Hang Son Doong

De grootste grot ter wereld

Het is moeilijk voor te stellen, maar de grootste grot ter wereld werd pas kort geleden ontdekt. De Hang Son Doong in Vietnam is een indrukwekkend natuurfenomeen en groot genoeg om een wolkenkrabber in te bouwen.

Hang Son Doong

Het kost flink wat tijd, geld en moeite, maar een expeditie door de Hang Son Doong is een van de vetste avonturen die je ooit zal beleven. Deze reusachtige grot in Vietnam is de plek voor echte avonturiers en zal al je verwachtingen moeiteloos overtreffen.

De ontdekking van Hang Son Doong

Dat er op onze aarde nog heel wat valt te ontdekken wordt bewezen door Hang Son Doong. Deze grootste grot op aarde bleek verrassend makkelijk om over het hoofd te zien en het bestaan ervan werd pas in 1991 ontdekt door een lokale houthakker. Hij stuitte tijdens zijn werkzaamheden bij toeval op de grot, maar durfde niet naar binnen. Het duurde vervolgens nog tot 2009 voordat de eerste groep met onderzoekers naar Vietnam kwamen om de grot in kaart te brengen. Een grappig detail: de grot bleek in de eerste instantie onvindbaar en de zoektocht werd opgeschort. Een tijdje later werd de grot uiteindelijk opnieuw gevonden door wederom dezelfde houthakker, die dit keer wel meteen contact opnam met de onderzoekers.

Hang Son Doong

Hang Son Doong

De cijfers

Hang Son Doong is tot op heden de grootste grot op aarde en de cijfers zijn indrukwekkend. De grot werd 2,5 miljoen jaar geleden gevormd door een ondergrondse rivier. Het zachte kalksteen werd stukje bij beetje door het stromende water uitgesleten, en dat resulteerde in dit bijzondere natuurfenomeen. Hang Son Doong is meer dan 5 kilometer lang, 200 meter hoog en 150 meter breed. Om je een idee te geven, dat is groot genoeg om er een met Boeing 747 doorheen te vliegen. Sluit je aan bij een expeditie door de grot, dan moet je in ieder geval een jungletrekking van 25 kilometer maken, 40 keer een rivier oversteken, 7 kilometer rotsklimmen en hoogtes van 400 meter overbruggen. Je bent dus gewaarschuwd.

Stalagmieten en een regenwoud

In de loop der eeuwen heeft zich in de grot een bijzonder landschap gevormd. Je kunt er reusachtige stalagmieten en stalactieten bewonderen, sommigen zijn maar liefst 70 meter hoog. Je moet je hoofd in je nek leggen om alles te kunnen zien. Maar de grot heeft bezienswaardigheden. Op verschillende plekken is namelijk het plafond van de grot ingestort en schijnt het licht van buiten naar binnen. Daardoor heeft de natuur de kans gekregen om zich in de grot te nestelen, met een ondergronds regenwoud als resultaat.

Hang Son Doong

Hang Son Doong

Op expeditie in de grot

Nadat de gehele grot in kaart werd gebracht, kwamen ook de eerste nieuwsgierige toeristen naar Hang Son Doong. Het is namelijk mogelijk om samen met een lokale gids op expeditie gaan en de reusachtige grot te verkennen. Dat is niet goedkoop: voor een expeditie van 4 dagen en 3 nachten, betaal je 3000 dollar. Daar krijg je natuurlijk wel een onvergetelijke ervaring voor terug. Tijdens een expeditie maak je een trekking door de reusachtige grot, klim je met een touw naar de ingang en slaap je ’s nachts in de grot. Niet geschikt voor angsthazen, want je moet flink veel klimmen en steile afdalingen maken. Tussendoor moet je rivieren oversteken en op je buik door smalle spelonken kruipen. Maar het is de moeite waard, want aan het eind van de dag mag je je kamp opzetten op een van de minst bezochte plekken op aarde. Let wel op: het expeditieseizoen loopt van februari tot augustus, en er mogen slechts 10 toeristen per week naar binnen. Daarna stijgt het waterpeil in de rivier en wordt de grot afgesloten door het water.

Phong Nha-Ke Bang National Park

De grot Hang Son Doong is onderdeel van het Phong Nha-Ke Bang National Park. Een groot natuurpark waar je nog veel meer hoogtepunten kan bezoeken. Het park omvat een schitterend landschap van karstbergen en je vindt er naast de Hang Song Doong nog kilometers aan indrukwekkende grotten en ondergrondse gangenstelsels. De grot Hang En is bijvoorbeeld de op twee na grootste grot op aarde en tijdens een excursie combineer je een bezoek aan kleine dorpjes met een nachtje slapen tussen de stalagmieten en andere rotsformaties.

Hang Son Doong

Hang Son Doong

Reizen naar Hang Son Doong — Hoe kom je er?

Hang Son Doong is gelegen in het Phong Nha-Ke Ban National Park, dat halverwege Vietnam ligt en vlakbij de grens met Laos. Toegangspoort tot het park is het plaatsje Dong Hoi, vanwaar je per bus, taxi of scooter naar het park kan rijden. Een excursie in het park zelf kun je overal in de omgeving wel boeken, maar wil je de Hang Son Doong bezoeken, dan ben je aangewezen op één reisorganisatie. Oxalis Adventure Tours is de enige partij die expedities door de grot organiseert.

Hang Son Doong ervaringen & beoordelingen

De Hang Son Doong ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Hang Son Doong ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Hang Son Doong op de kaart

Bezienswaardigheden Vietnam

Baai van de neerdalende draak
De rijstschuur van Vietnam
De meest sfeervolle stad van Vietnam
Hét bounty eiland van Vietnam
De avontuurlijke hooglanden van Vietnam
Levendige cultuur hoofdstad van Vietnam
Bruisende miljoenenstad
Ontspannen kustplaatsje
Populaire badplaats in Vietnam
Keizerlijke hoofdstad van het oude Vietnam
Een fabelachtig mooi gebied
Charmant stadje in de heuvels
Halong Bay van het vasteland
De mooiste rijstvelden van Vietnam
Ongerepte paradijselijke eilanden in Vietnam
De grootste grotten ter wereld
De derde stad van Vietnam
Dé uitvalsbasis in Ha Long Bay
Tropische parel voor de kust van Hoi An
In de voetstappen van de Vietcong
Hang Son Doong
De grootste grot ter wereld
Een uniek tempelcomplex
Rustig grensplaatsje in Noord-Vietnam

Reizen naar Vietnam

Wil je meer weten over reizen naar Vietnam? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Vietnam