Cu Chi Tunnels

In de voetstappen van de Vietcong

Een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in het zuiden van Vietnam is het voormalige tunnelcomplex van de Vietcong. De Cu Chi Tunnels zijn een ingenieus netwerk aan tunnels en ondergrondse gangen, en werden tijdens de Vietnamoorlog gebruikt tegen de Amerikaanse troepen.

Cu Chi Tunnels

Al kruipend door een smalle gang diep onder de grond besef je pas echt hoe hevig de strijd was ten tijde van de Vietnamoorlog. Een bezoek aan de legendarische Cu Chi Tunnels laat een bijzonder stukje van de Vietnamese geschiedenis zien en mag dan ook niet ontbreken tijdens je rondreis Vietnam.

Tunnels van de Vietcong

Al ruim voor de Vietnamoorlog werd een reusachtig tunnelnetwerk gegraven vanwaar de rebellen uit het zuiden van Vietnam konden opereren. Met de komst van de Amerikanen kon de Vietcong enkele jaren later het stelsel van gangen en tunnels uitbreiden en zo verzet bieden tegen de Amerikaanse troepen. De meeste tunnels lagen in het district Cu Chi, nabij het zuidelijke Ho Chi Minh City, en de overblijfselen daarvan zijn inmiddels ingericht als museum. Toeristen kunnen via goed verstopte luiken een kijkje nemen in het ondergrondse gangenstelsel en zich wurmen door de smalle gangen en openingen. Een bijzondere ervaring, want het is bijna niet voor te stellen dat men zich hier urenlang moest verstoppen.

Cu Chi Tunnels, Vietnam

Cu Chi Tunnels, Vietnam

Ben Dinh

Wil je vanuit Ho Chi Minh City een bezoek brengen aan de Cu Chi Tunnels, dan heb je keus uit twee plekken: Ben Dinh en Ben Duoc. Sluit je aan bij een georganiseerde excursie, dan is het vrijwel zeker dat je bij Ben Dinh terecht komt. Het kan hier ontzettend druk worden en je hebt de tunnels er eigenlijk nooit voor jezelf. Daarnaast is dit deel van het tunnelnetwerk speciaal ingericht voor toeristen: tunnels en ruimtes zijn verbreed. Echt authentiek is het dus niet. Als je echter niet zoveel tijd hebt, dan is dit een prima manier om een beeld te krijgen van de complexe Vietnamoorlog en welke rol de Vietcong daarin in speelde.

Ben Duoc

Ben Duoc ligt een stukje verder van Ho Chi Minh City en wordt door relatief weinig tourgroepen bezocht. Het is er dan ook een stuk rustiger en je kunt er op je gemak de originele tunnels bekijken. Het is er behoorlijk smal en krap, dus als je wat forser gebouwd bent, bedenk dan goed of je wel een kijkje wil nemen in de ondergrondse ruimtes. Het gangenstelsel bestaat hier uit vier verschillende delen en je kunt langs slaapzalen en ziekenzalen kruipen. In sommige ruimtes staan poppen die laten zien hoe men de dag doorkwam en je kan de boobytraps van dichtbij bekijken. Een ondergrondse tour met gids duurt ongeveer 3 kwartier à een uur, en bestaat uit een aantal indrukwekkende demonstraties en verhalen.

Cu Chi Tunnels, Vietnam

Cu Chi Tunnels, Vietnam

Boobytraps

Tijdens je bezoek aan de tunnels kun je een redelijk beeld krijgen van de barre leefomstandigheden en hoe men hier vroeger opereerde. Vooral de boobytraps maken indruk, want die zijn bijzonder inventief en tegelijkertijd ontzettend gruwelijk om te zien. Verstopte luiken leiden naar scherpe pinnen, bedoeld om de Amerikaanse vijand te verwonden en te misleiden. Een gids vertelt je graag hoe deze technieken werden ingezet en waarom.

Schietbaan

Je moet ervan houden, maar als je het interessant vindt, dan kun je na afloop van je rondleiding door de Cu Chi Tunnels een kijkje nemen op de schietbaan. Op een stukje lopen buiten het complex kun je namelijk een echte AK-47 of bijvoorbeeld een M60 geweer vasthouden, en een stel kogels afvuren op de schietbaan. Sluit je de dag graag af met een vredelievende activiteit, dan kun je een hapje eten bij een van de vele eetstalletjes of souvenirs kopen.

Cu Chi Tunnels, Vietnam

Cu Chi Tunnels, Vietnam

Cao Dai Tempel

Als je een georganiseerde reis maakt naar de Cu Chi Tunnels, dan is de kans groot dat je onderweg ook stopt bij de Cao Dai Tempel. Dit is een kleurrijk tempelcomplex nabij Ho Chi Minh City, en hoort bij een vrij nieuwe vorm van religie en geloof. De Cao Dai religie bestaat officieel sinds 1985 en het gebedshuis is een bonte verzameling van beelden, pilaren en kleuren. Je kijkt er je ogen uit en je kunt elke dag om 12 uur meedoen met het gebed.

Reizen naar de Cu Chi Tunnels — Hoe kom je er?

Verblijf je in Ho Chi Minh City, dan is het een klein stukje reizen naar de Cu Chi Tunnels. Je kunt eenvoudig een dagtripje regelen bij een van de vele toeristenbureau’s in de stad. Je hoeft je dan weinig zorgen te maken over het programma, want alles wordt voor je geregeld. Heb je geen zin om deze plek te delen met veel andere toeristen, dan kun je beter naar de tunnels bij Ben Duoc. Deze plek is eenvoudig te bereiken met de bus, en vanaf de bushalte is het nog 20 minuten lopen naar de ingang van het complex. Een andere optie is de taxi, maar dan ben je al snel meer geld kwijt.

Cu Chi Tunnels ervaringen & beoordelingen

De Cu Chi Tunnels ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Cu Chi Tunnels ervaring.

Er is 1 Cu Chi Tunnels ervaring geplaatst.

8
Totaalscore

1 beoordeling

8,0

Geweest in rondreis

🇻🇳 Vietnam
17-06-2018

We hebben alles bekeken en ik ben ook in de tunnel geweest erg donker.

Maar zeer interessant geheel.

Bezienswaardigheden Vietnam

Baai van de neerdalende draak
De rijstschuur van Vietnam
De meest sfeervolle stad van Vietnam
Hét bounty eiland van Vietnam
De avontuurlijke hooglanden van Vietnam
Levendige cultuur hoofdstad van Vietnam
Bruisende miljoenenstad
Ontspannen kustplaatsje
Populaire badplaats in Vietnam
Keizerlijke hoofdstad van het oude Vietnam
Een fabelachtig mooi gebied
Charmant stadje in de heuvels
Halong Bay van het vasteland
De mooiste rijstvelden van Vietnam
Ongerepte paradijselijke eilanden in Vietnam
De grootste grotten ter wereld
De derde stad van Vietnam
Dé uitvalsbasis in Ha Long Bay
Tropische parel voor de kust van Hoi An
De grootste grot ter wereld
Een uniek tempelcomplex
Rustig grensplaatsje in Noord-Vietnam

Reizen naar Vietnam

Wil je meer weten over reizen naar Vietnam? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Vietnam

Blogs over Cu Chi Tunnels