Serengeti

Sensationele wildernis

Op de uitgestrekte savannen van de Serengeti is het goed dieren spotten. Van de Big Five tot grote kudde's zebra's, buffels en hyena's: Afrika's bekendste inwoners passeren hier de revue.

Serengeti

De Serengeti is beroemd om de jaarlijkse migratie van honderdduizenden gnoe's, zebra's en gazellen. Nergens ter wereld trekken dieren zo massaal van de ene naar de andere plek als op de Serengeti. Plan je reis naar de eindeloze grasvlaktes tijdens de grote trek, en wees getuige van moeder natuur.

De grote trek

Eén van de meest spectaculaire natuurverschijnselen ter wereld is de grote trek over de Serengeti. Anderhalf tot twee miljoen hoefdieren trekken in een grote cirkel over de uitgestrekte steppen, op zoek naar de vruchtbare stukken land om te grazen. De enorme kuddes gnoe's, zebra's en gazellen, worden op de voet gevolgd door hongerige leeuwen en hyena's, die op hun beurt weer op zoek zijn naar een zwakke prooi. De migratie is een prachtig gezicht en met een beetje geluk kun je daar getuige van zijn tijdens een rondreis door Tanzania. 

De cyclus begint op de hellingen van de Ngorongoro-krater, waar in een paar weken tijd tienduizenden kalveren worden geboren. De dieren vertrekken vervolgens achter de regenbuien aan. In principe duurt het rondje over de Serengeti precies een jaar, maar vanwege klimaatverandering is het de laatste decennia steeds lastiger om de migratie te voorspellen.

Great migration, Serengeti

Serengeti

Serengeti

Serengeti National Park

Het Serengeti National Park bestaat uit graslandschap, savanne's en bosrijke gebieden. Het park is vooral bekend vanwege de jaarlijkse migratie, maar er zijn genoeg dieren die hier het hele jaar door verblijven. Tijdens een safari door het park heb je een grote kans om olifanten, luipaarden, neushoorns, bavianen en struisvogels tegen te komen.

Ngorongoro-krater

De Ngorongoro-krater is de grootste intakte caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld. De krater is maar liefst 19 kilometer breed en heeft een oppervlakte van 264 vierkante kilometer. In de krater leven verschillende wilde dieren, waaronder zo'n tientallen olifanten, gevlekte hyena’s, leeuwen, zebra's, buffels en de bedreigde zwarte neushoorn. Alleen giraffes zul je hier niet tegenkomen. Vanwege hun lange gestalte kunnen ze de afdaling van de steile kraterwanden niet maken. Het Ngorongoro National Park is van 6 uur 's ochtends tot 6 uur 's avonds geopend. Zorg dat je als één van de eerste naar binnen kan, want vroeg in de ochtend zijn de dieren nog het meest actief.

Ngorongoro, Serengeti

Maswa, Serengeti

Maswa reservaat

Het Maswa reservaat ligt in het zuidwestelijke deel van de Serengeti en is met name in het droge seizoen een goede plek om wilde dieren te spotten. Door het park lopen vier rivieren, waardoor hier ook buiten het regenseizoen genoeg valt te drinken en grazen.

Masai Mara

Het natuurreservaat Masai Mara ligt net over de grens van Kenia. Niet zo spannend wat betreft de omgeving, maar des te meer wat betreft wildlife. Het absolute hoogtepunt is wanneer de dieren de gevaarlijke Mara Rivier proberen over te steken. Dat gebeurt pakweg tussen de maanden juli en oktober. Met honderden tegelijkertijd stampen ze door het water dat vol zit met krokodillen, en logischerwijs halen niet alle dieren de overkant van de rivier. Het is altijd een beetje inschatten wanneer de dieren precies langs dit punt zullen komen, maar het loont om de regenval in de gaten te houden. Om de ervaring af te maken kun je vervolgens een nachtje in het park blijven slapen. Want terwijl jij in je tent kruipt worden de dieren net actief. Luister naar het wilde gebrul in de verte en val in slaap onder de heldere sterrenhemel.

Masi Mara, Serengeti

Olduvai, Serengeti

Olduvai kloof

De Serengeti is niet alleen beroemd om zijn natuur en wildlife, het wordt ook wel gezien als de bakermat van de mensheid. In 1911 werd in de Olduvaikloof, een ravijn in het oosten van de Serengeti, bij toeval een paar oude botten ontdekt door een Duitse professor. Vanwege het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd het onderzoek pas twintig jaar later weer opgepakt. Het duurde vervolgens nog 28 jaar voordat er echt waardevollen ontdekkingen werden gedaan. Archeologen hebben ondermeer botten en overblijfselen van de oudst bekende mens gevonden. De Olduvaikloof behoort daarom tot de meest belangrijke archeologische vindplaatsen ter wereld.

Bezoek het nabijgelegen museum om meer over deze bijzondere plek te weten te komen. Er staan replica's van de belangrijkste vondsten tentoon gesteld en je kan een tour maken langs een aantal vindplaatsen.

Reizen naar Serengeti — Hoe kom je er?

Voor een bezoek aan de Serengeti kun je het best reizen via Kilimanjaro International Airport. Het is negen uur vliegen vanaf Amsterdam Schiphol en KLM vliegt heeft elke dag een rechtstreekse vlucht. De prijs voor een retourtje begint bij € 600, afhankelijk van de periode waarin je reist. Het vliegveld ligt vlakbij het stadje Arusha, de uitvalsbasis voor safari’s in dit deel van Tanzania. Van Arusha naar de Serengeti is het nog 8 uur rijden, maar de rit ernaartoe maakt een heleboel goed. Een sneller alternatief is om in Arusha met een klein vliegtuigje naar de Serengeti te vliegen.

Serengeti ervaringen & beoordelingen

De Serengeti ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Serengeti ervaring.

Er is 1 Serengeti ervaring geplaatst.

10
Totaalscore

1 beoordeling

10

Serengeti.

🇹🇿 Tanzania
29-04-2016

Serengeti is een heel mooi gebied en denk niet alleen aan de dieren die je tegenkomt, de kopjes overal waarop je nog wel eens een leeuw ziet liggen maar ook de enorme uitgestrektheid. Bij Oldovai de eerste voetstappen die er gevonden zijn van de mens, de opgravingen maar vergeet ook het nabij gelegen Shifting Sands niet. een 'wandelend' duin wat duizenden jaren geleden is ontstaan na een uitbarsting van de Ol donay Lengai vulkaan. Het duin verplaatst zich elk jaar rond de 15 meter. Het zwarte zand is magnetisch, een magische plaats. Ik heb deze reis gemaakt met Simba Safaris Ltd. een aanrader

Alleen gereisd

Bezienswaardigheden Tanzania

Immense krater vol natuurpracht
Het dak van Afrika
Prachtig park langs de Tarangire rivier
Hét tropische eiland van Afrika
Toegangspoort tot het paradijselijke Tanzania
De Serengeti in het klein
Het grootste wildreservaat van Afrika

Reizen naar Serengeti

7-daagse privé safari Tanzania - grote trek en krater!

7-daagse privé safari Tanzania - grote trek en krater!

Individuele rondreis
7 dagen

Dit is een heerlijke route in zeven dagen, waarbij je Lake Manyara, de machtige Ngorongoro krater be...

vanaf
€ 1.375
Familiereis Tanzania en Zanzibar Chill/Adventure

Familiereis Tanzania en Zanzibar Chill/Adventure

Familiereis
16 dagen

Met je familie in twee weken tijd het beste van Tanzania en Zanzibar ontdekken? Dat kan! In een beho...

vanaf
€ 4.299
Groepsreis Kenia, Tanzania & Zanzibar; Oost-Afrika compleet

Groepsreis Kenia, Tanzania & Zanzibar; Oost-Afrika compleet

Groepsrondreis
22 dagen

Ga mee op deze avontuurlijke kampeer- en hotelrondreis door het deel van de wereld met het meeste en...

vanaf
€ 3.449
Rondreis OEGANDA, KENIA EN TANZANIA - 27 dagen; Safari rond het Victoriameer

Rondreis OEGANDA, KENIA EN TANZANIA - 27 dagen; Safari rond het Victoriameer

Het Victoriameer speelt een centrale rol in deze bijzondere rondreis door Oeganda, Kenia en Tanzania...

vanaf
€ 3.995

Reizen naar Tanzania

Wil je meer weten over reizen naar Tanzania? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Tanzania