Bilbao

Kunst en Spaanse cultuur

Bilbao is voor veel mensen het startpunt van een reis door Spaans Baskenland, maar veel reizigers reizen direct weer verder. Onterecht, vinden wij. Want sinds de komst van het prestigieuze Guggenheim heb je een gegronde reden om ook in de stad zelf wat langer rond te kijken.

Bilbao

Bilbao is misschien nog niet zo bruisend en levendig als het nabijgelegen San Sebastian, maar je kunt er wel degelijk de nodige Spaanse cultuur proeven. Geniet van Baskische hapjes in een pintxosbar en trek een paar uur uit om te dwalen in de steegjes van Casco Viejo.

Guggenheim Museum

Het hoogtepunt van een stedentrip Bilbao is een bezoek aan het Guggenheim Museum. De naam komt je ongetwijfeld bekend voor, want dit is een officiële dependance van het Guggenheim in New York. Hier kun je experimentele moderne kunst en meesterwerken bewonderen van wereldberoemde kunstenaars. Voordat je naar binnen stapt is het trouwens ook de moeite waard om het gebouw zelf te bewonderen, want het museum geldt als een van dé arcchitectonische hoogtepunten van de afgelopen jaren.

Bilbao, Spanje

Bilbao, Spanje

Museo de Bellas Artes

Naast het Guggenheim is er nog een museum in Bilbao dat je op je lijstje wilt zetten: Museo de Bellas Artes, oftewel het Museum voor de Schone Kunsten. Hier kun je zo’n 8000 kunstwerken bekijken uit verschillende periodes en zijn de schilderijen van onder andere Van Dyck, El Greco en Gauguin vertegenwoordigd. Na het Guggenheim is dit het grootste museum in Baskenland, dus neem ruim de tijd om alles goed te bekijken.

Casco Viejo

Bilbao staat bekend als een moderne havenstad, maar het oude centrum is verrassend sfeervol. Hier kun je dwalen door typisch Spaanse straten, waar de hoge herenhuizen zijn voorzien van karakteristieke balkons. Casco Viejo wordt van oorsprong gevormd door een zevental straten en het is een aanrader om hier de sfeer te proeven. Je vindt er tal van leuke barretjes en cafés waar je samen met de locals kan proosten.

Bilbao, Spanje

Bilbao, Spanje

Kathedraal van Santiago de Bilbao

Een van de opvallendste bouwwerken in het oude centrum van Bilbao is de Kathedraal van Santiago de Bilbao. De kathedraal ligt midden in het historische deel van Bilbao en dateert oorspronkelijk uit de 14de eeuw. Door de jaren heen is er het een en ander gerenoveerd, waardoor het huidige bouwwerk een mix is van verschillende bouwstijlen. Je kunt gratis een kijkje nemen in de kathedraal en de vele details bewonderen.

Pintxos eten

De Baskische keuken is een goede reden voor een bezoek aan de regio, want dat je hier lekker kunt eten staat vast. Met name de pintxos zijn wereldberoemd en die eet je bij voorkeur in een barretje in het centrum. Pintxos zijn kleine hapjes die worden gemaakt van plakjes stokbrood. De broodjes worden royaal belegd en vervolgens met een prikkertje vastgeprikt. In een pintxosbar staan deze hapjes in grote schalen op de bar en kan je tijdens het borrelen regelmatig een hapje pakken. Je moet wel de prikkertjes bewaren en kunt deze achteraf afrekenen. Je betaalt vaak een klein bedrag per prikkertje. Behalve Casco Viejo vind je ook veel leuke barretjes in de wijk Abando.

Bilbao, Spanje

Bilbao, Spanje

Mercado de la Ribeira

De mooiste en lekkerste markthallen ter wereld vind je in Spanje, en ook in Bilbao moet je een kijkje nemen op de lokale markt. Mercado de la Ribeira ligt aan de oevers van de rivier en is een paradijs voor liefhebbers van de Spaanse keuken. De hal is tot de nok gevuld met kramen waar je de lekkerste lokale producten kan proeven en kopen. Verlekker je aan lokale kazen, gedroogde hammen en de beste streekproducten. Je kunt er inkopen doen voor de lunch of een smakelijk souvenir voor thuis uitzoeken.

Funicular de Artxanda

Bilbao wordt omringd door een heuvelachtig gebied en er zijn tal van plekken waar je een mooi uitzicht hebt. Een van die plekken is de Artxanda berg, waar je ook een park en enkele andere voorzieningen vindt. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad. Je kunt er komen door het kabelbaantje te nemen, de Funicular de Artxanda. Deze elektrische kabelbaan brengt je in slechts drie minuten naar boven en onderweg word je al getrakteerd op de mooiste vergezichten. Het treintje gaat elke 15 minuten en vertrekt in de buurt van het Guggenheim Museum.

Bilbao, Spanje

Bilbao, Spanje

Reizen naar Bilbao — Hoe kom je er?

Bilbao ligt aan de noordkust van Spanje, in de autonome regio Baskenland. De stad heeft een eigen vliegveld en vanaf Amsterdam kun je al voor € 100 retour vliegen. KLM en Vueling hebben een directe verbinding en met 2 uur vliegen sta je op Spaanse bodem.

Eenmaal aangekomen in Bilbao wordt het afgeraden om zelf met een huurauto het centrum in te gaan, want met veel eenrichtingsstraten is het moeilijk navigeren. Dat kun je beter overlaten aan taxichauffeurs. Gelukkig kun je wel gebruik maken van de bus of de metro, en ook lopend kom je een heel eind. Houd wel rekening met de afstanden, want van het Guggenheim naar Casco Viejo is het een half uur lopen.

Bilbao ervaringen & beoordelingen

De Bilbao ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Bilbao ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor Spanje.

Bilbao op de kaart

Bezienswaardigheden Spanje

Parel van Spaanse costa
Levendige hoofdstad van Spanje
Vurig en temperamentvol
Het relaxte alternatief voor Barcelona
Spanje in een notendop
Ontdek de ruige noordkust van Spanje
Natuur en architectuur op de Canarische Eilanden
Het bruisendste eiland in de Middellandse Zee
Stad, strand en cultuur in Andalusië
Zon, zee en zand
Witte stranden en een azuurblauwe zee
Populaire bestemming aan de Spaanse kust
Bergketen in het noorden van Spanje

Reizen naar Bilbao

8-daagse rondreis Ontdek het andere Spanje

8-daagse rondreis Ontdek het andere Spanje

Groepsrondreis
8 dagen

Tijdens deze rondreis maak je kennis met het noorden van Spanje. Ontdek de futuristische stad Bilbao...

vanaf
€ 500

Reizen naar Spanje

Wil je meer weten over reizen naar Spanje? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Spanje

Blogs over Bilbao