige Bagmati-rivier.

Kathmandu, Nepal

Nepal, Boudhanath

Boudhanath

Een van de belangrijkste pelgrimsoorden van Nepal is Boudanath, gelegen op zo’n 7 kilometer ten noordoosten van Kathmandu. Hier kun je een van de grootste Boeddhistische stoepa’s ter wereld bekijken en gelovigen vanuit alle windrichtingen komen hier om te bidden en mediteren. Het heilige bouwwerk werd tijdens de aardbeving in 2015 grotendeels verwoest, maar is inmiddels helemaal in oorspronkelijke staat hersteld. Nu kun je je weer als vanouds vergapen aan de grootsheid van deze heilige plek.

Bhaktapur

Bhaktapur is het culturele hoogtepunt van je bezoek aan de Kathmandu Vallei. In deze middeleeuwse stad vind je per vierkante meter meer tempels dan in Kathmandu of het nabijgelegen Patan, en op sommige momenten lijkt het alsof de tijd al honderden jaren stil staat. Helaas heeft ook hier de aardbeving flink huisgehouden en is een hoop van de historische pracht en praal ingestort. Toch valt er ondanks de ravage nog steeds genoeg te zien en is een uitstapje naar Bhaktapur zeker de moeite waard. Er zijn veel reizigers die Bhaktapur overslaan, en daarom heb je het rijk er grotendeels voor jezelf.

Nepal, Bhaktapur

Nepal, Bhaktapur

Nepal, Patan

Nepal, Patan

Patan

Patan ligt vrijwel tegen Kathmandu aan, je hoeft alleen de rivier over te steken en je staat in dit mooie stadje. Patan is bekend om het prachtige Patan Durbar Square, dat je niet moet verwarren met Durbar Square in Kathmandu. Ook hier kun je vind je historische bouwwerken en hoge tempels met veel details, maar in tegenstelling tot Kathmandu en Bhaktapur, staat Patan nog vrijwel helemaal overeind. Hier krijg je een goed beeld van hoe de pleinen in Kathmandu Vallei er voor het natuurgeweld moeten hebben uitgezien en het is een geruststellende gedachte dat niet al het moois is verwoest.

Panauti

Op 36 kilometer ten zuidoosten van Kathmandu ligt het historische stadje Panauti, een van de oudste steden van Nepal. De geschiedenis gaat terug tot honderden jaren gelegen en veel van de tempels die je hier kan zien dateren uit de 15de eeuw. Het opvallendste bouwwerk is de indrukwekkende Indreshwor tempel, waarbij je vooral moet letten op het gedetailleerde houtsnijwerk en de vele dierenbeelden.

Nepal, Panauti

Nepal, Panauti

Daksinkali, Nepal

Daksinkali, Nepal

Dakshinkali

In het zuiden van de vallei ligt het heilige oord Dakshinkali. Hier aan de oevers van de Bagmati-rivier komen gelovigen tweemaal per week samen om offers te brengen aan de god Kali. Schapen, varkens, kippen en geiten worden naar de tempel gebracht om vervolgens onthoofd en geslacht te worden. Voor westerse toeristen niet echt een heel prettige gedachte, maar omdat alles achter gesloten deuren gebeurt hoef je daar gelukkig geen getuige van te zien. Heel leuk is een bezoek echter niet, want je hoeft niet te raden naar het lot van de vele dieren die je hier tegenkomt.

Changunarayan

Het kleine stadje Changunarayan is de plek waar je de schitterende Changu Narayan tempel kan bewonderen. De tempel uit de vijfde eeuw is opgedragen aan Hindoegod Vishnu en wordt gezien als de oudste tempel van het land. Het is een van de mooiste bouwwerken in de hele Kathmandu Vallei, want de tempel heeft prachtige details en inscripties in het Sanskriet, en wordt omringd door diverse beelden van Vishnu, daterend uit verschillende periodes.

Nepal, Changunarayan

Nepal, Changunarayan

Reizen naar de Kathmandu Vallei — Hoe kom je er?

Toegangspoort tot de Kathmandu Vallei is natuurlijk de gelijknamige hoofdstad van Nepal: Kathmandu. Tribhuvan International Airport heeft geen directe verbindingen met Amsterdam, maar als je overstapt in Abu Dhabi, Istanbul of New Delhi kom je er ook. Eenmaal geland kun je met de taxi of het openbaar vervoer door de Kathmandu Vallei reizen, maar het is ook mogelijk om een georganiseerde tour bij een bureautje te boeken. In de wijk Thamel vind je genoeg plekken waar je een excursie kan regelen.

Kathmandu Vallei ervaringen & beoordelingen

De Kathmandu Vallei ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Kathmandu Vallei ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Kathmandu Vallei op de kaart

Bezienswaardigheden Nepal

Hectische hoofdstad van Nepal
De spiegel van de Himalaya
Trektocht door de Himalaya
Op safari in Nepal
Kathmandu Vallei
Het culturele hoogtepunt van Nepal
Het dak van de wereld
Het Nepalese Jungle Book

Reizen naar Kathmandu Vallei

Familiereis Nepal

Familiereis Nepal

Familiereis
15 dagen

Tijdens deze familiereis door Nepal ontdekken jullie de veelzijdigheid van dit land. Deze rondreis v...

vanaf
€ 2.079

Reizen naar Nepal

Wil je meer weten over reizen naar Nepal? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Nepal