Brownsberg Natuurpark

Geweldig mooi natuurgebied

Suriname bestaat voor het overgrote deel uit ongerepte natuurgebieden en dichte oerwouden waar je kan overnachten in simpele hutjes tussen het groen. Een van de beste plekken om die mooie natuur in Suriname te ervaren is in het mooie Brownsberg Natuurpark, gelegen op 500 meter hoogte aan de rand van het Brokopondo-stuwmeer en op slechts een klein stukje rijden buiten Paramaribo.

Brownsberg Natuurpark

Het Brownsberg Natuurpark is een van de toegankelijkste natuurgebieden van Suriname en dat maakt het een populaire keuze voor een uitstapje naar de natuur. Het woud is onderdeel van het uitgestrekte Amazonegebied, met bijzondere bloemen, planten en dieren, maar je vindt er mooie uitzichtpunten, hoge watervallen en bijzondere slaapplekken in de natuur.

Mazaroniplateau

Op de top van de berg vind je het Mazaroniplateau, dit is het startpunt van vele mooie wandelingen en je hebt er een geweldig uitzicht over de groene omgeving en het lager gelegen Brokopondomeer. Je kan het plateau al wandelend in een uurtje omcirkelen, maar ook avontuurlijke tochten maken naar mooie watervallen verderop. Als je wil blijven overnachten in het natuurpark dan is dit ook de aangewezen plek, op het Mazaroniplateau vind je namelijk enkele simpele hutjes en hangmatten waarin je de nacht kan doorbrengen.

Brownsberg Natuurpark, Suriname

Brownsberg Natuurpark, Suriname

Brokopondomeer

Aan de voet van de Brownsberg ligt het Brokopondomeer, een reusachtig stuwmeer dat in de jaren-60 werd aangelegd voor de winning van elektriciteit. Het donkere wateroppervlak wordt hier en daar onderbroken door kale boomstammen die recht omhoog steken en onder water leven bijtgrage piranha’s. Vanaf het Mazaroniplateau heb je een geweldig uitzicht over het meer, maar het loont ook zeker de moeite om af te dalen en een boottochtje te maken. Combineer je bezoekje aan het Brownsberg Natuurpark met een bezoek aan het meer, en peddel naar een van de eilandjes om je eigen maaltijd op te vissen en de nacht door te brengen aan de waterkant.

Leoval

Een intensieve wandeling door het oerwoud brengt je naar mooie uitzichtpunten en watervallen die van grote hoogte naar beneden komen gestort. Een must visit is de Leoval, want het pad ernaartoe is in vergelijking met de andere watervallen redelijk goed begaanbaar en bestaat deels uit trappen. De route naar de waterval wordt goed aangegeven door bordjes en is makkelijk te vinden op eigen gelegenheid, maar het is ook zeker interessant om met een gids op pad te gaan. Deze weet namelijk precies waar je moet zijn en kan je onderweg wijzen op wilde dieren en bijzondere planten. Na een klim van ongeveer een half uur kun je jezelf belonen met een heerlijke koude douche. Zeker als het heeft geregend mag je rekenen op een flinke straal.

Brownsberg Natuurpark, Suriname

Brownsberg Natuurpark, Suriname

Ireneval

Een van de populairste bestemmingen in het park is de Ireneval, een 10 meter hoge waterval waarbij het water als een waaier naar beneden stort. Vanaf het hoofdkwartier op het Mazaroniplateau is het ruim een uur wandelen en een beetje conditie is hier geen overbodige luxe: je moet veel klimmen en afdalen, en de hitte maakt het extra zwaar. Eenmaal op de plek van bestemming kun je gelukkig afkoelen in het frisse water van de waterval en al het zweet van je af laten spoelen. Neem ruim de tijd om hier te pauzeren en bij te komen van de tocht, want de terugweg is ook zeker niet makkelijk. Bij de waterval bevindt zich de ingang van een oude goudmijn, een overblijfsel uit de tijd dat in dit gebied goud werd gewonnen.

Witi kreek

Hoewel Brownsberg door veel toeristen wordt bezocht, is het makkelijk ontsnappen aan andere mensen als je het pad naar Witi kreek volgt. Dit stukje natuur ligt aan de voet van de Brownsberg en is te bereiken via een pittige wandeling bergafwaarts. Houd rekening met anderhalf à twee uur wandelen, maar eenmaal beneden wacht een heerlijke rivier waarin je lekker kan afkoelen.

Brownsberg Natuurpark, Suriname

Brownsberg Natuurpark, Suriname

Wilde dieren spotten

Het Brownsberg Natuurpark is de uitgelezen plek in Suriname om wilde dieren te spotten. Zo leven er honderden verschillende soorten vogels in het park en kun je tijdens je wandeling door het dichte woud zomaar brulapen, kikkers, reuzenschildpadden, wilde varkens tropische vlinders of slangen tegenkomen.

Reizen naar Brownberg Natuurpark — Hoe kom je er?

Het Brownsberg Natuurpark ligt op zo’n 130 kilometer van Paramaribo en is verrassend goed te bereiken vanuit de Surinaamse hoofdstad. Je bent zo’n twee uur onderweg en dat maakt het een uitstekende bestemming voor een één- of meerdaagse excursie. Je kan het park op eigen gelegenheid bezoeken door een auto met vierwielaandrijving te huren en zelf naar het park te rijden, maar er zijn in de stad ook volop reisbureautjes die een georganiseerde excursie voor je kunnen regelen. Het voordeel daarvan is dat je onder begeleiding van een gids meer te weten komt over het park en haar bewoners, en dat maaltijden en water voor je worden verzorgd. Als je wil blijven overnachten, dan vind je in het park enkele simpele hutjes en hangmatten.

Brownsberg Natuurpark ervaringen & beoordelingen

De Brownsberg Natuurpark ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Brownsberg Natuurpark ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Brownsberg Natuurpark op de kaart

Bezienswaardigheden Suriname

Brownsberg Natuurpark
Geweldig mooi natuurgebied
Kloppend hart van Suriname
Het Joodse erfgoed van Suriname

Reizen naar Suriname

Wil je meer weten over reizen naar Suriname? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Suriname