Léon

Kerken kijken en vulcano boarden

De Nicaraguaanse stad Léon is een kleurrijke bestemming vol koloniale invloeden. Het beeldschone centrum bestaat uit sfeervolle straatjes waarvan de relaxte sfeer je ongetwijfeld zal bijblijven. Je vindt er gezellige hostels en kunt er prima een biertje drinken, en dat is de reden dat veel reizigers er graag even blijven hangen. 

Léon

Léon is een populaire bestemming onder backpackers, want er is genoeg te zien en te doen. Een van de populairste activiteiten is vulcano boarding, maar het gezellige centrum met haar kleurrijke street art en mooie kerken is ook zeker het bekijken waard. Plan een paar dagen om deze boeiende stad in al haar facetten te leren kennen.

Kathedraal van Léon

Leon heeft een prachtig historisch centrum, met geplaveide straatjes, gekleurde huizen en koloniale kerken. De absolute blikvanger is de reusachtige witte kathedraal van Léon, officieel genaamd 'Real e Insigne Basílica de la Asunción de la Bienaventurada Virgen María’. Deze grootste kathedraal van Midden-Amerika werd in de 18de eeuw gebouwd en heeft zowel barokke als neoklassieke invloeden. Neem uiteraard binnen een kijkje, maar bestijg ook de trap naar het dak dat is versierd met talloze witte koepels. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad en de omliggende vulkanen.

Nicaragua, Leon, kathedraal

Nicaragua, Leon, kathedraal

Het huis van Rubén Darío

Rubén Darío was een beroemd Nicaraguaanse schrijver en schreef vanuit Europa vele verhalen en gedichten. Na zijn overlijden werd hij begraven in de kathedraal van Léon en het huis waar hij als klein jongetje woonde werd verbouwd tot museum. Hier kun je zien waar hij zijn allereerste gedichten schreef en verschillende persoonlijke bezittingen bewonderen, waaronder enkele handgeschreven manuscripten en het bed waarop hij in 1916 zijn laatste adem uitblies.

Iglesia de la Recolección

Tijdens een rondreis door Nicaragua en Midden-Amerika zul je heel wat mooie kerken tegenkomen. Met hun barokke gevels in alle kleuren van de regenboog vormen deze heilige plaatsen het middelpunt van de stad, en ook Léon is rijkelijk bedeeld met de mooie bouwwerken. De witte kathedraal is het grootste bouwwerk, maar de Iglesia de la Recolección is zonder twijfel de mooiste. De kerk heeft een knalgele gevel in Mexicaanse stijl, compleet met barokke zuilen en medaillons met beeltenissen uit het leven van Jezus Christus.

Nicaragua, Leon, kerk

Nicaragua, Leon, kerk

Museo de arte fundación Ortiz-Gurdian

Het Museo de arte fundación Ortiz-Gurdian is een van de betere musea voor moderne kunst in heel Midden-Amerika. De collectie bestaat uit het werk van zowel grote meesters als lokale kunstenaars en omvat diverse kunststromingen en periodes. Pablo Picasso, Joan Miró en Marc Chagall zijn niet de minste namen die hier vertegenwoordigd zijn, maar ook het werk van kunstenaars uit de omgeving is het bewonderen waard. De opbrengst van de entree gaat overigens naar een goed doel, dus nog een reden om een bezoekje te plannen.

Vulcano boarden op de Cerro Negro

Léon wordt ingeklemd door een aantal vulkanen en de puntige bergtoppen zijn vanuit de hele stad te zien. Een van de populairste uitstapjes die je vanuit Léon kan maken is een dagje ’vulcano boarden’ op de Cerro Negro vulkaan. Deze activiteit is alleen voor echte durfals, want tijdens het vulcano boarden glijd je op hoge snelheid met een houten plank naar beneden. Met slechts een overall en een veiligheidsbril als bescherming, zoef je van honderden meters naar beneden en worden snelheden behaald tot wel 95 kilometer per uur. Zorg daarom dat je je hoofd erbij houdt, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is een uurtje rijden vanuit Leon en je moet zelf naar boven klimmen, maar het uitzicht vanaf de top is onbetaalbaar.

Nicaragua, Leon, Vulcano Boarden

Nicaragua, Leon, Vulcano Boarden

Nicaragua, Leon, strand

Een dagje naar het strand

Genoeg kerken gezien en wil je het stof van de Cerro Negro van je afspoelen? Léon is vrij gunstig gelegen ten opzichte van de zee en als je de tijd hebt moet je echt een uitstapje maken naar het strand. Léon is een van de warmste steden van Nicaragua, maar een bezoekje aan de ’playa’ brengt gelukkig genoeg verkoeling. Een van de leukste stranden in de omgeving is Las Penitas, waar je kan schommelen in een hangmat op het strand of net als de locals de golven kan trotseren met een surfplank. Vanuit Léon vertrekken regelmatig bussen die je in minder dan een uur aan het strand afzetten.

Reizen naar Léon — Hoe kom je er?

Léon is gelegen nabij de westkust van Nicaragua en vormt een geijkte halte op menig backpackreis. Veel reizigers slaan de hoofdstad Managua namelijk over en reizen na aankomst op de luchthaven meteen door naar Léon. Dat kan prima, want de rit duurt afhankelijk van het verkeer ongeveer twee uur. Vanaf het vliegveld gaan directe busjes en taxi’s naar het centrum van Léon, dus je hoeft niet eerst het drukke Managua in.

Eenmaal aangekomen in Léon kom je te voet een heel eind, want in het compacte centrum liggen de meeste bezienswaardigheden vlak bij elkaar. Wil je uitstapjes maken in de omgeving, dan kun je de lokale bus nemen of een excursie regelen bij je hotel of hostel.

Léon ervaringen & beoordelingen

De Léon ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Léon ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Léon op de kaart

Bezienswaardigheden Nicaragua

Léon
Kerken kijken en vulcano boarden
De oudste koloniale stad van Nicaragua
Overweldigende vulkaan bij Granada
Vulkanisch eiland in Lago de Nicaragua
Twee eilandparadijsjes in Nicaragua
De onontdekte hoofdstad van Nicaragua
Vulkaanboarden in de buurt van Leon

Reizen naar Nicaragua

Wil je meer weten over reizen naar Nicaragua? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Nicaragua