Tromsø

Toegangspoort tot de Poolcirkel

Helemaal in het noorden van Noorwegen ligt Tromsø, een eigenzinnig stadje dat prachtig is gelegen tussen de hoge bergtoppen. Je kunt er het ultieme winteravontuur beleven, maar op cultureel vlak valt er ook een hoop te doen.

Tromsø

Van langlaufen tot op het spotten van walvissen en het Noorderlicht: er is genoeg te zien en te doen tijdens een verblijf in Tromsø. De stad heeft zowel in de zomer- als wintermaanden een hoop te bieden en leent zich uitstekend voor een leuke Noorse stedentrip.

Polaria

In het centrum van Tromsø vind je een aantal opvallende staaltjes architectuur en tijdens een stadswandeling komen ze allemaal voorbij. Een van de bekendste bouwwerken is Polaria, dat de vorm heeft van een aantal omgevallen dominostenen. Hier is een wetenschappelijk aquarium in ondergebracht en kun je enkele interessante tentoonstellingen bekijken, maar hetzelfde pand huist ook een bioscoop gaan en een uitgebreide tentoonstelling over de poolcirkel. Ook een aanrader: net buiten het museum kun je een bezoek brengen aan de MS Polstjerna, het belangrijkste poolschip van Noorwegen.

IJszeekathedraal

Nog zo’n bijzonder bouwwerk dat zeker het bekijken waard is: de IJszeekathedraal (Ishavskatedralen op z’n Noors). Deze moderne kerk heeft de vorm van een driehoek en bestaat grotendeels uit glas-in-lood. Een indrukwekkend gebouw dat je vooral even van binnen moet zien, want de lichtinval is zelfs in de grauwe wintermaanden bijzonder mooi. 

Fjellheisen kabelbaan

Het letterlijke hoogtepunt van je verblijf in Tromsø is een tochtje met de Fjellheisen Kabelbaan, die je naar de top brengt van de 421 meter hoge Storsteinen berg. Vanaf hier heb je geweldige uitzichten over de omgeving en zie je met eigen ogen hoe bijzonder de stad Tromsø is gelegen. De stad wordt namelijk omringd door torenhoge bergen die het grootste deel van het jaar bedekt zijn met een laagje sneeuw. In de zomer kun je hier bovendien een aantal mooie wandelingen maken, dus reden genoeg om tijdens je stedentrip Tromsø een ritje in de kabelbaan te maken.

Tromsø in de winter

Tromsø is ook zeker een leuke bestemming om in de winter te bezoeken. In tegenstelling tot de zomer zijn de dagen dan bijzonder kort, maar als er sneeuw ligt ziet de stad er totaal anders uit. Een van de leukste dingen om te doen is bijvoorbeeld langlaufen, volkssport nummer één in Noorwegen. Rondom de stad kun je de loipes volgen, maar de Noren gaan ook graag buiten de gebaande paden. Ook een aanrader om te doen als je in de winter in Tromsø bent: ga op husky safari. Neem plaats in een hondenslee en laat je vooruit trekken door de honden.

Walvissen spotten

In de zomermaanden heb je zomaar kans om walvissen voor de kust te spotten. In die periode laten de orka’s en bultruggen zich met enige regelmaat zien. Tijdens een walvissafari maak je een boottochtje door de omliggende fjorden en als je geluk hebt zie je een exemplaar voorbij zwemmen. Er kunnen helaas geen garanties worden gegeven, maar gelukkig maakt de mooie omgeving ook een hoop goed.

Polar Museum

Tromsø wordt ook wel de toegangspoort tot de poolcirkel genoemd en in het Polar Museum kom je meer te weten over deze bijnaam. Het museum is gevestigd in een oud pakhuis aan de waterkant en heeft tentoonstellingen waarin verschillende poolexpedities worden uitgelicht. Je leert meer over de zeehondenjacht en hoe de zeevaarders zich in de barre omstandigheden moesten zien te redden. Een interessante plek om meer te weten te komen over de geschiedenis van de stad en welke rol het speelde in het hoge noorden.

Noorderlicht tour

In de lente en in de herfst heb je kans om het Noorderlicht te spotten. In de avonduren wordt de hemel dikwijls fel verlicht door het groene, dansende poollicht en dat staat bij menig reiziger op de bucketlist. Je kunt zelf een app downloaden en de wekker zetten, maar in hartje Tromsø is het Noorderlicht vaak niet heel goed te zien vanwege de lichtvervuiling. Je kunt daarom beter aansluiten bij een tour, waarbij je het Noorderlicht gaat opzoeken op donkere plekken in de natuur.

Reizen naar Tromsø — Hoe kom je er?

Tromsø ligt behoorlijk noordelijk, op maar liefst 400 kilometer boven de poolcirkel. Vanuit Nederland kun je er niet rechtstreeks naartoe vliegen, maar met een overstap in de Noorse hoofdstad Oslo kom je er ook. Mocht je de tijd hebben, dan kun je het stuk ook helemaal met de auto doen. Vanuit Nederland moet je rekening houden met een reistijd van minstens 34 uur. De stad zelf is redelijk compact en eenvoudig te voet te verkennen, maar voor uitstapjes in de omgeving heb je logischerwijs een auto nodig.

Tromsø ervaringen & beoordelingen

De Tromsø ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Tromsø ervaring.

Er zijn 0 Tromsø ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Noorwegen

Op expeditie in Noors Lapland
Het culturele centrum van Noorwegen
De grillige westkust van Noorwegen
UNESCO-stadje tussen de Noorse fjorden
Culinaire hoofdstad van Noorwegen
De mooiste archipel van Noorwegen

Reizen naar Tromsø

23-Daagse hotelrondreis Roald Amundsen inclusief Hurtigruten

23-Daagse hotelrondreis Roald Amundsen inclusief Hurtigruten

Individuele rondreis
23 dagen

Deze reis is wellicht de meest complete Noordkaapreis aangeboden in Nederland! Let op: 2020 is het...

vanaf
€ 1.685
Noorderlicht break fly & drive

Noorderlicht break fly & drive

Fly-drive
8 dagen

Staat het noorderlicht ook nog op jouw bucketlist? Vanaf eind augustus zijn de nachten alweer langer...

vanaf
€ 1.075

Reizen naar Noorwegen

Wil je meer weten over reizen naar Noorwegen? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Noorwegen