Mount Rushmore

Een monument van formaat

Een van de indrukwekkendste iconen van de Verenigde Staten is zonder twijfel Mount Rushmore. Dit nationale monument is gelegen in de Black Hills in South Dakota en omvat een reusachtig granieten kunstwerk met de portretten van vier Amerikaanse presidenten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln.

Mount Rushmore

Je hebt vast wel eens foto’s gezien van het bijzondere monument Mount Rushmore. Vier reusachtige portretten die met veel geduld uit een enorme bergwand zijn gehakt. Het is een van de hoogtepunten van de staat South Dakota en als je een béétje in de buurt bent, mag je deze plek niet overslaan.

Geschiedenis

De geschiedenis van Mount Rushmore gaat terug tot het jaar 1923, toen men het toerisme in de staat South Dakota wilde stimuleren met een nieuwe attractie. Het plan was om grote portretten uit een rotswand te hakken en het kunstwerk moest symbool staan voor de Verenigde Staten. Gevierd beeldhouwer Gutzon Borlum kwam met het idee om vier (voormalige) Amerikaanse presidenten te portretteren en koos voor de populaire George Washington en Abraham Lincoln en voegde daar later Thomas Jefferson en de toenmalig regerend president Theodore Roosevelt aan toe. Hun rol in de geschiedenis van Amerika was doorslaggevend in zijn keuze. Mount Rushmore trekt tegenwoordig miljoenen bezoekers per jaar, dus het doel om meer mensen naar South Dakota te trekken is zeker bereikt.

Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA

Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA

Constructie van Mount Rushmore

Het duurde jaren om het reusachtige monument te construeren. Van 4 oktober 1927 tot 31 oktober 1941 werd met man en macht gewerkt aan het kunstwerk. Zo’n 400 arbeiders waren 14 jaar in de weer met dynamiet, drilboren en beitels om in totaal zo’n 400 ton graniet van de berg halen. In het begin werd vooral dynamiet gebruikt, maar voor de details moest er handwerk aan te pas komen. Een loodzware taak, want werknemers moesten elke dag 700 trappen beklimmen en extreme weersomstandigheden doorstaan. Al bungelend aan de granieten rotswanden kregen ze te maken met verzengende hitte, harde wind en ijzige kou. Na zeven jaar werd het eerste sculptuur onthuld en in 1941 was het monument voltooid. Beeldhouwer Borlum heeft daar overigens niets meer van meegekregen, hij overleed een half jaar voor de oplevering.

Het monument

Het resultaat van de jarenlange inspanning mag er zijn, want Mount Rushmore wordt gerekend tot een van de grootste iconen binnen de Amerikaanse cultuur. En dat mag je vrij letterlijk nemen, want het monument is reusachtig groot. Elk hoofd heeft een hoogte van zo’n 182 meter en die overweldigende afmetingen dringen pas echt goed tot je door als je er recht voor staat. Vanaf het Grand View Terrace kun je alles perfect zien. George Washington heeft de meest prominente plek op de berg, vanwege zijn rol als grondlegger van de Amerikaanse democratie. Rechts van hem bevindt zich Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt ligt wat dieper in de berg en het rijtje wordt afgesloten met Abraham Lincoln. Als je meer wilt weten over de achtergrond van het monument dan kun je een audiotour huren bij het informatiecentrum.

Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA

Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA

Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA

Lincoln Borglum Visitor Centre

Het Lincoln Borglum Visitor Centre is gelegen beneden het Grand View Terrace uitkijkpunt en huist twee theaters, een museum en boekwinkel. Als je klaar bent met het bewonderen van het monument is het de moeite waard om hier een bezoekje aan te brengen. In het museum kom je namelijk meer te weten over de missie van Gutzon Borglum en met welke middelen het monument precies tot stand is gekomen. Er wordt elke 20 minuten een film vertoond die de geschiedenis perfect samenvat.

Sculptor’s Studio

De Sculptor’s Studio was de plek waar beeldhouwer Guzton Borglum van 1939 tot 1941 aan het werk was. Tegenwoordig kun je er luisteren naar de verhalen van parkrangers, die veelal zijn toegespitst op de werkzaamheden op de berg. Hier leer je over de technieken en instrumenten die zijn gebruikt om dit bijzondere kunstwerk te construeren. Daarnaast kun je er ook een schaalmodel (1:12) van Mount Rushmore bewonderen.

Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA

Mount Rushmore, Verenigde Staten, USA

Keystone

Uitvalsbasis voor een bezoek aan Mount Rushmore is het nabijgelegen stadje Keystone. Hier vind je enkele bekende hotelketens en betaalbare motels waar je de nacht kan doorbrengen. Mount Rushmore is de belangrijkste bestaansreden van het stadje, dus je vindt er genoeg voorzieningen voor toeristen. Karakter mist deze plek echter wel, dus als je op zoek bent naar een iets levendigere uitvalsbasis kun je beter een slaapplaats zoeken in Rapid City, een half uur verderop.

Reizen naar Mount Rushmore — Hoe kom je er?

Het indrukwekkende Mount Rushmore is gelegen in de Amerikaanse staat South Dakota en de snelste manier om er te komen is via Rapid City Regional Airport. Deze luchthaven heeft dagelijks verbindingen met enkele grote steden in de Verenigde Staten, waaronder Denver, Chicago en Las Vegas. Aldaar kun je een auto huren en via Route 16 in drie kwartier naar Mount Rushmore rijden.

Ben je van plan om langere tijd in dit gebied te blijven, dan kun je overnachten in een hotel in de buurt. Toegangspoort tot het monument is het kleine stadje Keystone, dat zo’n tien minuten verderop ligt.


Mount Rushmore op de kaart

Bezienswaardigheden Amerika

Grand Canyon

Yellowstone National Park

Las Vegas

Yosemite National Park

Disneyland Park

Bryce Canyon

New York

San Francisco

Miami

Los Angeles

Florida Keys

Big Sur

Washington D.C.

Monument Valley

Death Valley

Route 66

Grand Teton National Park

Everglades National Park

Zion National Park

Glacier National Park

Antelope Canyon

Chicago

New Orleans

Joshua Tree National Park

Hawaï

Arches National Park

Sequoia National Park

Philadelphia

Colorado

Niagara Falls

Horseshoe Bend

Mount Rushmore

Orlando

Sedona

Seattle

Detroit

Alaska


Capitol Reef National Park

Canyonlands National Park

Glen Canyon National Recreation Ar...

Rocky Mountain National Park

Olympic National Park

Mount Rainier National Park

Acadia National Park

Cuyahoga Valley National Park

Badlands National Park

Central Park

Hollywood

Nashville

Brooklyn

Houston

Kansas City

Memphis

Phoenix

Reizen naar Amerika

Wil je meer weten over reizen naar Amerika? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Amerika

Mount Rushmore ervaringen & beoordelingen

De Mount Rushmore ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Mount Rushmore ervaring.

Er zijn nog geen Mount Rushmore ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen