Geschiedenis

Al sinds 20.000 voor Christus wonen er mensen in Turkije. In het bronzen tijdperk werden de eerste steden gebouwd door de Hattibevolking, die verjaagd werden door de Hettieten. Zij stichtten op hun beurt hier het eerste keizerrijk, dat standhield tot in de 12e eeuw. De Griekse cultuur en handel kwam rond die tijd tot bloei en dat heeft ook in Turkije zijn sporen nagelaten. In tien jaar tijd stichtte Alexander de Grote meer dan zestig steden. Na zijn overlijden werden de Grieken opgevolgd door het Romeinse Rijk, dat grote delen van Anatolië, toen Klein-Azië genoemd, bezette. Aan het einde van de 1e eeuw was heel Turkije onder controle van de Romeinen.

Na de instorting van het Romeinse Rijk ontstond uiteindelijk in 632 het Islamitische Rijk en werden de Arabieren steeds machtiger in Turkije. Zes eeuwen later ontstond er het Osmaanse Rijk, een van de grootste rijken die ooit heeft bestaan. In de 17e eeuw bereikte het rijk zijn grootste omvang. Daarna brokkelde het langzaam af.

Door de in de Eerste Wereldoorlog geleden verliezen en de bezetting van delen van Turkije werd het Turkse nationalisme aangewakkerd. Legerofficier Mustafa Kemal wierp zich vervolgens op als leider van de republiek die in 1923 ontstond. Nadat het Verdrag van Lausanne werd ondertekend werden de nieuwe grenzen en territoria van Turkije erkend. Ankara werd uitgeroepen als hoofdstad. Op den duur slaagt Kemal erin om van Turkije een modern land te maken. Niet dat dit zomaar gebeurde, maar uiteindelijk wint hij het vertrouwen van de Turken. Vanaf dat moment krijgt hij de bijnaam Atatürk (vader van de Turken). Vanaf de jaren 50 is Turkije het ene moment een democratie en het andere een dictatuur. De ene na de andere staatsgreep vindt plaats en dit gaat gepaard met veel politiek geweld. In 1983 wordt een nieuwe grondwet aangenomen, waarna er verkiezingen worden gehouden waarbij de ANAP van Turgut Özal de meerderheid behaald. Turkije wordt opengesteld voor buitenlandse investeringen en vrije handel. Hoewel het inmiddels de goede kant opgaat met het land, heeft Turkije nog wel last van een recessie, werkloosheid en de staatsschuld. In 1993 kreeg Turkije voor het eerst een vrouwelijke premier.

Meer weten over reizen naar Turkije?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Turkije