Kilimanjaro

Het dak van Afrika

De iconische Kilimanjaro berg is met 5895 meter de hoogste berg van Afrika en één van de top bezienswaardigheden in Tanzania. Een Kilimanjaro beklimming staat bij vele reizigers op de bucketlist!

Kilimanjaro

De Kilimanjaro in Tanzania is een interessante bezienswaardigheid voor de echte natuurliefhebbers. In totaal bestaat de Kilimanjaro uit drie vulkanische bergen met elk hun eigen kenmerken en karaktertrekken. Als je de beklimming wilt doen, dan moet je rekenen op minimaal vijf dagen activiteit.

De bergen

Op de eerste plaats is er de Mawenzi berg, welke een totale hoogte van 5148 meter heeft. Daarnaast is er de Shira berg, met een hoogte van 3962 meter, en de hoogste berg is de Kibo. Deze berg heeft een hoogte van maar liefst 5892 meter. Het is niet alleen de hoogste berg die behoort tot de Kilimanjaro, maar ook de hoogste berg van heel Afrika. Het is een hele onderneming om de populaire Kilimanjaro te beklimmen. Je hebt de keuze uit meerdere routes, waarvan de kortste route in totaal vijf dagen duurt.  Uiteraard krijg je er heel wat voor terug, want onderweg kun je genieten van de mooiste uitzichten.

Kilimanjaro

Mawenzi

Kibo, Kilimanjaro

De Kibo berg

Midden in de vochtige tropen is de Kibo te vinden. De hoogte van een kleine zes kilometer is natuurlijk al bijzonder indrukwekkend. De vrijstaande berg kan beklommen worden, maar het is wel aan te raden hier goed voor te trainen. Je bent niet zomaar aan de top. Het is belangrijk om goed geoefend te zijn, zodat je onderweg meer bezig kan zijn met de indrukwekkende omgeving dan met je conditie. Over het jaar gezien haalt ongeveer 50% van alle wandelaars die de gok wagen ook daadwerkelijk de top. De andere helft moet vroeger of later staken.

Kilimanjaro Airport

Wanneer je naar Kilimanjaro reist, dan kun je landen op Kilimanjaro Airport. Dit is een bezienswaardigheid op zich. Het vliegveld is zeer kleinschalig, waardoor het bijna eerder op een restaurant lijkt met een parkeerplaats voor vliegtuigen. Het gebouw is niet alleen kleinschalig, maar ook bijzonder sfeervol en gezellig. Het is zeker de moeite waard hier wat tijd door te brengen voor je de reis vervolgt. Bij Kilimanjaro Airport kun je heerlijk wandelen in de tuin van het vliegveld. Je wandelt automatisch door deze tuin wanneer je verder reist vanaf het vliegveld.

Kilimanjaro Airport

Kilimanjaro beklimming

Kilimanjaro beklimming

Een beklimming van de Kilimanjaro

Als je de Kilimanjaro wilt gaan beklimmen, dan zou acclimatisatie centraal moeten staan. De klim is technisch absoluut niet moeilijk, maar des te meer zwaar. Je moet een enorme hoogte beklimmen en doet dit voor het grootste deel in een behoorlijk tempo. Dit wil zeggen dat je snel hoogte wint. Dit kan hoogteziekte als gevolg hebben. Een groot deel van alle wandelaars krijgt hier last van. Het is dan ook belangrijk om je lichaam regelmatig aan de hoogte te laten wennen om te voorkomen dat je de wandeling moet staken wegens hoogteziekte. Wanneer je met een reisorganisatie aan de trip naar boven begint, dan wordt er in de planning vaak rekening gehouden met een dag extra voor de acclimatisatie. 

De Machame route

De Machame route wordt ook wel de Whiskey route genoemd en behoort tot de meest populaire routes. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je onderweg kunt genieten van een zeer gevarieerde en inspirerende natuur. De route begint in het mooie tropische regenwoud, waar de meest uiteenlopende soorten apen kunnen worden bewonderd. Vervolgens kom je in een deel van waar je een bijzonder uitzicht op Mount Meru hebt. De Machame route is overigens niet alleen zo populair om het bijzondere uitzicht dat je onderweg hebt, maar ook om de stilte en de relatief geleidelijke klim. Deze zogenaamde Whiskey route is dan ook ideaal voor de wat minder getrainde wandelaars.

Kilimanjaro beklimming

Kilimanjaro beklimming

Kilimanjaro beklimming

De Marangu route

De Marangu route staat ook wel bekend als de Coca Cola route en is de meest populaire route in het gebied. Dit heeft alles te maken met het feit dat dit de kortste route naar de top is, al is het zeker niet de meest eenvoudige route. Wanneer je deze route naar de top volgt, dan kom je onderweg sfeervolle hutjes tegen waar de nacht kan worden doorgebracht. De route is te volgen in vijf dagen tijd, maar zeker mensen die last krijgen van hoogteziekte, en dat risico is groot op deze route, nemen een dag extra de tijd om te acclimatiseren.

De Lemosho en de Rongai route

Als je deze route volgt, dan kun je van een mooi uitzicht genieten tijdens je geleidelijke stijging. De meest ervaren wandelaars en beklimmers kunnen de route afleggen in zeven dagen, maar verreweg de meeste beklimmers doen er toch acht tot negen dagen over. Juist omdat het om een route gaat die wat langer duurt is de route minder populair. Je kan onderweg dan ook zeker genieten van rust. De Rongai route begint op een behoorlijke hoogte, waardoor deze het minst geschikt is voor mensen die (mogelijk) last krijgen van hoogteziekte.

Kilimanjaro

Reizen naar Kilimanjaro — Hoe kom je er?

Je kunt in Nederland direct van Amsterdam naar Kilimanjaro Airport vliegen. De vlucht duurt een kleine negen uur. In de winter is het twee uur later in Tanzania. In de zomer is het verschil slechts één uur.

Beste reistijd Kilimanjaro

Tanzania en de Kilimanjaro zijn gelegen in de buurt van de evenaar. Dit betekent dat de temperatuur vrij constant is het hele jaar door. De beste tijd voor een bezoek aan het nationale park en de klim naar de top van Kilimanjaro zijn echter wel enigzins te noemen. De droge seizoenen (de maanden januari, februari en juni tot en met augustus) zijn het meest geschikt voor een bezoek en/of beklimming van Mount Kilimanjaro. Met name de maanden januari en februari zijn populair vanwege de goede omstandigheden. Dit zijn namelijk de warmste maanden, waardoor het relaxt klimmen is en daarnaast heb je dan meestal een mooi helder uitzicht.

Kilimanjaro ervaringen & beoordelingen

De Kilimanjaro ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Kilimanjaro ervaring.

Er is 1 Kilimanjaro ervaring geplaatst.

10,0
Totaalscore

1 beoordeling

10

Geweldige ervaring!

🇹🇿 Tanzania
Kilimanjaro
27-09-2017

Prachtige tocht van de tropen naar de pool. Vegetatie-veranderingen, rust ruimte uitdaging, kortom een must voor diehards en mensen die van nwe. uitdagingen houden. En natuurlijk ook een safari er achteraan om vervolgens bij te komen op Zanzibar!

Gereisd met partner

Kilimanjaro op de kaart

Bezienswaardigheden Tanzania

Sensationele wildernis
Immense krater vol natuurpracht
Kilimanjaro
Het dak van Afrika
Prachtig park langs de Tarangire rivier
Hét tropische eiland van Afrika
Toegangspoort tot het paradijselijke Tanzania
De Serengeti in het klein
Het grootste wildreservaat van Afrika

Reizen naar Kilimanjaro

3 dagen Kenia - Tsavo East & Amboseli (Kilimanjaro)

3 dagen Kenia - Tsavo East & Amboseli (Kilimanjaro)

Individuele rondreis
3 dagen

Verblijf je in de buurt van Mombassa of Diani Beach? Dan kan je toch niet terug naar huis zonder da...

vanaf
€ 425
Familiereis Kenia, Tanzania en Zanzibar

Familiereis Kenia, Tanzania en Zanzibar

Tijdens deze familiereis door Kenia, Tanzania en Zanzibar reis je langs de mooiste en meest afwissel...

vanaf
€ 3.989
Groepsreis Kenia, Tanzania & Zanzibar; Oost-Afrika compleet

Groepsreis Kenia, Tanzania & Zanzibar; Oost-Afrika compleet

Shoestring heeft een rondreis boordevol avontuur samengesteld door dat deel van de wereld met het me...

vanaf
€ 2.799
13-daagse single groepsreis Out of Africa

13-daagse single groepsreis Out of Africa

Singlereis
13 dagen

We bezoeken de bekendste natuurgebieden van Kenia, zoals het Masai Mara National Reserve en het Ambo...

vanaf
€ 2.849

Reizen naar Tanzania

Wil je meer weten over reizen naar Tanzania? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Tanzania

Blogs over Kilimanjaro

5 must-do's in Tanzania
24 november 2014