Mu Cang Chai

De mooiste rijstvelden van Vietnam

Er zijn maar weinig reisgidsen die melding maken van de schoonheid van Mu Cang Chai. Onterecht, want dit spectaculaire landschap met rijstterrassen is werkelijk beeldschoon. Volgens de mensen die er wel zijn geweest vind je hier mooiere panorama’s dan in het nabijgelegen Sapa, dus reden genoeg voor een kleine omweg.

Mu Cang Chai

In Mu Cang Chai zie je een stukje van het echte Vietnam. Hier komt maar een handjevol toeristen en ben je getuige van de eeuwenoude landbouwtradities van de locals. In oogstmaanden zie je de lokale bevolking aan het werk op de rijstterrassen en maak je de mooiste foto’s van de goudkleurige hellingen.

Rijstvelden van Mu Cang Chai

De beroemdste rijstvelden van Vietnam vind je in Sapa, maar of die ook de mooisten zijn is twijfelachtig. Menig reiziger vind de rijstterrassen van Mu Cang Chai namelijk een stuk mooier. Deze rijstvelden liggen een klein stukje ten zuiden van Sapa, maar worden minder vaak bezocht door reizigers. De reis ernaartoe heeft nogal wat voeten in aarde en de overnachtingsmogelijkheden zijn spartaans, maar als je er eenmaal bent is dat snel vergeten. De glooiende berggen zijn bedekt met honderden rijstvelden die trapsgewijs naar boven lopen. Een indrukwekkend gezicht, want de terrassen reiken zover het oog kan kijken.

Vietnam, Rijstvelden, Mu Cang Chai

Vietnam, Rijstvelden, Mu Cang Chai

Het oogstseizoen

De beste periode om de rijstvelden van Mu Cang Chai te bezoeken is tijdens de oogsttijd: in september en oktober. Niet alleen hebben de rijstvelden een prachtige gouden kleur gekregen, ook kun je zien hoe de lokale bevolking aan het werk is op het land. Volgens eeuwenoude tradities worden de rijstplantjes gekapt en met de hand tegen houten bakken geslagen om de rijstkorrels te bevrijden. Lukt het niet om in de herfst een kijkje te nemen? Plan je bezoek dan tussen mei en juli als de rijstplantjes met de hand in de vochtige grond worden gezet.

Een scooter huren

Het gebied waarover de rijstvelden liggen verspreid is vrij groot en uitgestrekt, dus de beste manier om alle hoogtepunten in deze regio te bekijken is door een scooter te huren. Rijd van het ene uitzichtpunt naar het andere en blijf regelmatig even hangen om de mensen beneden je te bekijken. Onderweg kom je langs kleine hutjes die liggen verscholen tussen de terrassen, maar ook complete dorpjes waar je een kijkje kan nemen in het dagelijks leven van de bewoners. Maak zeker een korte stop om kennis te maken en eventueel zelfs een hapje te eten. Met een scooter is het ook eenvoudig om de andere bezienswaardigheden in de buurt te bekijken, zoals het dorpje La Pan Tan, de Lim Mong Vallei en de Khau Pha Bergpas.

Vietnam, Rijstvelden, Mu Cang Chai

Vietnam, Rijstvelden, Mu Cang Chai

Vietnam, Rijstvelden, Mu Cang Chai

La Pan Tan

La Pan Tan is een klein bergdorpje op zo’n 15 kilometer van Mu Cang Chai. Hier woont de H’mong stam, de mensen die je ook al op de rijstvelden aan het werk hebt gezien. De H’mong hebben eeuwenoude tradities op het gebied van landbouw en de ingenieuze rijstterrassen worden al honderden jaren gebruikt om gewassen te verbouwen. Een bezoek aan dit bijzondere dorp is een absolute must tijdens je reis naar dit gebied en de makkelijkste manier om er te geraken is per scooter.

Khau Pha Bergpas

Breng je een bezoek aan Mu Cang Chai, dan ontkom je niet aan de Khau Pha Pass. Deze langste bergpas van Vietnam is 30 kilometer lang en kronkelt over hoge bergtoppen. De weg kent vele haarspeldbochten en wordt slecht onderhouden, dus wees altijd op je hoede als je over deze weg rijdt. Ondanks de slechte staat van de weg is het uitzicht prachtig. De weg ligt regelmatig in dichte mist, maar op het moment dat je een hoger punt bereikt is het uitzicht over het dal met wolken onvergetelijk mooi.

Vietnam, Rijstvelden, Mu Cang Chai

Vietnam, Rijstvelden, Mu Cang Chai

Lim Mong Vallei

Aan het eind van de Khau Pha Bergpas ligt een van de mooiste plekjes om de rijstterrassen te bekijken. Hier vind je een uitzichtpunt vanwaar je op een heldere dag een geweldig uitzicht hebt over de Lim Mong Vallei. Een prachtige vallei die volledig wordt ingesloten door groene bergtoppen en wordt bedekt met rijstterrassen. Het is een populaire plek voor tourgroepen om even te stoppen en foto’s te nemen. De kans is dus groot dat je hier een flinke hoeveelheid andere toeristen tegenkomt, maar dat maakt het uitzicht niet minder indrukwekkend.

Reizen naar Mu Cang Chai — Hoe kom je er?

Mu Cang Chai is gelegen in het noorden van Vietnam, op ongeveer 280 kilometer van de stad Hanoi. Hoewel het aantal kilometers meevalt is het wegdek ontzettend slecht en moet je zeker een hele dag uittrekken om er te komen. Je kan een openbare bus nemen, maar makkelijker is het om een tour te regelen met een bureautje in de stad. Zij kunnen dan ook alvast een accommodatie voor je reserveren.

Uitvalsbasis om de rijstterrassen te bezoeken is het dorpje Tu Le of Mu Cang Chai Town, kleine dorpje met enkele guesthouses, restaurants en genoeg stalletjes om lokaal street food te proberen.

Mu Cang Chai ervaringen & beoordelingen

De Mu Cang Chai ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Mu Cang Chai ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Mu Cang Chai op de kaart

Bezienswaardigheden Vietnam

Baai van de neerdalende draak
De rijstschuur van Vietnam
De meest sfeervolle stad van Vietnam
Hét bounty eiland van Vietnam
De avontuurlijke hooglanden van Vietnam
Levendige cultuur hoofdstad van Vietnam
Bruisende miljoenenstad
Ontspannen kustplaatsje
Populaire badplaats in Vietnam
Keizerlijke hoofdstad van het oude Vietnam
Een fabelachtig mooi gebied
Charmant stadje in de heuvels
Halong Bay van het vasteland
Mu Cang Chai
De mooiste rijstvelden van Vietnam
Ongerepte paradijselijke eilanden in Vietnam
De grootste grotten ter wereld
De derde stad van Vietnam
Dé uitvalsbasis in Ha Long Bay
Tropische parel voor de kust van Hoi An
In de voetstappen van de Vietcong
De grootste grot ter wereld
Een uniek tempelcomplex
Rustig grensplaatsje in Noord-Vietnam

Reizen naar Vietnam

Wil je meer weten over reizen naar Vietnam? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Vietnam