Bezienswaardigheden

De mooiste bezienswaardigheden van Suriname

Paramaribo

In de Surinaamse hoofdstad Paramaribo vind je een mix tegen van Noord-Amerika en tropisch Amerika. In de straten staan stenen en houten huizen, moskeeën en synagogen door elkaar. De tijd van Nederlandse geschiedenis kom je nog tegen in de oude stadskern met straten als de Herenstraat, Gravenstraat en Keizerstraat. In het centrum van de stad staat het presidentieel palies, tegenover het Onafhankelijksplein. Ook Fort Zeelandia, een 17-eeuws fort, is zeker een bezoekje waard. Dit voormalig Hollandse verdedigingsbolwerk vormt namelijk de oorsprong van Paramaribo. Nu is het Surinaams Museum er gevestigd.

Aan de waterkant van Paramaribo kun je lekker zitten en eten, wandelen of genieten van de artiesten die er optreden. De groene Palmentuin met zijn tropische vogels en inheemse apen is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Paramaribo, samen met de Petruskathedraal die een prachtig uitzicht biedt op de stad. Niet ver van Paramaribo ligt het W.J. van Blommestein Meer, een van de grootste meren ter wereld.

Brownsberg Natuurpark

Als je de stadsdrukte van Paramaribo wilt ontvluchten, kun je op zo’n 130 kilometer ten zuiden van de hoofdstad ontspannen in Brownsberg Natuurpark. Hier kun je in redelijk comfort in het tropisch regenwoud vertoeven. Allerlei wandelpaden en wegwijzers voeren je langs de hellingen van de berg naar watervalletjes en uitkijkposten. Over het uitzicht vanaf het 500 meter hoge bergplateau over het Brokopondo-stuwmeer en het regenwoud kunnen we je niet veel vertellen, behalve dan dat het ronduit schitterend is. Maar je zult het echt zelf moeten zien om het te geloven.

Jodensavanne

Je waant je echt in de jungle in de Jodensavanne, het savannebos dat aangenaam ruikt naar guaves en anijs. Er zijn meer vlinders en vogels dan je kunt tellen en misschien kom je nog wel een kwasikwasi (neusbeertje) tegen. Vroeger was de savanne een kolonie, maar 30 jaar werd hij verlaten en sindsdien heeft de jungle hem weer bijna volledig opgeëist. Zoek maar eens onder de groene toplaag en je vindt er nog een aantal bijna complete gebouwen. Zoals de naam al doet vermoeden, begonnen Engelse en Portugese joden rond 1650 op de Jodensavanne plantages en stichtten zij hier een soort van joodse vrijstaat. Middelpunt van de kolonie was de Beracha Ve Salomsynagoge tot in de 19e eeuw veel joden naar de stad trokken. Je kunt ook nog lopen op het oude Cordonpad, wat een militair ruiterpad is uit de slaventijd.

Danpaati

De naam Danpaati is afkomstig van de plaats Dan, die aan de oever ligt. Danpaati is dus het eiland van Dan. Het is geen groot eiland (slechts 40 meter lang en 100 meter breed), maar het is wel een oase van rust. Het woord relaxen zou hier uitgevonden kunnen zijn. Een beetje zwemmen in de rivier, hangen in een hangmat, lekker eten, genieten dus!

Meer weten over reizen naar Suriname?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Suriname