Puno

Gezellig stadje aan het Titicacameer

De Peruaanse stad Puno is het centrum van een streek vol bijzondere verhalen. Met Puno als uitvalsbasis bezoek je afgezonderde eilanden en bijzondere indianendorpen, oude opgravingen en mysterieuze tempels.

Puno

Havenstad Puno ligt pal aan het enorme Titicacameer. Het is het grootste meer van Zuid-Amerika, en het hoogst bevaarbare water ter wereld. Het uitgestrekte meer is bezaaid met eilandjes waar je kennis maakt met indianenstammen en eeuwenoude tradities.

Het stadje Puno

Puno is een rustig stadje in het oosten van Peru. Het ligt vlakbij de grens met Bolivia en veel reizigers maken er een stop voordat ze de grens oversteken. In het stadje zelf kun je een paar bezienswaardigheden bekijken, zoals het Coca Museum, de kathedraal van Puno en El Arco Deustua, en ’s avonds wordt het erg gezellig in de straat Jiron Lima. Hier komen reizigers en locals bijeen, klinkt regelmatig muziek en vind je talloze restaurants en bars. Maar daar is alles wel mee gezegd, want de meest bijzondere plekken liggen juist rondom de stad. Verdoe dus niet te veel tijd in de stad zelf, maar zie Puno als een uitvalsbasis om de omgeving uit te kammen.

Puno, Peru

Uros, Puno

Vrouwen aan het werk op Urus, Puno

Drijvende eilanden van de Uros

Puno ligt aan de oevers van het Titicacameer. Vanuit de stad vertrekken boottochten, waarvan de meesten naar de drijvende eilanden van de Uros indianen gaan. Deze bijzondere eilanden bestaan uit rieten bodems en zijn bebouwd met huizen en andere bouwwerken. Aangenomen wordt dat de indianen honderden jaren geleden naar het meer zijn gevlucht om aan vijandige stammen te ontsnappen. Bezoek de eilanden met een gids om meer te weten te komen over deze bijzondere bevolkingsgroep en hun gebruiken. Als je het interessant vind kun je ook een nachtje op één van de eilanden blijven slapen.

Isla Taquile

Isla Taquile is een prachtig, heuvelachtig eiland in het Titicacameer. Er zijn geen wegen en auto’s, en de bewoners doen alles te voet. Het centrum van het eiland is het gezellige dorpsplein, maar om daar te komen moet je eerst een flinke wandeling omhoog maken. Eenmaal boven word je gelukkig met open armen ontvangen door de kleurrijke bevolking. Een geweldige plek om een paar uurtjes rond te lopen, te eten en om van het uitzicht te genieten.

Taquile eiland, Puno

Isla Taquile, Puno

Sillustani, Peru

Sillustani

Op 3 kwartier rijden van Puno ligt Sillustani, een mysterieuze plek die beroemd is om haar vele ruïnes. Honderden jaren geleden begroeven de indianen hier hun leiders in enorme cilindervormige graftombes. Een groot deel van de torens is goed bewaard gebleven, en dat levert een fascinerend plaatje op. Met een deskundige gids kun je een bijzondere en leerzame wandeling door het gebied maken.

Chucuito

Chucuito ligt op 19 kilometer ten zuiden van Puno. Het is een klein, slaperig dorpje met een paar hostels en restaurants. De belangrijkste bezienswaardigheid is de ruïne van de Tempel van de Vruchtbaarheid. Deze oude Inca-tempel is bezaaid met fallussen en was ooit het toneel van massale vruchtbaarheidsrituelen. Toch is de herkomst van deze tempel minder spannend dan je zou denken: hoewel de tempel zelf honderden jaren oud is, zijn de fallussen pas recent bijgezet door de lokale bevolking. Een idee dat was ontstaan na een nachtje doorhalen. Wil je dat met eigen ogen bekijken? Maak een stop in Chucuito op weg naar Bolivia of neem de bus vanuit Puno voor een dagtripje.

Chucuito, Peru

Cutimbo, Puno

Cutimbo

Voor mooie uitzichten over de omgeving moet je in Cutimbo zijn. Deze bijzondere plek ligt bovenop een hoge bergtop, en heeft veel weg van Sillustani. Ook hier vind je hoge graftorens, met beeltenissen van apen, poema’s en slangen in de stenen gekerfd. Maar omdat Cutimbo door weinig mensen wordt bezocht kun je hier op je gemak rondkijken. Om er te komen kun je een taxi nemen in Puno, Cutimbo is ongeveer 20 minuten rijden.

Amantani

Midden in het Titicacameer ligt het eiland Amantani, een vredige plek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Er is geen elektriciteit, geen warm water, geen auto’s en geen kennis van de Engelse taal. Maar dat maakt niet uit want het eiland is prachtig, er zijn een aantal ruïnes die je kan bezoeken en de zonsondergang is fenomenaal mooi. Via een toeristenbureau in Puno kun je bovendien een overnachting bij een lokale familie boeken, en een onvergetelijke nacht beleven op dit bijzondere eiland.

Boot komt aan op Amantani, Puno

Zonsondergang op Amantani

Reizen naar Puno — Hoe kom je er?

Puno ligt in het zuidoosten van Peru en is het snelst te bereiken per vliegtuig. Juliaca Airport ligt ongeveer 50 kilometer verderop, en heeft dagelijkse verbindingen met Cusco en Lima. Het goedkoopst is echter met een lokale bus. Deze vertrekken dagelijks vanuit Cusco en Arequipa, en doen er minstens 6 uur over. Een alternatief is de trein, die drie keer per week tussen Puno en Cusco rijdt.

Kom je vanuit Bolivia? Er gaat twee keer per dag een bus vanuit het grensdorpje Copacabana.

Eenmaal in Puno kun je via de lokale reisbureaus tours in het gebied boeken.

Puno ervaringen & beoordelingen

De Puno ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Puno ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Puno op de kaart

Bezienswaardigheden Peru

Mysterieus wereldwonder
De navel van de wereld
Mooie historische stad
Puno
Gezellig stadje aan het Titicacameer
Machtige kloof met condors
Mysterieuze lijnen bij Nazca
Hoofdstad van Peru
Must-see in Peru
Pittoresk dorpje tussen de zandduinen
Thuishaven voor outdoor liefhebbers
Junglestadje in de Amazone van Peru
Relaxte strandbestemming in Peru
Eeuwenoud Inca-erfgoed
De mooiste trekking van Peru

Reizen naar Puno

Groepsreis Peru in 2 weken ; Mystieke steden in de Andes

Groepsreis Peru in 2 weken ; Mystieke steden in de Andes

Groepsrondreis
17 dagen

In Peru ligt de cultuur voor het oprapen: de vele overblijfselen uit de Incatijd zoals de wereldbero...

vanaf
€ 1.899

Reizen naar Peru

Wil je meer weten over reizen naar Peru? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Peru