Nazcalijnen

Mysterieuze lijnen bij Nazca

Nazca is een mysterieus dorpje in het zuiden van Peru. Tussen 200 voor en 900 na Christus was dit het domein van de Nazca-indianen, en zij hebben een bijzondere erfenis nagelaten: een indrukwekkend lijnenspel in het zand en rotsen van de woestijn genaamd de Nazcalijnen. De duizenden lijnen vormen allerlei figuren en zijn al die jaren bewaard gebleven.

Nazcalijnen

De lijnen van Nazca moeten talloze figuren en vormen voorstellen. Van gedetailleerde dierentekeningen tot ingewikkelde labyrinten, de tekeningen beslaan een enorm gebied en werden voor het eerst gespot in 1920, toen een vliegtuig over het gebied vloog. Inmiddels is Nazca een geliefde plek voor reizigers die benieuwd zijn naar het indrukwekkende erfgoed en de talloze bezienswaardigheden in de omgeving.

Nazcalijnen vanuit de lucht

Het indrukwekkende lijnenspel bij Nazca bestrijkt in totaal een gebied van ruim 500 vierkante kilometer. De lijnen variëren in lengte, maar de langste meet ongeveer 250 meter. Het is praktisch onmogelijk om de ingewikkelde patronen vanaf de grond goed te bekijken, en dus zul je de lucht in moeten om het lijnenspel in volle glorie te aanschouwen. Vanuit Nazca vertrekken kleine vliegtuigjes die een half uur boven het gebied rondcirkelen. Het resultaat is een geweldig uitzicht en een onvergetelijke ervaring. Een kleine tip: het kan er in de lucht nogal onstuimig aan toe gaan. Neem dus voor de zekerheid een reispilletje voor vertrek, zodat je je volledig op het schouwspel beneden je kan richten.

Nazcalijnen

Het vliegveld bij Nazca

Nazcalijnen

Vlucht over de lijnen van Nazca

Museo Didactico Antonini

Wie liever met beide benen op de grond blijft staan, of gewoon meer wil weten over de geschiedenis van de Nazca-indianen, kan een bezoek brengen aan het Museo Didactico Antonini. Dit archeologische museum ligt in het oosten van de stad en heeft een aantal interessante tentoonstellingen. Je krijgt er een goed beeld van de Nazca-cultuur en de archeologische vindplaatsen in de buurt. Sla trouwens ook de kleine tuin niet over: hier loopt een aquaduct, kun je reproducties van graftombes bekijken en er ligt een schaalmodel van de Nazcalijnen.

Cantalloc Aqueducts

Op 4 kilometer ten zuidoosten van het dorp liggen ruim 30 ondergrondse aquaducten. De aquaducten werden meer dan 1000 jaar geleden gebouwd, maar zijn vandaag de dag nog steeds door lokale boeren in gebruik voor het bewateren van de droge vlaktes. De spiraalvormige bouwwerken zijn gemaakt van losse stenen, en ondanks hun leeftijd perfect bewaard gebleven. Onderin is het water kristalhelder, en zwemmen kleine visjes. Deze plek is vanuit Nazca makkelijk te bereiken met een taxi, maar het is aan te raden om een gids mee te nemen, zodat je een goed beeld krijg van de historische waarde van deze plek.

Cantalloc Aqueducts bij Nazca

Chauchilla bij Nazca

Chauchilla begraafplaats

De Chauchilla begraafplaats ligt op ongeveer een half uur rijden van Nazca. Temidden van de uitgestrekte woestijn en aan het eind van een stoffige weg. Hier kun je de botten en beenderen bekijken van boeren die meer dan duizend jaar geleden in dit gebied leefden. De Nazca-indianen geloofden in het hiernamaals, en daarom werden mensen na hun dood gemummificeerd. De Chauchilla begraafplaats bestaat uit een aantal open graven die door middel van een simpele overkapping tegen het felle zonlicht worden beschermd. In de graven liggen eeuwenoude mummies, ingepakt met lappen en omringd met traditioneel aardewerk. Bijzonder om te zien.

Cachuachi

Eén van de belangrijkste plaatsen binnen de Nazca-cultuur was het indrukwekkende Cachuachi. Dit enorme complex ligt midden in de droge woestijn op 25 kilometer buiten het dorp, en is gehuld in mysteries. Archeologen zijn er nog steeds niet helemaal over uit waar deze plek voor diende, maar men gelooft dat het vooral werd gebruikt voor ceremonies en daarom veel pelgrims trok. Het complex bestaat in ieder geval uit verschillende piramides en een begraafplaats waar je op je gemak kan rondlopen en foto’s maken. Maar voor de historische duiding zullen we toch moeten wachten tot archeologen meer aanwijzingen hebben opgegraven.

Cachuachi, Nazca

Cerro Blanco, Nazca

Cerro Blanco

Een avontuurlijke afwisseling op alle archeologische uitstapjes is een bezoek aan Cerro Blanco. Deze berg ligt op 14 kilometer van Nazca en is de allerhoogste zandduin ter wereld: de indrukwekkende berg zand meet 1176 meter van top tot voet. Een geweldige uitdaging voor wie graag aan sandboarding doet of dat wil leren. De klim omhoog neemt zeker een paar uur in beslag, maar naar beneden is een kwestie van minuten. Een bezoek aan Cerro Blanco kun je het best doen met een georganiseerde tour. In Nazca zijn talloze bureautjes die een excursie voor je kunnen regelen.

Reizen naar de Nazcalijnen — Hoe kom je er?

Nazca ligt in het zuidelijk deel van Peru, en is te bereiken met het openbaar vervoer. Vanuit het nabijgelegen plaatsje Ica vertrekken regelmatig bussen naar Nazca, en deze doen er 2 à 3 uur over. Vanuit Lima, Cusco of Arequipa vertrekken nachtbussen die je de volgende ochtend in Nazca afzetten.

Nazca zelf is een klein stadje en makkelijk te voet te verkennen. In het dorp zitten talloze tourbureaus waarbij je een excursie naar een van de nabijgelegen bezienswaardigheden kan regelen

Nazcalijnen ervaringen & beoordelingen

De Nazcalijnen ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Nazcalijnen ervaring.

Er is 1 Nazcalijnen ervaring geplaatst.

9,0
Totaalscore

1 beoordeling

9,0

Vliegen!!

🇵🇪 Peru
Nazcalijnen
18-01-2017

Van te voren had ik bedacht dat ik niet perse over de Nazcalijnen hoefde te vliegen. toch wel prijzig en had natuurlijk wel van de ongelukken gehoord. Daarbij had ik niet echt een feeling bij de Nazca lijnen. Maar onder invloed van mijn reisgenoten, toch besloten in dat zes persoons vliegtuigje te stappen. Super spannend, het is toch anders als een 'gewoon' vliegtuig. Raampje open, kotszakje in de hand en al rammelend gaan met die banaan.
Dat vliegen in het vliegtuigje over de woestijn, dat maakt het bijzonder. De lijnen zijn ook bijzonder, maar ik vond ze qua grootte nog al tegen vallen, ik moest soms wel even goed kijken om er nou daadwerkelijk iets in te zien. Maar het uitzicht en het idee dat je in zo'n klein vliegtuigje zit, maken het een unieke ervaring!
Het stadje Nazca is niet bijzonder, prima om even een hapje te eten en boodschapjes te doen.

Vanuit Nazca een andere bijzonder uitstapje gemaakt naar Chauchilla Cemetery. Midden in de uitgestrekte woestijn een verzameling van Mummies. Beetje creepy, maar wel mooi en authentieke beelden!

Alleen gereisd

Nazcalijnen op de kaart

Bezienswaardigheden Peru

Mysterieus wereldwonder
De navel van de wereld
Mooie historische stad
Gezellig stadje aan het Titicacameer
Machtige kloof met condors
Hoofdstad van Peru
Must-see in Peru
Pittoresk dorpje tussen de zandduinen
Thuishaven voor outdoor liefhebbers
Junglestadje in de Amazone van Peru
Relaxte strandbestemming in Peru
Eeuwenoud Inca-erfgoed
De mooiste trekking van Peru

Reizen naar Nazcalijnen

Groepsrondreis met Dragoman door Peru en Bolivia

Groepsrondreis met Dragoman door Peru en Bolivia

Groepsrondreis
22 dagen

Tijdens dit overland-avontuur door Peru en Bolivia bezoek je op verschillende plaatsen de overblijfs...

vanaf
€ 1.690
Groepsreis Peru in 2 weken; Mystieke steden in de Andes

Groepsreis Peru in 2 weken; Mystieke steden in de Andes

Groepsrondreis
17 dagen

In Peru ligt de cultuur voor het oprapen: de vele overblijfselen uit de Incatijd zoals de wereldbero...

vanaf
€ 2.124
18-daagse groepsrondreis Peru & de Inca's

18-daagse groepsrondreis Peru & de Inca's

Groepsrondreis
18 dagen

Ga mee op deze prachtige rondreis door Peru. De route voert ons onder meer langs de Ballestas eiland...

vanaf
€ 2.199
Familiereis PERU AVONTUUR - 21 dagen; Avontuur in de Andes

Familiereis PERU AVONTUUR - 21 dagen; Avontuur in de Andes

Familiereis
21 dagen

Dit is een familiereis voor gezinnen met kinderen tot 19 jaar. Peru staat bekend om zijn Incaruïnes...

vanaf
€ 3.170

Reizen naar Peru

Wil je meer weten over reizen naar Peru? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Peru