Bukit Timah Nature Reserve

De groene long van Singapore

Wie denkt dat Singapore alleen bestaat uit wolkenkrabbers en glimmende winkelcentra heeft het mis: maak kennis met het Bukit Timah Nature Reserve, een schitterend natuurpark net buiten het centrum van Singapore.

Bukit Timah Nature Reserve

Het Bukit Timah Nature Reserve is de groene long van Singapore: zo’n 163 hectare aan oerwoud vol wilde dieren en op steenworp afstand van de grote stad. Het is de beste outdoor-bestemming in Singapore en de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de grote stad.

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum van het Bukit Timah Nature Reserve is het startpunt van je bezoek aan het natuurpark. Hier kun je je alvast een beetje voorbereiden op de verschillende wandelingen en krijg je informatie over de achtergrond van het park. Zo is er een kleine, maar interessante tentoonstelling over de bewoners van het park en je komt er meer te weten over de verschillende planten en dieren die je onderweg kan tegenkomen. Je kunt er desgewenst een gids regelen die je het park laat zien, maar het Bukit Timah Nature Reserve is ook eenvoudig op eigen gelegenheid te ontdekken.

Bukit Timah, Singapore

Bukit Timah, Singapore

Bukit Timah Hill

Het letterlijke hoogtepunt van het natuurpark is Bukit Timah Hill, dat met 163,63 meter tevens de hoogste heuvel van heel Singapore is. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over het groene park en de wolkenkrabbers van de stad in de verte, maar daar moet je wel een stukje voor omhoog lopen. Er leiden verschillende wandelroutes naar de top, maar de rode route is veruit de makkelijkste. Met deze route is het ongeveer drie kwartier à een uur om naar boven te lopen en een deel van de route gaat steil omhoog.

Dieren en planten

Het Bukit Timah Nature Reserve omvat een verrassende diversiteit aan dieren en planten. Zo vind je hier meer verschillende soorten bomen dan in heel Noord-Amerika en wonen er onder andere apen, pythons en talloze mooie vogels in het bladerdak. Langs de hoofdroute naar de top van Bukit Timah Hill staan bijvoorbeeld bomen die wel 40 tot 70 meter hoog kunnen worden en je ziet er planten met scherpe stekels en bijzondere bladeren. Let tijdens het wandelen ook op bewegingen in het struikgewas, want in het park stikt het van de makaken. De vriendelijke aapjes met hun lange staart zijn een vaak geziene gast in het natuurpark.

Bukit Timah, Singapore

Bukit Timah, Singapore

Hiken

Het park heeft in 2016 een grondige facelift gehad en alle paden zijn in uitstekende conditie. De verschillende wandelroutes staan goed aangegeven met wegwijzers en kaarten, en als je op het pad blijft, is het onmogelijk om te verdwalen. Onderweg kom je bovendien veel borden tegen met informatie over de planten en de dieren. Niet alle wandelingen leiden naar de top van Bukit Timah Hill, want er valt nog veel meer in het park te ontdekken. Hoe dieper je in het groen geraakt, hoe groter de kans om enkele bewoners tegen te komen. Een mooie route is de groene wandeling die een omweg neemt over het South View Path.

Mountainbiken

Behalve wandelroutes loopt er ook een mountainbikepad van ongeveer 6 kilometer lang door het park. Het is een avontuurlijke manier om het natuurpark te verkennen, want het pad loopt dwars door de jungle. Onderweg moet je steile rotsen, boomwortels, blubberige paden en scherpe bochten trotseren, en ben je even overgeleverd aan de elementen. Het pad is geschikt voor zowel beginners als gevorderden, maar blijf goed uitkijken voor andere mountainbikers. Vooral in het weekend kan het erg druk worden, dus plan je sportieve inspanning bij voorkeur doordeweeks. Op steenworp afstand van het park kun je degelijke mountainbikes en helmen huren.

Bukit Timah, Singapore

Bukit Timah, Singapore

Rotsklimmen

In het park bevinden zich drie steengroeves en waar vroeger in moordend tempo graniet uit de grond werd gehaald voor de bouw van wolkenkrabbers en flatgebouwen, kun je tegenwoordig al klimmend de omgeving kan bekijken. De Dairy Farm Quarry, gelegen in het noorden van het park, is helaas de enige plek waar je legaal mag rotsklimmen, de andere twee groeves kun je alleen van een afstandje bewonderen. De Dairy Farm Quarry bestaat uit twee verschillende rotsformaties, waarbij je op de linkerrots de meeste klimroutes vindt.

Reizen naar Bukit Timah — Hoe kom je er?

Het Bukit Timah Nature Reserve ligt ten noordwesten van het centrum van Singapore en is goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als de auto. Er stopt een handjevol bussen bij het Bukit Timah Shopping Centre en vanaf daar is het nog 10 minuten lopen naar de ingang van het park. Kom je met de auto, dan kun je gebruik maken van een van de parkeerplaatsen bij het bezoekerscentrum, al moet je daar soms lang zoeken naar een vrij plekje.

Het park is dagelijks geopend en valt gratis te bezoeken. Zorg dat je stevige wandelschoenen aan hebt en neem ook genoeg water mee: de temperaturen kunnen flink oplopen.

Bukit Timah Nature Reserve ervaringen & beoordelingen

De Bukit Timah Nature Reserve ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Bukit Timah Nature Reserve ervaring.

Er is 1 Bukit Timah Nature Reserve ervaring geplaatst.

1,0
Totaalscore

1 beoordeling

1,0

Heeft niets met natuur te maken

Singapore
Bukit Timah Nature Reserve
27-10-2019

bebording, wandelpaden, mountainbikeroutes. Het heeft allemaal niets met natuur te maken maar alles met een recreatiepark. De beoordeling die in dit artikel gedaan wordt is van een stuitende simpelheid. "bewoners tegenkomen"? Zijn de dieren die daar zijn geen bewoners? Is het erg dat er "geen plekje is "om je auto te parkeren? Neen, dat is niet erg. De auteur heeft een schrijfstijl die doet denken daan de manier waarop je met kleuters communiceert. Bah

Alleen gereisd

Bukit Timah Nature Reserve op de kaart

Bezienswaardigheden Singapore

Een klein stukje China in het hart van Singapore
Bukit Timah Nature Reserve
De groene long van Singapore
Hét vakantieoord van Singapore

Reizen naar Singapore

Wil je meer weten over reizen naar Singapore? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Singapore