Memphis

Bakermat van de soul muziek

De Amerikaanse stad Memphis dankt zijn roem aan twee illustere figuren uit de geschiedenis: Elvis Presley en burgerrechtenactivist Martin Luther King. Zij drukten hun stempel op deze bruisende stad aan de Mississippi, dat ook wel de geboorteplaats van de soulmuziek wordt genoemd.

Memphis

Muziekliefhebbers moeten een keer in Memphis, Tennessee, geweest zijn. Hier kun je een bezoek brengen aan Graceland en naar hedendaagse blues luisteren in het kleurrijke Beale Street. Maar er is meer, want ook een bezoek aan het National Civil Rights Museum is verplichte kost tijdens een verblijf in Memphis.

National Civil Rights Museum

Op 4 april 1968 wordt burgerrechtenactivist Martin Luther King doodgeschoten op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis. Ruim 50 jaar later is het pand een museum voor burgerrechten, met tentoonstellingen over de slavernij en de moord op Martin Luther King. Verplichte kost voor iedereen die in Memphis verblijft, want de indringende tentoonstellingen laten haarfijn zien hoe het er vroeger aan toe ging in de zuidelijke staten van Amerika.

Memphis, Amerika

Memphis, Amerika

Beale Street

Als je je wilt onderdompelen in het muzikale erfgoed van Memphis, dan moet je koers zetten naar Beale Street. Hier worden bluesmuzikanten geboren en klinkt altijd wel ergens muziek. De straat is een aaneenschakeling van restaurants, cafés en clubs, waaronder de legendarische B.B. King’s Blues Club. Je kunt er elke avond aanschuiven voor live muziek en ondertussen genieten van het ultieme comfort food.

Sun Studio

Stap in de voetsporen van je favoriete blues-held en neem een kijkje in de legendarische Sun Studio. Deze muziekstudio is de plek waar menig artiest zijn carrière is begonnen. Onder andere Elvis Presley en Johnny Cash hebben hier muziek opgenomen en dat maakt het extra leuk om hier een kijkje te nemen. Er worden rondleidingen gegeven door het historische pand, maar je kunt ook je slag slaan in het winkeltje. De echte fans en verzamelaars gaan daar gegarandeerd unieke merchandise op de kop tikken.

Memphis, Amerika

Memphis, Amerika

Graceland

Net buiten het centrum van Memphis ligt Graceland, de voormalige villa van Elvis Presley. Dit is de plek waar Elvis de laatste 20 jaar van zijn leven heeft doorgebracht en staat bekend als een bedevaartsoord voor zijn grootste fans. Het huis is ingericht als een museum, en je kunt er een kijkje nemen in het leven van de King of Rock and Roll. Zo kun je zijn Wall of Fame bewonderen met tal van gouden platen, maar ook zijn wagenpark en andere vertrekken in het huis. Let op: alleen de benedenverdieping is toegankelijk voor het publiek, en het schijnt zelfs dat de vroegere slaapvertrekken sinds de dood van Elvis onaangeroerd zijn.

Rock ’n Soul Museum

Er zijn meer interessante plekken voor muziekliefhebbers. Zo kun je ook een bezoek brengen aan het Rock ’n Soul Museum, dat zich volledig richt op hoe de Afro-Amerikaanse cultuur invloed heeft gehad op de hedendaagse soul-muziek. Een ander muziekmuseum is het Stax Museum of American Soul Music, dat is te vinden in het pand van het vroegere Stax Records. Hier worden onder andere artiesten als Tina Turner, Stevie Wonder en Otis Redding uitgelicht.

Memphis, Amerika

Memphis, Amerika

Cotton Museum

Als je na je bezoek aan het National Civil Rights Museum benieuwd bent naar de geschiedenis van de katoenindustrie, dan moet je zeker even binnengluren bij het Cotton Museum. Dit museum is gevestigd in de voormalige Memphis Cotton Exchange en je krijgt er een goed beeld van deze industrie en welk effect het op de stad heeft gehad. Je krijgt een inkijkje in het volledige productieproces dat door middel van interactieve tentoonstellingen wordt uitgelegd.

Peabody Hotel

Het Peabody Hotel is een begrip in Memphis en dat heeft alles te maken met een vijftal gevederde bewoners. Elke dag wordt de rode loper uitgerold voor vijf eenden die in het hotel wonen. In de ochtend waggelen ze naar de fontein in de lobby, en in de avond keren ze terug naar hun slaapplek. Plan je bezoek dus slim, en zorg dat je om 11:00 of om 17:00 paraat zit om de Royal Duckmaster en zijn eenden voorbij te zien komen. Vergeet niet om je camera mee te nemen!

Memphis, Amerika

Memphis, Amerika

Reizen naar Memphis — Hoe kom je er?

Memphis is gelegen in het zuiden van de Verenigde Staten, om om precies te zijn in de staat Tennessee. De stad ligt pal aan de beroemde Mississipi-rivier en wordt bediend door Memphis International Airport. Vanuit Nederland kun je met een tussenstop in Atlanta naar Memphis vliegen.

Eenmaal aangekomen op Amerikaanse bodem is het handig om een auto te huren, want dat is de vrijwel de enige manier om bij de bezienswaardigheden die buiten het centrum zijn gelegen te komen. Er rijden wel bussen, maar die komen niet overal en hebben bovendien een vrij lastig te doorgronden dienstregeling.


Memphis op de kaart

Bezienswaardigheden Amerika

Grand Canyon

Yellowstone National Park

Las Vegas

Yosemite National Park

Disneyland Park

Bryce Canyon

New York

San Francisco

Miami

Los Angeles

Florida Keys

Big Sur

Washington D.C.

Monument Valley

Death Valley

Route 66

Grand Teton National Park

Everglades National Park

Zion National Park

Glacier National Park

Antelope Canyon

Chicago

New Orleans

Joshua Tree National Park

Hawaï

Arches National Park

Sequoia National Park

Philadelphia

Colorado

Niagara Falls

Horseshoe Bend

Mount Rushmore

Orlando

Sedona

Seattle

Detroit

Alaska


Capitol Reef National Park

Canyonlands National Park

Glen Canyon National Recreation Ar...

Rocky Mountain National Park

Olympic National Park

Mount Rainier National Park

Acadia National Park

Cuyahoga Valley National Park

Badlands National Park

Central Park

Hollywood

Nashville

Brooklyn

Houston

Kansas City

Memphis

Reizen naar Amerika

Wil je meer weten over reizen naar Amerika? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Amerika

Memphis ervaringen & beoordelingen

De Memphis ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Memphis ervaring.

Er is 1 Memphis ervaring geplaatst.


Plaats beoordeling
10,0
Totaalscore
1 beoordeling
10,0

Elvis Presley, blues, soul en Martin Luther King

  • Amerika
  • Memphis
  • 14 March 2019

Ben verschillende keren in Memphis geweest, deze stad heeft een grote, vooral muziek geschiedenis. Uiteraard begon Elvis Presley zijn carriere na een plaatopname bij SUN daarna volgden o.a. Carl perkins, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en Roy Orbison in zijn spoor. Ook het Civil rights museum is in Memphis gehuisvest in het voormalige Lorraine Motel waar in april 1968 Martin Luther King werd vermoord. Er is uiteraard ook de blues muziek, o.a. BB King, Rufus Thomas, Ike Turner, Howling Wolf namen op hetzelde SUN recods verschillende platen op. Eind jaren '50 kwam ook het STAX label met verschillende grote hits van o.a. Otis Redding, Isaac Hayes, Sam & Dave, Booker T & The MG's, The Bar Kays, Stax stond aan de wieg van wat we kennen als Soul muziek. Verder is er nog heel wat zoals o.a. een trip op de Mississippi met een originele Mississippi raderboot.

Gereisd met vrienden
Reiziger icon