Geschiedenis

Oostenrijk werd in het verleden veroverd en overheerst door Romeinen, Hunnen, Lombarden, Ostrogothen, Beieren en Franken. Daarna werd het land van de 10e tot de 13e eeuw geregeerd door de Babenbergs en opvolgend door de Habsburgers, die het land tot de 20e eeuw regeerden.

Het Keizerrijk Oostenrijk werd opgericht na de afschaffing van het Heilige Roomse Rijk in 1806. In 1867 ging het keizerrijk op in de Oostenrijk-Hongaarse dubbelmonarchie. Na de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog werd dit opgesplitst in verschillende onafhankelijke landen en uiteindelijk bleef Oostenrijk in zijn huidige vorm over. Vorarlberg, Burgenland en Karinthië hebben via volksraadplegingen besloten bij Oostenrijk te willen horen.

Oostenrijk werd in 1918 een republiek (Deutschösterreich), maar deze hield slechts stand tot 1919. Als gevolg van het Verdrag van Saint-Germain werd het ontbonden en zo ontstond de Republiek Oostenrijk. Deze hield stand tot 1938, hoewel kanselier Engelbert Dollfuss na 1933 als een dictator regeerde. In 1938 werd Oostenrijk geannexeerd door het Derde Rijk  in het kader van de zogenaamde Anschluss. Nadat de nazi’s waren verslagen, werd Oostenrijk door de geallieerden bezet tot 1955. Het land mocht toen een volledig zelfstandig land worden onder voorwaarde dat het altijd neutraal zou blijven. In 1995 werd Oostenrijk lid van de Europese Unie en in 2002 voerde het land de euro in.

Meer weten over reizen naar Oostenrijk?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Oostenrijk