Koh Phayam

Laatste eilandparadijs van Thailand

Vrijwel alle tropische eilanden in Thailand staan inmiddels stevig op de toeristenkaart, maar er is één uitzondering: het paradijselijke Koh Phayam. Hier vind je rustige met wuivende palmbomen en kun je in alle rust vakantie vieren.

Koh Phayam

Koh Phayam is gelegen in de Andamanse Zee, een stukje onder het populaire Koh Chang en nabij de grens met Myanmar. Het is een van de laatste plekken in Thailand waar je nog echt lege stranden en ongerepte natuur vindt, dus ga erheen voor het te laat is.

Ongerept paradijs

Koh Phayam meet 5 bij 10 kilometer en is relatief klein. De oorspronkelijke bewoners leven van vis en landbouw, maar het toerisme begint ook steeds serieuzere vormen aan te nemen. Vooralsnog is het een van de absolute pareltjes aan de westkust van Thailand, want in vergelijking met de omliggende eilanden is het hier relatief rustig. Er komen wel een paar backpackers, maar dat zijn vooral reizigers die op zoek zijn naar rust. Hier zijn geen auto’s, de stroom valt regelmatig uit en behalve een paar kleine kiosken voor je broodnodige flessen water en snacks zijn er geen grote winkels. Lange tijd kon je ook niet pinnen op het eiland, maar sinds kort is er één pinautomaat waar je terecht kunt voor cash. Je moet het eiland overigens niet verwarren met het veel populairdere feesteiland Koh Phangan, deze ligt namelijk aan de andere kant van Thailand.

Stranden

Vanwege haar ligging in de Andamanse Zee, is Koh Phayam gezegend met een aantal prachtige stranden. Ze zijn helder wit en worden geflankeerd door eindeloze rijen met palmbomen. Het eiland heeft twee grotere stranden, maar ook tal van kleinere stukjes kustlijn die rechtstreeks uit het paradijs lijken te zijn gekomen. Sommigen zijn echter alleen toegankelijk via de zee met bijvoorbeeld een kajak, maar als je ze weet te vinden, dan heb je het rijk voor jezelf.

Ao Yai

Een van de grootste en populairste stranden van Ko Phayam is Ao Yai. Je kunt hier een handdoekje uitrollen op het zachte zand, maar ook een drankje bestellen in een van de barretjes langs het strand. Het is een van de beste plekken op het eiland om andere reizigers te ontmoeten, al wordt het hier nooit echt heel druk. Wat betreft activiteiten op het water zit je hier trouwens ook goed: je kunt voor het strand snorkelen en er zijn een aantal plekken waar je een surfboard kunt huren.

Ao Khao Kwai

Een ander bekend strand op Koh Phayam is Ao Khao Kwai, dat ligt ingeklemd tussen de mangrovebossen en een aantal rotsformaties. Het is er over het algemeen een stuk rustiger dan op Ao Yai, maar dit is wel de plek waar de meeste surfdudes rondhangen. In de ochtend en aan het eind van de middag komen ze allemaal op de golven af. Ben je geen surfer maar vind je het wel leuk om het kunstje te leren? Je kunt ook aansluiten bij een eerste lesje. Op dit strand vind je trouwens ook een van de opvallendste bouwwerken van het hele eiland: een strandtent die volledig is opgebouwd uit aangespoeld wrakhout.

Kajakken

Een deel van het eiland bestaat uit mangroves en de leukste manier om die te ontdekken is per kajak. Mangroves zijn een soort bossen die op het water groeien en de combinatie van zoet en zout water zorgt voor een uniek ecosysteem. Op het strand van Ao Khao Kwai kun je een kajak huren om op eigen gelegenheid de omgeving verkennen. Onderweg zie je tal van bijzondere vogels tussen de takken zitten, maar je hebt ook kans om bijvoorbeeld apen te zien.

Snorkelen of duiken

Hoewel Koh Phayam qua onderwaterwereld niet kan tippen aan bijvoorbeeld de Similan Eilanden of Koh Tao, is het wel degelijk mogelijk om hier te duiken of snorkelen. Als je gaat duiken word je meegenomen naar het Surin Marine National Park, dat ten zuidwesten van Koh Phayam is gelegen. In het heldere water kun je snorkelen rondom een paar piepkleine eilandjes waar tal van tropische vissen in het water zitten. Snorkelaars kunnen rondom het eiland terecht, al is de staat van het koraal daar niet al te best. Als je echt bijzondere vissen en ongerept koraal wilt zien tijdens het snorkelen, dan zul je ook een dagtrip moeten maken naar de Surin eilanden.

Reizen naar Koh Phayam — Hoe kom je er?

Koh Phayam behoort tot de provincie Ranong en is gelegen ten westen van het vasteland. Om er te komen moet je een stukje met de boot reizen. De snelle (en duurdere) boot doet er ongeveer 40 minuten over, de reguliere ferry 2 uur. Eenmaal aangekomen op Koh Phayam kun je het best een scooter huren om het eiland te bezichtigen, want er rijden geen auto’s.

Koh Phayam ervaringen & beoordelingen

De Koh Phayam ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Koh Phayam ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Koh Phayam op de kaart

Bezienswaardigheden Thailand

Boeddhabeelden, tempels en ruïnes
Drukke metropool met talloze hotspots
Roos van het noorden
Wit zand, prachtige koraalriffen en pittoreske vissersdorpjes
Parel van het zuiden
Een boeiend en groen gebied
Dé bounty eilanden van Thailand
Paradijs voor duikliefhebbers
Prachtige stranden en idyllische baaitjes
Relaxt eiland én duik walhalla
Het Full Moon Party eiland
Groen en ongerept Thailand
Dé badplaats bij Bangkok
Authentiek Thailand
Paradijselijk eiland vlakbij Bangkok
De oudste badplaats van Thailand
Één van Thailand's meest laid-back eilanden
Wondermooi natuurpark in Thailand
Paradijs in de Golf van Thailand
Pai
Het leukste bergdorpje van Thailand
Weelderig eiland in Zuid-Thailand
Ontdek ongerept Thailand
Historische koningsstad
Olifanten spotten in het wild
De toegankelijkste duikspots ter wereld
De mooiste watervallen van Thailand
42 paradijselijke eilandjes
Een van de mooiste stranden van Thailand
Ongerept paradijs aan de Thaise kust
Het letterlijke hoogtepunt van Thailand
Eeuwenoude Khmer-tempels
Levendig stadsstrand bij Pattaya
Het mooiste eiland van Thailand?
Tropische eilanden en ongerepte natuurparken
Tropische verrassing in de Andamanse Zee
Onontdekt Thailand
Koh Phayam
Laatste eilandparadijs van Thailand

Reizen naar Thailand

Wil je meer weten over reizen naar Thailand? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Thailand

Blogs over Koh Phayam