Oslo

Het culturele centrum van Noorwegen

Oslo is prachtig gelegen aan het water van het Oslofjord en vormt het aantrekkelijke decor van een afwisselende stedentrip. Een stad met een groot aanbod aan musea, statige winkelstraten en een rijke lokale cuisine.

Oslo

De Noorse hoofdstad vormt het culturele centrum van het land. Oslo is een bruisende metropool met een reusachtig aanbod aan kunst en cultuur. Je hebt er toonaangevende musea die vertellen over de Vikingen en de scheepvaart, maar ook vooraanstaande kunstmusea met werken van grote Noorse meesters.

Frogner Parken

Het Frogner Parken is niet zomaar een stadspark, want eigenlijk geldt het als een groot openluchtmuseum waar je met mooi weer uren doorheen kan wandelen. Overal in het park staan namelijk beelden van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland, in totaal 212 stuks die de kringloop van het leven weerspiegelen. Verbaas je over de vele gestalten die bepaalde stadia van de wieg tot het graf moeten voorstellen. Blikvanger is de 17 meter hoge Monolitten zuil, met de beeltenissen van meer dan 100 naakte, in elkaar verstrengelde, figuren.

Oslo, Noorwegen

Oslo, Noorwegen

Karl Johans Gate

De Karl Johans Gate is de beroemdste straat van Oslo, vergelijkbaar met de Champs-Élysées in Parijs. Een brede boulevard die van het centraal station tot het koninklijk paleis loopt, met aan weerszijden statige herenhuizen en historische gebouwen. Je kunt er heerlijk flaneren en uitstekend shoppen: alle grote modehuizen en hippe kledingmerken zijn hier vertegenwoordigd. Voor de lunch en in de avond kun je aanschuiven in een van de uitstekende restaurants.

Museumeiland Bygdøy

De Noorse hoofdstad heeft enkele toonaangevende musea en een groot deel vind je op het schiereiland Bygdøy, ten westen van het centrum. Hier kun je duiken in de geschiedenis van de Vikingschepen of het algemenere museum over de Noorse zeevaart bezoeken. Het boeiende Kon-Tiki Museum is gewijd aan de expedities van de beroemde antropoloog Thor Heyerdahl en het Norsk Folkemuseum is een openluchtmuseum met bouwwerken uit het hele land. Daarnaast vind je op Bygdøy strandjes en bos, en kun je er ook mooi wandelen of zwemmen.

Oslo, Noorwegen

Oslo, Noorwegen

Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis van Oslo ligt aan het eind van de Karl Johans Gate en vormt de vaste residentie van de Noorse koning. Het indrukwekkende paleis komt uit het begin van de 18de eeuw en wordt in de zomermaanden, als de Koninklijke familie niet thuis is, opengesteld voor het publiek. Altijd al willen weten hoe de royals leven, waar zij slapen en hoe zij eten? Tijdens een rondleiding kun je een kijkje nemen in verschillende suites, zalen en hallen, waaronder de eetkamer en een bankethal. Kom je in de winter? Dan kun je een rondje lopen door de omliggende tuinen en proberen van buiten een glimp op te vangen.

Nationaal Theater en het Operahuis

Voor je broodnodige portie kunst en cultuur zit je in Oslo wel goed. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het futuristische Operahuis, dat prachtig is gelegen aan het water. Je kunt een kaartje kopen voor een voorstelling, maar ook de architectuur is het bestuderen waard. Van een afstandje heeft het gebouw iets weg van een reusachtige ijsschots en op het dak bevindt zich een groot panoramaterras vanwaar je uitzicht hebt over de stad. Het Nationaal Theater bevindt zich in een monumentaal pand in de buurt van het Koninklijk Paleis en geldt als een van de belangrijkste theaters van het land. Met name de binnenkant is prachtig om te zien, dus probeer zeker een voorstelling mee te pakken.

Oslo, Noorwegen

Oslo, Noorwegen

Kasteel Akershus

Akershus is de naam van de oude vesting die het vroegere Oslo moest beschermen tegen het vijandige Zweden. Het verdedigingswerk dateert uit de 13de eeuw en werd in de loop der tijd verbouwd en gemoderniseerd, al werd het in de Tweede Wereldoorlog vrij makkelijk ingenomen door de Duitse bezetters. Het complex is officieel nog steeds militair grondgebied, maar je kunt er wel van dichtbij een kijkje nemen. Je brengt er onder andere een bezoekje aan het Noorse Verzetsmuseum.

Aker Brygge

Oslo is voor een groot deel gelegen aan het water van het Oslofjord en het havengebied is een van de leukste plekken om verblijven. In Aker Brygge kun je wandelen over de boulevard langs het water en tussendoor stoppen voor een lekker drankje bij een van de vele restaurants en cafés. Plan je bezoek op een zwoele zomeravond, als het buiten lekker lang licht is en je met uitzicht op het glinsterende water de glazen klinkt. Je kunt hier ook de boot pakken naar een van de eilandjes die net buiten de stad liggen.

Oslo, Noorwegen

Oslo, Noorwegen

Een stedentrip Oslo — Hoe kom je er?

Oslo ligt op grofweg anderhalf uur vliegen vanaf Amsterdam en er gaan dagelijks meerdere vluchten die kant op. Onder meer KLM, Norwegian en SAS hebben directe verbindingen en de prijs voor een retourtje begint bij € 100.

Eenmaal in Oslo kun je gebruik maken van het uitgebreide netwerk van openbaar vervoer, bestaande uit bussen, trams, metro en ferry’s. In de zomermaanden kun je ook met de fiets van A naar B reizen.

Oslo ervaringen & beoordelingen

De Oslo ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Oslo ervaring.

Er zijn 0 Oslo ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Noorwegen

Op expeditie in Noors Lapland
De grillige westkust van Noorwegen
UNESCO-stadje tussen de Noorse fjorden
Culinaire hoofdstad van Noorwegen
Toegangspoort tot de Poolcirkel
De mooiste archipel van Noorwegen

Reizen naar Oslo

Noorse Fjorden

Noorse Fjorden

Kampeerrondreis
24 dagen

Rust en stilte is in onze samenleving een schaars goed geworden. In Noorwegen daarentegen is het een...

vanaf
€ 1.549
10 dagen Autorondreis Hoogtepunten van Noorwegen

10 dagen Autorondreis Hoogtepunten van Noorwegen

Autorondreis
10 dagen

Maak tijdens deze reis met eigen auto kennis met de hoogtepunten van Noorwegen. Een schitterende aut...

vanaf
€ 725
Rondreis Noorwegen, 12 dagen

Rondreis Noorwegen, 12 dagen

Groepsrondreis
12 dagen

Ongerepte schoonheid van het Noorse landschap Bezoek o.a. Oslo en de kleine Lofoten Inclusief tw...

vanaf
€ 2.595
Groepsreis Zweden en Noorwegen - 10 dagen; Van dynamische steden tot uitgestrekte bossen

Groepsreis Zweden en Noorwegen - 10 dagen; Van dynamische steden tot uitgestrekte bossen

Groepsrondreis
10 dagen

Voor de natuurliefhebbers het ideale uitstapje naar de stilte van de natuur. Uitgestrekte bossen,...

vanaf
€ 1.649

Reizen naar Noorwegen

Wil je meer weten over reizen naar Noorwegen? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Noorwegen