Bergen

UNESCO-stadje tussen de Noorse fjorden

Het is op cultureel gebied een van de belangrijkste steden van Noorwegen en daarom mag een bezoek aan Bergen niet ontbreken tijdens je rondreis door Noorwegen. Je zult je verbazen over de schitterende architectuur, waanzinnige uitzichtpunten en het grandioos lekkere eten dat je hier gaat tegenkomen.

Bergen

Bergen is na Oslo de grootste stad van Noorwegen, maar een ommetje door de historische wijk Bryggen doet denken aan een klein dorp. Ook de rest van het stadje barst van de sfeervolle plekken en er zijn genoeg hoogtepunten die je tijdens je bezoek kan afstrepen.

Bryggen

Verreweg het bekendste plekje van Bergen is de wijk Bryggen en dan met name de felgekleurde handelshuisjes die langs de kade staan. Dit fotogenieke plekje heb je ongetwijfeld al gespot op ansichtkaarten en in de reisgidsen, en is het symbool van de stad. De huisjes dateren uit de Hanzeperiode en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het mooiste uitzicht heb je vanaf een afstandje, maar het is ook zeker de moeite waard om de smalle steegjes achter de huizen in te duiken, want je vindt er een groot aanbod aan bijzondere speciaalzaken en ambachtelijke winkels.

Bergen, Noorwegen

Bergen, Noorwegen

Fisketorget Vismarkt

Minstens zo bekend als Bryggen is de Fisketorget, oftewel de vismarkt van Bergen. Dit is een van de bekendste en meest bezochte vismarkten van heel Noorwegen, en je kunt er elke dag een kijkje nemen. In de wintermaanden kun je terecht in de grote overdekte markthal, in de zomermaanden is er een openluchtmarkt. Hier kun je overigens niet alleen terecht voor verse vis, maar ook voor andere producten uit de regio. Denk bijvoorbeeld aan lokale bessen, bloemen en zelfs rendiervlees.

Fløibanen

Zoals de naam Bergen al doet vermoeden, wordt de stad omringd door een zevental hoge bergtoppen. Een van daarvan is Fløibergen, met een hoogte van 320 meter. Er gaat een treintje naar boven en het uitzicht vanaf de top is waanzinnig mooi. Vanaf hier heb je een geweldig overzicht over de haven, Bryggen en de fjorden. Eenmaal boven kun je vervolgens even de benen strekken, want er liggen een aantal mooie wandelroutes.

Bergen, Noorwegen

Bergen, Noorwegen

Ulriksbanen

Naast de Fløibergen kun je ook een uitstapje maken naar de top van de Ulriken berg. dit is met 643 meter de hoogste bergtop rondom Bergen. Je kunt naar boven met een kabelbaan, de Ulriksbanen, en onderweg wordt je al regelmatig getrakteerd op mooie uitzichten. Bovenop de berg is een restaurant en heb je uiteraard ook een geweldig uitzicht over de omgeving. Nog een reden om de Ulriksbanen te nemen: met name in de zomermaanden staan er vaak lange rijen voor de Fløibanen, een ritje in de Ulirksbanen is dan een mooi alternatief.

Gamle Bergen

Gamle Bergen is het openluchtmuseum van de stad en je ervaart er het Noorwegen van 100 jaar geleden. Het museum bestaat uit geplaveide straten met houten koopmanshuizen aan weerszijden, waar bakkers, drogisterijen en oude scholen zijn gevestigd. Het is geweldig om rond te kijken en overal binnen te snuffelen. Op sommige dagen zijn er acteurs aanwezig die de geschiedenis tot leven brengen.

Bergen, Noorwegen

Bergen, Noorwegen

Bergenhus

Het belangrijkste gebouw van Bergen is Bergenhus, een oude vesting die dateert uit de 13de eeuw. In die tijd was Bergen de hoofdstad van Noorwegen, met Bergenhus als koninklijke residentie én het politieke centrum van het land. De vesting bestaat uit verschillende hallen, torens en zelfs een kathedraal, en je kunt een groot deel van complex bezoeken tijdens je stedentrip naar Bergen. Daarnaast vind je er ook een museum over de geschiedenis van zowel Bergen als Bergenhus. Leuk weetje: het terrein wordt tegenwoordig ook gebruikt voor evenementen en popconcerten. Onder andere de Rolling Stones en Muse maakten er ooit hun opwachting.

Aquarium van Bergen

Een van de bekendste attracties in Bergen is het aquarium. Het complex bestaat al sinds 1960 en heeft meer dan 50 aquariums waar je de onderwaterwereld kan bestuderen. En niet alleen zeedieren die in de omgeving van Noorwegen voorkomen, maar ook zeeleeuwen, krokodillen en pinguïns maken er hun opwachting. Met name voor gezinnen met kinderen is een uitstapje naar het aquarium een van de hoogtepunten van een bezoek aan Bergen.

Bergen, Noorwegen

Bergen, Noorwegen

Reizen naar Bergen — Hoe kom je er?

Bergen beschikt over een eigen vliegveld dat rechtstreekse verbindingen heeft met Amsterdam. Met KLM vlieg je in 1,5 uur naar Noorwegen en tickets beginnen bij € 160. Vanaf het vliegveld kun je vervolgens per shuttlebus naar de stad reizen.

Eenmaal aangekomen in Bergen zul je al snel merken dat de meeste bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen. Het centrum is eenvoudig te voet te verkennen, maar je kunt er ook voor kiezen om af en toe de bus te nemen.

Bergen ervaringen & beoordelingen

De Bergen ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Bergen ervaring.

Er zijn 0 Bergen ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Noorwegen

Op expeditie in Noors Lapland
Het culturele centrum van Noorwegen
De grillige westkust van Noorwegen
Culinaire hoofdstad van Noorwegen
Toegangspoort tot de Poolcirkel
De mooiste archipel van Noorwegen

Reizen naar Bergen

26-Daagse Noordkaapreis Coastal Norway inclusief Hurtigruten

26-Daagse Noordkaapreis Coastal Norway inclusief Hurtigruten

Individuele rondreis
26 dagen

Deze rondreis is zeer compleet en neemt u mee langs de mooiste trajecten van Noorwegen met als hoogt...

vanaf
€ 2.494
17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen INCLUSIEF OVERTOCHT

17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen INCLUSIEF OVERTOCHT

Autorondreis
17 dagen

Voor deze reis brengt de ferry van Fjord Line je naar Stavanger in het zuidelijkste puntje van het f...

vanaf
€ 459
Noorse Fjorden

Noorse Fjorden

Kampeerrondreis
24 dagen

Rust en stilte is in onze samenleving een schaars goed geworden. In Noorwegen daarentegen is het een...

vanaf
€ 1.549
Het beste van Fjord Noorwegen

Het beste van Fjord Noorwegen

Autorondreis
14 dagen

Tijdens deze rondreis met eigen auto verblijf je in vijf totaal verschillende regio’s met elk hun ei...

vanaf
€ 1.695

Reizen naar Noorwegen

Wil je meer weten over reizen naar Noorwegen? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Noorwegen