Stavanger

Culinaire hoofdstad van Noorwegen

Mogen we je een leuke tip geven voor een stedentrip? Ga naar de Noorse stad Stavanger. Niet alleen is er in het historische centrum een heleboel te zien en te beleven, je kunt ook de mooiste uitstapjes naar de natuur maken.

Stavanger

Combineer jij graag een stedentrip met een paar dagen in de natuur? Dan zit je goed in Stavanger. Trek één à twee dagen uit om de stad te verkennen, en ga daarna op ontdekking in de schitterende natuurgebieden die rondom de stad liggen.

Gamle Stavanger

Het oude centrum van Stavanger (Gamle Stavanger) is beeldschoon en bestaat grotendeels uit geplaveide straatjes en witte houten huisjes. Een feest voor fotografen en erg leuk om doorheen te dwalen. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Neem uitgebreid de tijd om dit historische stadshart van Stavanger te ontdekken. Zet aan het eind van je wandeling koers naar het kleurrijke Holmgate, een straatje met pastelkleurige huisjes en heel veel leuke terrassen.

Stavanger, Noorwegen

Stavanger, Noorwegen

Culinaire hoofdstad van Noorwegen

Wist je dat Stavanger ook wel de culinaire hoofdstad van Noorwegen genoemd wordt? Het is dé foodie bestemming van het hoge noorden en je kunt er ontzettend lekker eten. Hier wordt elk jaar het grootste food festival van Scandinavië gehouden, maar ook buiten die periode is het een aaneenschakeling van lekker eten. Schuif aan in een van de vele goede restaurants of doe een food tour met een local langs de lekkerste plekjes in de stad.

Petroleum Museum

In een van de meest opvallende gebouwen in het centrum van Stavanger huist het Petroleum Museum. Hier leer je op een speelse manier hoe gas en olie worden gewonnen, en waar die grondstoffen voor worden gebruikt. Er zijn interactieve tentoonstellingen met foto’s, films en werktuigen die daadwerkelijk zijn gebruikt voor het oppompen van aardgas. Het museum is redelijk op kinderen gericht, maar er valt ook voor menig volwassene genoeg te leren.

Stavanger, Noorwegen

Stavanger, Noorwegen

Conserven Museum

Het Conserven Museum heeft zich volledig toegespitst op ingeblikt eten en dat is veel leuker dan dat het klinkt. Het museum is een van de best beoordeelde bezienswaardigheden in Stavanger en neemt je mee in de geschiedenis van conserven. Je kunt een glimp opvangen van de verschillende machines en kijken of je een blikje herkent. Tijdens een rondleiding wordt je op sleeptouw genomen door gezellige gidsen en mag je zelfs het een en ander proeven.

Lysefjord

Stavenger is niet alleen heel erg leuk voor een stedentrip, je kunt vanuit hier ook eenvoudig de natuur in. Stavanger ligt aan de fjordenkust van Noorwegen, temidden van schitterende fjorden. Een van de bekendsten is de Lysefjord, deze is maar liefst 42 kilometer lang en is in de IJstijd gevormd door smeltende gletsjers. Het is een van de meest bezochte fjorden van Noorwegen. Dat komt vanwege haar verbluffende schoonheid en enkele bekende bezienswaardigheden die langs de route liggen, waaronder de beroemde Preikestolen en Kjerag. Vanuit Stavanger kun je aan boord stappen van een cruise door het Lysefjord, waarbij je in drie uurtjes een prachtige boottocht maakt langs typisch Noorse huisjes, groene oevers en indrukwekkende watervallen.

Stavanger, Noorwegen

Stavanger, Noorwegen

Preikestolen

Een van de hoogtepunten van Noorwegen is een bezoek aan de Preikestolen. Dit is een plateau dat 605 meter boven het Lysefjord uitsteekt. Vanaf de Preikestolen heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving, maar het kan ook de nodige hartkloppingen veroorzaken. De afgrond is diep en er staan geen hekjes langs de rand. Niet geschikt dus voor mensen met hoogtevrees en blijf ook maar uit de buurt als het hard waait. Om er te komen moet je overigens nog aardig fit zijn, want je moet een stevige wandeling van zo’n 6 kilometer afleggen en daar doe je zeker vier uur over.

Kjerag

Behalve de Preikestolen kun je in de omgeving van Stavanger ook een bezoek brengen aan Kjerag. Deze berg staat bekend om het grote rotsblok dat op een hoogte van 976 ligt ingeklemd tussen twee rotswanden. De diepte is echt angstaanjagend, maar er is menig avonturier die het durft om op de steen te gaan staan voor een foto. In deze omgeving is het ook een aanrader om de Kjeragfossen te bewonderen, deze waterval komt van een hoogte van 750 meter naar beneden gestort. Let op: Kjerag is nog een stuk minder goed bereikbaar dan de Preikestolen en de zes uur durende wandeling is behoorlijk pittig. Het is daarom niet mogelijk om beide bezienswaardigheden in één dag te zien.

Stavanger, Noorwegen

Stavanger, Noorwegen

Reizen naar Stavanger — Hoe kom je er?

Stavanger is pal aan de kust gelegen in het zuiden van Noorwegen, ongeveer halverwege de steden Bergen en Kristiansand. Vanuit Nederland is het slechts 1,5 uur vliegen en met KLM kun je rechtstreeks die kant op vliegen.

Eenmaal aangekomen in Stavanger kun je gebruik maken van het uitgebreide netwerk van bussen, en ook voor uitstapjes naar Kjerag en Preikestolen kun je gebruik maken van het openbaar vervoer.

Stavanger ervaringen & beoordelingen

De Stavanger ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Stavanger ervaring.

Er zijn 0 Stavanger ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Noorwegen

Op expeditie in Noors Lapland
Het culturele centrum van Noorwegen
De grillige westkust van Noorwegen
UNESCO-stadje tussen de Noorse fjorden
Toegangspoort tot de Poolcirkel
De mooiste archipel van Noorwegen

Reizen naar Stavanger

17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen INCLUSIEF OVERTOCHT

17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen INCLUSIEF OVERTOCHT

Autorondreis
17 dagen

Voor deze reis brengt de ferry van Fjord Line je naar Stavanger in het zuidelijkste puntje van het f...

vanaf
€ 459
Noorse Fjorden

Noorse Fjorden

Kampeerrondreis
24 dagen

Rust en stilte is in onze samenleving een schaars goed geworden. In Noorwegen daarentegen is het een...

vanaf
€ 1.549
8 daagse cruise Parels van de Noorse kust

8 daagse cruise Parels van de Noorse kust

8-daagse Vakantie naar More og Romsdal bij 8 daagse cruise Parels van de Noorse kustCruisen met de A...

vanaf
€ 965

Reizen naar Noorwegen

Wil je meer weten over reizen naar Noorwegen? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Noorwegen