Kathmandu

Hectische hoofdstad van Nepal

Kathmandu is een stad die alle zintuigen prikkelt. Een plek waar chaotisch verkeer, vuilnis, straatkinderen en stroomuitval aan de orde van de dag zijn. Tegelijkertijd geeft de Nepalese hoofdstad stof tot nadenken, dankzij de vele paleizen en tempels waar je inkijkje krijgt in eeuwenoude gebruiken en rituelen.

Kathmandu

Indringend Kathmandu is de springplank voor een avontuur in de Himalaya, het startpunt van een reis door de overweldigende bergketens van Nepal. In 2015 ging het hele land gebukt onder de gevolgen van een catastrofale aardbeving, maar inmiddels wordt het land weer stukje bij beetje opgebouwd. En gelukkig maar, want de lokale bevolking heeft het toerisme hard nodig.

Kathmandu Durbar Square

Het oude centrum van Kathmandu wordt gevormd door Durbar Square, een historisch plein met koninklijke paleizen, monumenten en tempels. Jarenlang was dit dé bezienswaardigheid van Kathmandu, mede dankzij de vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Door de verwoestende aardbeving in april 2015 is het plein een stukje van zijn glans verloren. Talloze gebouwen zijn ingestort en de exemplaren die wel overeind staan worden door middel van steunpilaren bij elkaar gehouden. Toch is het de moeite waard om er een kijkje te nemen, al is het alleen maar om de lokale bevolking te steunen en te genieten van het dagelijks leven dat hier aan je voorbij trekt.

Nepal, Kathmandu, Durbar Square

Nepal, Kathmandu, Durbar Square

Kathmandu, Nepal, Durbar Square

Patan Durbar Square

Kathmandu Durbar Square is niet het enige koninklijke plein in Kathmandu en omgeving. In totaal kun je er drie bezoeken. In het zuiden van Kathmandu ligt het Patan Durbar Square, dat vrijwel ongeschonden het natuurgeweld heeft doorstaan. Ook hier kun je talloze paleizen en tempels bewonderen, al zijn deze veel beter onderhouden en voorzien van prachtige details. Tot slot kun je het Bhaktapur Durbar Square bekijken, dat zo’n 13 kilometer ten oosten van Kathmandu ligt.

Monkey Temple

Een van de mooiste tempels van Kathmandu is de veelbezochte Swayambhunath, ook wel bekend als de Apentempel. Deze indrukwekkende tempel is gelegen op een heuvel en om er te komen moet je meer dan 350 traptreden beklimmen. Maar wees niet bang om je te vervelen, want onderweg heb je je handen vol aan alle brutale apen die je hier graag het leven moeilijk maken. Eenmaal boven wacht gelukkig een mooi uitzicht over de stad en kun je een kijkje nemen in dit prachtige complex dat bestaat uit een hoofdtempel en enkele kleinere stoepa’s.

Kathmandu, Nepal, Monkey Temple

Kathmandu, Nepal, Monkey temple

Kathmandu, Nepal, Boudhanath

Kathmandu, Nepal, Boudhanath

Boudhanath

De meest iconische tempel van Kathmandu is zonder twijfel de Boudhanath. Deze prachtige stoepa is de grootste van Nepal en de meest heilige Tibetaanse tempel buiten Tibet. Helaas heeft ook hier de aardbeving huisgehouden, al is men in de maanden na de beving druk bezig geweest om de tempel in oorspronkelijke staat te restaureren. De Boudhanath stupa is het eerste bouwwerk dat sinds de aardbeving is opgeleverd en werd in november 2016 feestelijk geopend.

Thamel

Tijdens je reis naar Nepal en bezoek aan Kathmandu is de kans groot dat je verblijft in de wijk Thamel. Deze backpackerswijk stikt van de hotels, guesthouses, restaurants en outdoor winkels. Het is er verre van rustig, maar je komt er ongetwijfeld een hoop medereizigers tegen. En dat is helemaal prettig als je alleen reist, want in een groep is het altijd goedkoper om door Nepal te reizen. Je kunt hier ter plekke mooie trektochten door de Himalaya regelen, maar ook aan het eind van je reis terecht voor Tibetaanse souvenirs, zoals gebedsvlaggen en gebedsmolens.

Kathmandu, Nepal, thamel

Kathmandu, Nepal, thamel

Kathmandu, Nepal

Kathmandu, Nepal, Pashupatinath

Pashupatinath

Pashupinath is de belangrijkste hindoetempel van Nepal en een indringende plek waar de vergankelijkheid van het leven centraal staat. Langs de oevers van de heilige Bagmati-rivier worden overleden gelovigen verbrand voor het oog van de toegestroomde toeristen, waarna de as in de rivier wordt uitgestrooid. Als niet-Hindoe mag je de tempel niet betreden, maar je kunt wel vanaf de nabijgelegen heuvel een kijkje nemen bij de verbrandingen. Wil je meer weten over deze bijzondere traditie, dan kun je een gids nemen voor de nodige duiding.

Garden of dreams

In het hectische Kathmandu is een zeldzaam moment van stilte meer dan welkom, maar in de praktijk zijn er maar weinig plekken waar je echt rust vindt. Een uitzondering is de prachtige Garden of Dreams, een klassieke tuin in het hart van Kathmandu. Hier kan je wandelen over groene velden en tussen de kleurrijke bloemen, en wordt het geluid van verkeer voor heel eventjes overstemd door kwetterende vogels en kabbelend water. Er is een restaurant waar je kan aanschuiven voor traditionele gerechten uit de Nepalese keuken.

Kathmandu, Nepal, Garden of Dreams

Kathmandu, Nepal, Garden of Dreams

Kathmandu — Hoe kom je er?

Kathmandu wordt bediend door Tribhuvan International Airport, gelegen op slechts enkele kilometers van de populaire wijk Thamul. Vanuit Amsterdam gaan er geen directe vluchten naar Nepal, maar met een overstap in Dubai, Abu Dhabi, Istanbul of New Delhi kom je er gelukkig ook. De prijs voor een retourtje begint bij € 530, afhankelijk van wanneer je boekt en met welke maatschappij je vliegt. Eenmaal aangekomen in Kathmandu kun je het wandelen afwisselen met een ritje per riksja of taxi.

Kathmandu ervaringen & beoordelingen

De Kathmandu ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Kathmandu ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Kathmandu op de kaart

Bezienswaardigheden Nepal

Kathmandu
Hectische hoofdstad van Nepal
De spiegel van de Himalaya
Trektocht door de Himalaya
Op safari in Nepal
Het culturele hoogtepunt van Nepal
Het dak van de wereld
Het Nepalese Jungle Book

Reizen naar Kathmandu

Familiereis Nepal

Familiereis Nepal

Familiereis
15 dagen

Tijdens deze familiereis door Nepal ontdekken jullie de veelzijdigheid van dit land. Deze rondreis v...

vanaf
€ 2.079
15-daagse groepsrondreis Namasté Nepal

15-daagse groepsrondreis Namasté Nepal

Groepsrondreis
15 dagen

Een spectaculaire rondreis waarbij we je meenemen naar het prachtige Nepal, dat ineengeklemd tussen...

vanaf
€ 1.799
Rondreis India & Nepal, 22 dagen

Rondreis India & Nepal, 22 dagen

Groepsrondreis
22 dagen

Gevarieerde rondreis langs de Indiase hoofdstad Delhi, de Taj Mahal en de heilige rivier de Ganges i...

vanaf
€ 1.845
Individuele Rondreis door Indrukwekkend Nepal

Individuele Rondreis door Indrukwekkend Nepal

Individuele rondreis
16 dagen

Vliegreis Nepal inclusief rondreis met privé-chauffeur, met o.a. Kathmandu, Bhaktapur, Nuwakot, Pok...

vanaf
€ 2.155

Reizen naar Nepal

Wil je meer weten over reizen naar Nepal? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Nepal