Jodensavanne

Het Joodse erfgoed van Suriname

Jodensavanne is een oude Joodse nederzetting aan de oevers van de Surinamerivier. Het is historisch gezien een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Suriname, en als je de tijd hebt moet je zeker een kijkje gaan nemen.

Jodensavanne

Jodensavanne is gelegen in de jungle en je wordt er omgeven door mooie bloemen en wilde dieren. Een plek die volledig is opgeëist door de natuur, maar waar je door een gids even kan worden meegenomen naar een afgesloten tijdperk.

Geschiedenis van Jodensavanne

Omstreeks 1640 kwamen de eerste Joden vanuit Europa naar Suriname en zij vestigden zich aan de oevers van de Surinamerivier. Ze legden suikerrietplantages aan en hielden slaven, en de gemeenschap groeide exponentieel tot er uiteindelijk meer dan 700 mensen woonden. In de hoogtijdagen waren er in Suriname in totaal zo’n 115 Joodse plantages, waar duizenden slaven werkten. Jodensavanne wordt gezien als een plek van bijzondere historische waarde: het was destijds de enige plek van het westelijk halfrond waar Joden een autonome nederzetting hadden. Een grote brand in 1832 betekende echter het einde van de kolonie en de meeste inwoners verhuisden naar Paramaribo. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd op deze plek een interneringskamp voor NSB’ers gebouwd en na de oorlog volgden nog enkele restauratiepogingen. In 2009 is Jodensavanne benoemd tot Nationaal Monument van Suriname.

Met de bus of boot naar Jodensavanne

Jodensavanne ligt ten zuiden van Paramaribo en je kan er op eigen gelegenheid naartoe of aansluiten bij een tour. Vooral dat laatste is een aanrader, want een goede gids kan je een heleboel vertellen over de plek en historie. Geloof ons, dat maakt de oude ruïnes een stuk interessanter dan wanneer je er in je eentje zou rondlopen. Kies je voor een tour, dan heb je twee opties: je kunt met de bus of met de boot. Beide voeren je door een schitterend natuurgebied en bieden een dagvullend programma, maar het leukst is het natuurlijk om met de boot te gaan. Tijdens zo’n excursie stop je onderweg bij enkele interessante bezienswaardigheden langs de rivier en kun je Suriname op een heel ander niveau leren kennen.

Beracha Ve Salomsynagoge

Een van de belangrijkste bouwwerken van de vroegere Jodensavanne was de synagoge. De Beracha Ve Salomsynagoge is de oudste synagoge van het westelijk halfrond, al is er niet heel veel meer van over. Door een grote brand in 1832 werden alle huizen in de omgeving verwoest, maar de synagoge bleef in gebruik voor diensten tot ongeveer 1860. Daarna raakte het in verval en werd het gebouw overgenomen door de overwoekerende jungle. Tegenwoordig is er niet veel meer van over dan een ruïne, maar er staan wel enkele informatiebord met tekeningen van hoe het er vroeger moet hebben uitgezien. 

Waterbron

De reden dat destijds precies op deze plek een nederzetting werd gesticht is vanwege de gunstige hoge ligging en de aanwezigheid van twee waterbronnen in het gebied. Een van de twee waterbronnen op Jodensavanne wordt al eeuwenlang een geneeskrachtige werking toegeschreven, maar verwacht er niet teveel van. Het is een piepklein stroompje waar je makkelijk aan voorbij zou kunnen lopen.

Begraafplaatsen

De meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Jodensavanne zijn de oude begraafplaatsen, die liggen verscholen in het oerwoud. Deze begraafplaatsen zijn vrij toegankelijk en vormen de laatste rustplaats van de Joodse immigranten. Ze zijn verrassend goed bewaard gebleven en dat maakt het bezoek extra bijzonder. De vele schots en scheve grafzerken zijn erg indrukwekkend, en lokale gidsen kunnen je meer vertellen over de mensen die hier liggen begraven en helpen met het ontcijferen van de teksten en symbolen op de grafzerken.

Redi Doti

Redi Doti is een klein inheems dorp op steenworp afstand van Jodensavanne, en als je toch in de buurt bent moet je ook hier een kijkje nemen. Hier wonen zo’n 100 mensen die nog traditiegetrouw leven van jacht, visvangst en landbouw. Een interessante plek om rond te lopen, want de vriendelijke bewoners ontvangen je met open armen. Je kunt er een nachtje blijven slapen en vanaf hier uitstapjes maken naar Jodensavanne. Reken echter niet op heel veel luxe, je slaapt in een hangmat in de openlucht.

Reizen naar Jodensavanne — Hoe kom je er?

Jodensavanne ligt hemelsbreed zo’n 50 kilometer ten zuiden van Paramaribo en is zowel over het water als over de weg bereikbaar. Zoals gezegd kun je Jodensavanne ook met eigen vervoer bezoeken. Kom je met een huurauto, dan volg je de de Surinamerivier tot het plaatsje Carolin om daar de rivier over te steken. Vanaf dat punt is het nog maar een klein stukje rijden, je hoeft alleen de juiste bordjes te volgen.

Laat je het liever over aan de professionals, dan kun je vrijwel overal in Paramaribo een excursie boeken naar Jodensavanne. Vraag bij de receptie van je hotel of guesthouse naar betrouwbare tours. Je hebt keuze uit een excursie per bus of per boot, maar een boottochtje door de jungle is toch echt het meest speciaal.

Jodensavanne ervaringen & beoordelingen

De Jodensavanne ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Jodensavanne ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Jodensavanne op de kaart

Bezienswaardigheden Suriname

Geweldig mooi natuurgebied
Kloppend hart van Suriname
Jodensavanne
Het Joodse erfgoed van Suriname

Reizen naar Suriname

Wil je meer weten over reizen naar Suriname? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Suriname