Wenen

Elegante Oostenrijkse hoofdstad

Wenen mag je best omschrijven als de stijlvolste hoofdstad in heel Europa. Een stad die klasse en goede smaak uitstraalt, en waar je je als toerist kan onderdompelen in kunst, muziek, architectuur en natuurlijk de Weense koffiecultuur.

Wenen

Als je op zoek bent naar een leuke stad voor een bijzondere stedentrip, dan zit je in Wenen zeker goed. Er valt genoeg te zien en te doen, het barst er van de culturele instellingen en je kunt er bovendien hartstikke lekker eten.

Schönbrunn Paleis

De bekendste bezienswaardigheid van Wenen is het Schönbrunn Paleis. Dit was het zomerpaleis van de Habsburgse keizers en wordt vaak in één adem genoemd met het paleis van Versailles in Parijs. Hoogtepunten die je hier kan bezoeken zijn de Spiegelzaal en de prachtig aangelegde tuin die zich achter het paleis bevindt. Op een mooie dag kun je hier uren dwalen langs exotische bloemen en planten, weelderige fonteinen en tropische kassen. Het Schönbrunn Paleis is overigens niet het enige paleizencomplex dat je in Wenen kunt bezoeken. Liefhebbers moeten ook zeker een kijkje nemen bij Slot Belvedère en het paleizencomplex van Hofburg.

Sint Stephansdom

Een van de mooiste gebouwen in het centrum van Wenen is de Sint Stephansdom, een enorme gotische kathedraal. Het is het grootste kerkgebouw van heel Oostenrijk. Van buiten is het al een indrukwekkend complex om te zien, maar neem ook zeker binnen een kijkje. Ondanks verwoestingen in het verleden, is het een aaneenschakeling van pracht en praal. Letterlijke hoogtepunt is de 136 meter hoge kerktoren, te bereiken via een lange trap van 343 treden. Het is echter de inspanning waard, want vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Kunsthistorisch museum

Het stikt van de statige gebouwen in Wenen en ook het Kunsthistorisch Museum is gevestigd in een dergelijke setting. Dit is een van ’s werelds belangrijkste musea voor Europese schilderkunst, maar je vindt er ook een ruime collectie aan Egyptische kunstwerken. Het museum is ooit ontstaan uit de kunstcollectie van de rijke Habsburgers en is inmiddels een toonaangevend instituut. Kunstliefhebbers komen hier voor de schilderijen van onder andere Pieter Brueghel, Johannes Vermeer en Peter Paul Rubens.

Opera

Ben je wel in Wenen geweest als je de opera niet hebt bezocht? Wenen is de stad van de klassieke muziek en de grootste componisten stonden hier ooit op het toneel. Een bezoekje aan de Staatsopera is dan ook verplichte kost. Dit prachtige theater bestaat al zo’n 150 jaar en mag je best omschrijven als een van de hoogtepunten van Wenen. Als je een voorstelling wilt bijwonen dan moet je er op tijd bij zijn, want kaartjes zijn populair (en peperduur). Gelukkig is het ook mogelijk om een rondleiding te volgen, zodat je een kijkje krijgt achter de schermen én meer leert over de geschiedenis van de Weense opera.

Hundertwasserhaus

Het meest opvallende huis van Wenen ligt aan de Kegelgasse 34-38. Het Hundertwasserhaus is een kleurrijk optrekje dat opvallend afsteekt tegen de grijze woonblokken in de rest van de wijk. Het is in principe een gewoon appartementencomplex, maar dankzij de vele kleurrijke gevels, scheve lijnen en beplanting kun je er maar moeilijk omheen. Het is geen museum of officiële attractie, maar het is wel erg leuk om even langs te lopen tijdens je bezoek aan Wenen.

Spaanse Rijschool

De Spaanse Rijschool is een opleidingsinstituut voor paarden en de oudste nog bestaande rijschool ter wereld. Het werd oorspronkelijk opgericht om de adel te leren paardrijden, maar tegenwoordig is het vooral een toeristische attractie en dient het om dit culturele erfgoed in stand te houden. Tijdens een van de ochtendtrainingen kun je zien hoe de sierlijke Lipizzaners en hun berijders worden getraind op klassieke muziek.

Koffiehuizen

De Weens koffiehuiscultuur is een belevenis op zichzelf en verdient daarom zeker een plekje in dit overzicht. In de stad kun je nog verrassend veel écht authentieke koffiehuizen vinden. In dit soort tentjes kun je op je gemak de krant lezen en een kopje koffie drinken. Vaak wordt daar dan ook iets zoets bij geserveerd, zoals bijvoorbeeld de Sachertorte. Deze indrukwekkende chocoladetaart is typisch Oostenrijks en moet je echt geproefd hebben. Bij Hotel Sacher serveren ze de enige echte originele.

Reizen naar Wenen — Hoe kom je er?

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en ligt helemaal in het oosten van het land. De stad is vrij compact en je hebt niet heel veel dagen nodig om alle bezienswaardigheden af te strepen. Om er te komen kun je vanuit Nederland met verschillende maatschappijen naar Oostenrijk vliegen. Onder andere easyJet en KLM hebben rechtstreekse verbindingen met Wenen. Eenmaal aangekomen in Wenen kun je het grootste deel van de stad eenvoudig te voet verkennen. Alleen het Schönbrunn Paleis ligt een klein stukje buiten het centrum.

Wenen ervaringen & beoordelingen

De Wenen ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Wenen ervaring.

Er zijn 0 Wenen ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Oostenrijk

Stad van Mozart en The Sound of Music
Veelzijdig wintersportdorp

Reizen naar Wenen

Rondreis OEKRAÏNE - 9 dagen; Gouden koepels en gele stranden

Rondreis OEKRAÏNE - 9 dagen; Gouden koepels en gele stranden

Groepsrondreis
9 dagen

Tijdens deze korte reis door Oekraïne bezoek je drie compleet verschillende steden. Kiev staat beken...

vanaf
€ 1.120

Reizen naar Oostenrijk

Wil je meer weten over reizen naar Oostenrijk? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Oostenrijk