Phanom Rung

Eeuwenoude Khmer-tempels

De archeologische vindplaatsen van Sukothai en Ayutthaya ken je ongetwijfeld, maar er zijn in Thailand nog veel meer historische plekken te bezoeken. Het park Phanom Rung was onderdeel van het grote Khmer-koninkrijk en verdient absoluut een plekje in je reisschema.

Phanom Rung

Het Phanom Rung Historical Park ligt in het noordoosten van Thailand, een ongerepte en vrij onbekende streek waar maar weinig andere toeristen komen. Het tempelcomplex bestaat uit een groep eeuwenoude bouwwerken die sterke gelijkenissen vertonen met de tempels van Angkor in het nabijgelegen Cambodja.

De geschiedenis van het tempelcomplex

De geschiedenis van het Phanom Rung Historical Park begint in de tiende eeuw, als wordt gestart met de bouw van het complex. De tempels zijn gebouwd in de kenmerkende Khmer-stijl en doen sterk denken aan de tempels van Angkor, dat in Cambodja ligt. Het hindoeïstische bouwwerk werd opgedragen aan de de god Shiva en moet de heilige Kailash berg voorstellen. Het complex werd in de geschiedenis één keer grondig gerenoveerd, maar heeft de tand des tijds over het algemeen bijzonder goed doorstaan. Het is een feest om tussen de verschillende bouwwerken rond te lopen en omdat het er relatief rustig is, kun je je een goede voorstelling maken van hoe het hier vroeger was. Bij het informatiecentrum kun je uitleg krijgen over de historie van het complex.

Phanom Rung, Thailand

Phanom Rung, Thailand

De hoofdtempel

Phanom Rung is schitterend gelegen op een oude vulkaan en wordt omringd door rijstvelden. Een sereen plaatje, maar de echte blikvanger is de hoofdtempel van het complex. Deze tempel vormt het middelpunt van Phanom Rung en omvat een indrukwekkend staaltje Khmer-architectuur. De tempel is gebouwd in de vorm van een kruis en heeft vier rijkelijk versierde ingangen. Probeer op de details te letten voordat je naar binnen stapt, want hier heeft elke steen een verhaal te vertellen. Het is namelijk een van de best bewaarde voorbeelden van het vakmanschap van de Khmer.

White Elephant Hall

Een van de belangrijkste bouwwerken van het complex is de White Elephant Hall (Rohng Chang Pheuak), dat is gelegen aan het begin van de promenade. Hier kwam de koninklijke familie om zich te wassen en om kleding te wisselen vóórdat ze zich naar de hoofdtempel begaven voor rituelen. Van het paviljoen is niet heel veel meer over, maar dankzij de buitenmuren en pilaren kun je je toch redelijk een voorstelling maken van hoe het er hier vroeger aan toe ging.

Phanom Rung, Thailand

Phanom Rung, Thailand

Promenade

De hoofdtempel wordt via een lange promenade verbonden met de plek waar vroeger waarschijnlijk een paviljoen stond, en deze brede toegangsweg verdient wat extra aandacht tijdens je bezoek. De stenen promenade is 160 meter en wordt aan beide kanten geflankeerd door pilaren die typerend zijn voor de bouwstijl in de Angkor-periode. Veel tempels in Thailand hadden een dergelijke toegangsweg naar het hoofdgebouw, maar er zijn maar weinig exemplaren die zo goed bewaard zijn gebleven als deze.

Climbing Khao Phanom Rung Festival

Een bezoek aan het Phanom Rung Historical Park is het gehele jaar de moeite waard, maar er zijn een paar momenten waarop het park extra bijzonder is. Viermaal per jaar staat de zon op zo’n positie dat het licht precies door de deuren van de hoofdtempel schijnt. In april en september tijdens zonsopgang en in maart en oktober tijdens zonsondergang. In april wordt bovendien ook het Climbing Khao Phanom Rung Festival gevierd. Het complex vormt dan het toneel van traditionele dans- en lichtshows, waar de lokale bevolking massaal op afkomt. Een bijzonder tafereel dat het bezoeken waard is.

Phanom Rung, Thailand

Phanom Rung, Thailand

Nang Rong

Het nabijgelegen stadje Nang Rong is voor de meeste bezoekers de uitvalsbasis voor een bezoek aan de tempels. Het toerisme staat er nog in de kinderschoenen en daardoor kun je een verrassend authentiek stukje Thailand beleven. Het is de moeite waard om er een paar nachtjes te blijven hangen en met een scooter door de omgeving te rijden, want het is er ontzettend mooi en puur. In het stadje zelf vind je een handjevol goedkope hotels met simpele kamers, airco en WiFi, maar je kunt desgewenst ook wat luxer slapen. Daarnaast vind je er een 7/11 om je behoefte aan snacks en frisdrank te bevredigen, en genoeg kleine eettentjes waar je typisch Thaise maaltijden kan bestellen.

Reizen naar het Phanom Rung Historical Park — Hoe kom je er?

Het Phanom Rung Historical Park ligt in het ongerepte noordoosten van Thailand, op steenworp afstand van de grens met Cambodja. Een bezoek aan het park valt dan ook goed te combineren met een bezoek aan beide landen. Om er te komen kun je vanuit Bangkok de bus nemen naar Nang Rong en daar een tuktuk nemen of iets regelen met je hotel. Eenmaal aangekomen bij het Phanom Rung Historical Park kun je de tempels eenvoudig te voet bekijken, maar vanwege de hoogteverschillen moet je flink wat trappen beklimmen. Houd daar rekening mee.


Phanom Rung op de kaart

Bezienswaardigheden Thailand

Ayutthaya

Bangkok

Chiang Mai

Koh Samui

Phuket

Kanchanaburi

Koh Phi Phi

Similan eilanden

Krabi

Koh Tao

Koh Phangan

Chiang Rai

Pattaya

Isaan

Koh Samet

Hua Hin

Koh Lanta

Khao Sok National Park

Koh Chang

Pai

Koh Lipe

Mae Hong Son

Sukhothai

Khao Yai National Park

Duiken in Thailand

Erawan Watervallen

Ang Thong Marine National Park

Railay

Khao Lak

Doi Ithanon National Park

Phanom Rung

Jomtien Beach

Koh Kood

Surat Thani

Reizen naar Thailand

Wil je meer weten over reizen naar Thailand? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Thailand

Phanom Rung ervaringen & beoordelingen

De Phanom Rung ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Phanom Rung ervaring.

Er zijn nog geen Phanom Rung ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen